marți, mai 28, 2024
AcasăCosul cu vipereCos cu ViPere: ”Napoi!” pi la Petea!

Cos cu ViPere: ”Napoi!” pi la Petea!

Dacă vrei să retrăiești atmosfera anilor 90, nu trebuie decât să te duci în vama Petea. Uriașa coadă îți va readuce în minte atmosfera de atunci, iar aroganța și acreala vameșilor unguri o să-ți reamintească de celebrul ”Napoi!” cu care erau gratulați bieții români, care au înghițit mii de umilințe, pe vremea aceea. Ungaria a înăsprit de-a-mboulea controlul la frontieră, sub excelentul pretext ca nu cumva să se strecoare vreun imigrant în minunata lor patrie!

Ce găselnițăsplendidă pentru a-i mai înjosi încă o dată pe români, pe sătmăreni în special, ținându-i ore în șir la o vamă care separă două state ale Uniunii Europene! Unde mai pui că statul maghiar intenționează să ridice un gard la frontiera cu România pe care o să scrie ”Bine ați venit în spațiul Schengen!” Doamne ferește dacă ajunge și la noi un prim ministru precum Viktor Orban, că atunci chiar că România ajunge (și mai) de râpă, așa cum, veți vedea, nu peste multă vreme, va ajunge ospitaliera și frățeasca țară vecină!

Vă dați seama că acum, nu mai merg în Ungaria decât chiar cei care nu au încotro, ca să poată ajunge în vestul Europei. Adio turism, adio week – end la Budapesta! Tot se spunea că drumul nostru spre Occident trece obligatoriu prin Ungaria dar iată că acum nu mai trece, din motive care miros tot mai puternic a dictatură, sau mai exact a unei democraturi fanteziste pe care premierul ungar îl aplică cu metodă, pe spinarea poporului maghiar.

Puțini văd însă jocul periculos în care a intrat guvernul maghiar, mai ales jocul dublu pe care îl face cu Rusia, spre totala nemulțumire a Uniunii Europene. Ca de obicei, Ungaria uită că actualmente este un stat mult prea mic pentru a conta în vreun fel în jocurile marilor puteri, iar când acestea se vor împăca, desigur că ungurii vor încasa castanele, mai ales pe cele care trebuie scoase din foc.

Cert este că maghiarii care locuiesc în zona de frontieră nu se bucură nici ei de această dizgrațioasă barieră, pentru că românii susțineau destul de consistent economia și comerțul din zona de frontieră, unde mai pui că tot românii au animat puțin piața imobiliară din județele maghiare limitrofe, care se afla într-un colaps absolut de mai multă vreme. În aceste condiții, toate proiectele transfrontaliere de infrastructură vor deveni nule, iar o neagră izolare va pune din nou stăpânire pe aceste meleaguri. Cei care circulă frecvent în zonă spun că la Petea mai e cum mai e, dar la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Ungaria este aproape imposibil să treci, vameșii maghiari depășesc deja orice obrăznicie și sunt în stare să-ți desfacă chiar și mașina, ca să nu mai vorbim despre modul jignitor în care dobitocii ăștia se adresează călătorilor!

Iată că am ajuns ca în anul 2017 să facem pași serioși înapoi, din cauza unor politicieni înguști la minte, care nu văd că soluția prosperității și armoniei stă în deschidere și cooperare și nu în intoleranță și autoizolare!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente