vineri, aprilie 19, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Delia Danea: ''Scopul terapeutului este de a oferi clientului un...

Interviu cu Delia Danea: ”Scopul terapeutului este de a oferi clientului un cadru sigur, confidențial, de susținere și fără judecată!”

Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine?

În plan personal sunt o femeie asumată care se bucură de darul vieții și de miracolul de A FI, sunt soție și mama unui băiat minunat care mă oglindește zi de zi și îmi ”apasă” o mulțime de butoane și nu de fiecare dată, cele mai comode. Deși la prima vedere nu pare, acest lucru este foarte benefic pentru mine, pentru că îmi arată în fiecare moment ce emoții ies la suprafață și ce trăire experimentez.

Din punct de vedere profesional sunt licențiată în Psihologie absolvind Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca), iar în prezent sunt în formare în Psihoterapie de cuplu și familie sub îndrumarea unei echipe de psihoterapeuți minunați din cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie, acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Abilitățile de formator mi le-am perfecționat parcurgând cursul de formator prin Integra HR Cluj Napoca, fiind formator acreditat ANC (cod COR 242401). De asemenea sunt Coordonator Proiect ”Seri Pozitive” al Asociației Schimbare Pozitivă din Cluj-Napoca, coordonând activitatea în Satu Mare și la nivel național, în mai multe orașe din țară. De o scurtă perioadă de timp, colaborez cu TV1 Satu Mare, realizând și moderând emisiunea ”Provocările vieții”.

Serviciile mele profesionale sunt: consultanță psihologică, dezvoltare personală și profesională, psihoterapie și se adresează atât individului singular cât și cuplului, familiei sau diferitelor instituții și organizații care își doresc pentru ei o mai bună comunicare, relații sănătoase de colaborare, sprijin în situații critice sau de criză.

Mai multe detalii despre activitatea mea puteți găsi în curând pe deliadanea.ro. (deocamdată site în construcție) și pe pagina mea Delia Danea – Psihoterapeut.

Ce face, de fapt, un terapeut? Am auzit oameni nemulțumiți de faptul că terapeutul nu le-a SPUS ceva care să-i facă să se simtă mai bine.

Relația terapeutică este un parteneriat, o colaborare dintre client și terapeut. Acest lucru înseamnă că ambele persoane lucrează cu responsabilitate, implicare și sinceritate pentru a stabili împreună scopurile terapeutice, instrumentele folosite pentru schimbare/transformare, sarcinile dintre ședințe, modalitățile de măsurare și de menținere a progresului și a succesului în terapie.

Cu toate că terapia poate aduce beneficii pentru majoritatea oamenilor, ea poate declanșa emoții intense și modificări comportamentale neașteptate. Mai mult, schimbarea s-ar putea să îl sperie puțin pe client dacă se întâmplă prea repede sau prea lent, dacă acesta consideră că ea vine cu consecințe negative și dacă nu se potrivește cu așteptările pe care le are.

În momentul în care o persoană vine în terapie, de obicei vine într-o situație de criză și are așteptări foarte mari referitoare la modul în care se desfășoară ședințele, la rapiditatea cu care terapeutul ”trebuie” să-i rezolve problema care îl frământă și obținerea de rezultate imediate, palpabile, măsurabile. În realitate lucrurile nu sunt tocmai așa și probabil, pentru unele persoane, acest lucru poate fi frustrant.

În primele 2-3 ședințe se face o evaluare și o anamneză a clientului ce constă într-o  serie de întrebări despre client și istoria acestuia. În această primă etapă și de altfel pe tot parcursul terapiei se lucrează foarte mult la relația terapeutică dintre client și terapeut și se stabilește modalitatea de lucru și obiectivele pentru următoarele ședințe. După primele ședințe, pentru unii clienți, mai ales pentru cei care au venit în terapie așteptând ca terapeutul să le dea o ”formula magică”, o soluție concretă pentru problema lor, poate fi frustrant să afle că de fapt terapeutul îi ghidează, îi susține însă nu deține nicio ”formulă magică” ci ei trebuie să-și asume responsabilitatea găsirii propriilor lor ”rețete” prin implicare în terapie, adică să-și asume să meargă în sufletul lor, în colțurile cele mai ascunse și să scoată la suprafață ce este nevindecat, iar în momentul în care clientul colaborează rezultatele terapiei apar.

Si totuși, dacă terapeutul nu ”rezolva” problemele clienților și nici nu deține ”formula magică” pentru ele, atunci ce face el concret?

Indiferent de provocările cu care se confruntă o persoană, scopul terapeutului este de a oferi clientului un cadru sigur, confidențial, de susținere și fără judecată. Un cadru în care clientul este acceptat exact așa cum este, fără să fie judecat sau criticat și în care poate să facă primii pași spre înțelegerea experiențelor de viață care au lăsat urme adânci în inima lui. După ce relația terapeutică s-a consolidat se lucrează împreună pentru găsirea unor noi modalități de gestionare a gândurilor nesănătoase, de schimbare a tiparelor mentale după care clientul își ghidează viața și găsirea unor modalități noi de gestionare a conflictelor folosind instrumente valoroase. Terapeutul ascultă, aduce explicații, încurajează implementarea diferitelor tehnici, nu îi spune clientului ce să facă ci folosește punctele tari și atributele fiecărui client pentru a-l ghida să facă schimbări. De asemenea susține clientului folosind substratul educațional pentru ca beneficiile terapiei să se mențină pe termen lung.

Ce ne poți spune despre proiectul Seri Pozitive?

Proiectul „Seri Pozitive” are acoperire națională, desfășurându-se în mai multe orașe din țară și este inițiat de Asociația Schimbare Pozitivă din Cluj-Napoca. Scopul proiectului este de a oferi un cadru de întâlnire și împărtășire de informații și experiență, discuții pe tematici bine definite, conduse de oameni care au experiență de viață și care te pot inspira spre a face schimbări pozitive în viața ta. Participând la astfel de întâlniri poți găsi soluții la problemele care te frământă, poți socializa și cunoaște oameni noi și poți chiar lega prietenii. Ineditul acestui proiect constă în faptul că în aceeași zi, aproximativ în același interval orar există evenimente sincron în mai multe orașe din țară, iar persoanele invitate să țină prezentări în cadrul Serilor Pozitive sunt oameni din comunitate și nu din afara ei, astfel contribuind la punerea în valoare a oamenilor valoroși din fiecare județ în care se desfășoară acest proiect, chiar ”la ei acasă”.

Datorită faptului că în Satu Mare s-au desfășurat mai puține proiecte de dezvoltare personală îmi propun ca prin acest proiect și prin cele pe care le voi derula în nume personal să deschid publicul sătmărean spre astfel de activități. În Satu Mare proiectul a debutat în 2013 și continuă să aducă energie pozitivă în comunitatea sătmăreană cu întâlniri lunare. Mulțumesc pe această cale întregului colectiv din redacția Jurnalul de Satu Mare pentru susținerea acestui proiect, încă din primii ani în care am început activitatea în Satu Mare.

Cu siguranță fiecare dintre noi a simțit la un moment dat nevoia de a găsi niște răspunsuri la o anumită problemă și i-ar fi prins bine să interacționeze cu cineva care a depășit o situație asemănătoare și care îl poate inspira. La Serile Pozitive e important să împărtășim stări, emoții sau orice ne motivează să descoperim frumusețea vieții de zi cu zi, să ne regăsim pofta de viață și să reușim să ne ridicăm atunci când viața ne pune la pământ. Eficiența proiectului reiese tocmai din deschiderea spre împărtășirea de experiențe personale și profesionale și cum anume am reușit să valorificăm o experiență, pozitivă sau negativă, pentru a evolua și a ne bucura de viață.

Practic în ce constă o participare și ce au de făcut participanții? După ce se anunță data, tema, invitatul și locația, cei care doresc se pot înscrie. Formularul de înscriere aferent fiecărei teme este disponibil pe site-ul asociației dar e făcut public prin Facebook sau prin partenerii media care susțin acest proiect. Apoi invitatul susține prezentarea în funcție de tema pregătită. La sfârșitul întâlniri se organizează tombola și încheiem cu un rezumat al serii în care împărtășim ce am învățat. Ca la orice eveniment de dezvoltare personală, invitatul își expune tema iar participanții ascultă, iau notițe, pun întrebări și colaborează dacă tema presupune interacțiune de grup. Se socializează și chiar se pot lega prietenii. Informațiile primite sunt „luate” acasă și integrate de fiecare persoană în viața de zi cu zi.

Mai multe detalii despre Asociația Schimbare Pozitivă găsiți pe site-ul asociației www.schimbarepozitiva.ro sau pe pagina Facebook Schimbare Pozitivă. Informații despre evenimentele din Satu Mare (teme de discuție, invitați și alte detalii organizatorice) se găsesc în grupul Facebook Seri Pozitive Satu Mare

Cum ai convinge pe cineva să apeleze la un psihoterapeut?

Nu cred în ideea de a convinge pe cineva să apeleze la un psihoterapeut. Decizia de a apela la un psihoterapeut este a persoanei în cauză, nu este a partenerului sau a prietenilor și nici a familiei. Din experiența mea, persoana care vine la ședințe de terapie obligată sau forțată de presiunile celor din jur nu își dă voie să se implice complet în activitățile ce au loc în cadrul terapiei, cu toate eforturile de motivare din partea specialistului.

Totuși se întâmplă ca familia sau prietenii să observe înaintea persoanei în cauză schimbările de comportament, starea emoțională sau felul de a fi al acesteia, își doresc să ajute și nu știu cum să creeze o atitudine pozitivă vis-a-vis de mersul la psihoterapeut. În acest caz sugestiile mele sunt: o discuție sinceră cu persoana în cauză pentru a-i semnala care sunt indiciile ce au determinat necesitatea de a primi suport psihoterapeutic, punând accent mai ales pe comportamentele ei/lui, apoi  o discuție pentru a identifica temerile legate de mersul la psihoterapeut, care îi sunt reținerile. Cu o informare adecvată, cu calm și blândețe familia sau anturajul pot să-i ofere contra-argumente și astfel persoana va lua o decizie asumată nu una impusă de cei din jur.

Pe de altă parte ceea ce pot eu să fac este să-mi fac treaba cât mai bine, să existe rezultate, să se vadă o îmbunătățire semnificativă a calității vieții oamenilor după ședințele de psihoterapie. Existând rezultate, există mai multă credibilitate și acest lucru determină mai mulți oameni să aibă încredere în psihoterapie.

Putem face terapie cu noi înșine? Să ne analizăm, să găsim rezolvări singuri, fără suportul unui specialist?

Sunt foarte multe forme de terapie, putem face foarte multe lucruri pentru noi pentru a ne îmbunătăți starea de moment, însă toate acestea sunt doar pentru moment. În diferite situații de viață, când rănile pe care le-am tot ignorat ne dor și nu se mai vindecă este necesară intervenția unui specialist. Se poate întâmpla să lucrăm cu noi înșine și o situație neprevăzută (un deces sau pierderea locului de muncă sau un divorț) să ne activeze stări de tristețe care pot duce până la depresii și acestea nu se pot gestiona de unul singur, tocmai pentru că nu ai instrumentele necesare pentru a ”te pune pe picioare” și a preveni recăderile.

Care sunt clienții cel mai greu de gestionat?

Deși conștientizează necesitatea serviciilor de psihoterapie și sunt foarte informați, cel mai greu de gestionat sunt clienții care nu-și asumă procesul terapeutic și așteaptă rezolvarea de la terapeut sau să facă terapeutul pentru ei ceea ce ei înșiși ar trebui să facă. În cele din urmă când înțeleg ce înseamnă procesul terapeutic nu și-l asumă și ies din terapie, căutând alt specialist și apoi altul, în speranța că o să găsească unul ”bun”. Nu-l găsesc pentru că relația terapeutică este una de colaborare reciprocă iar ei nu sunt dispuși să facă partea lor și atunci îi denigrează pe toți specialiștii la care a fost și nu i-au rezolvat problema.

Care sunt semnele PTSD? Ce ar trebui sa facă cineva cu PTSD? În ce constă terapia?

Post-Traumatic Stress Disorder  sau Tulburarea de Stress Posttraumatic apare după expunerea la un eveniment traumatic extrem, de exemplu: războiul sau dezastrele naturale, atac violent, abuz sexual, răpire, terorism, tortură, accidente severe individuale sau colective, moartea neașteptată sau în condiții violente a unei persoane dragi. Se manifestă prin retrăirea persistentă a evenimentului traumatic, evitarea persistentă a stimulilor asociați cu trauma și simptome persistente de hiperactivare neurofiziologică.

O persoană cu PTSD are nevoie de ajutorul specializat, nu se poate auto-vindeca. Are nevoie și de suportul celor din jur însă nu oricum, este important ca aceștia să știe și cum să o facă, sunt îndrumați în ședințele de psihoterapie cum să se susțină pe ei și pe cel traumatizat, astfel încât fricile și angoasele celor din jur să nu se răsfrângă asupra persoanei în cauză.

Lucrul cu traumele este, poate, unul dintre cele mai grele din psihoterapie pentru că e necesar să înțelegem trauma atât din perspectiva celui care o trăiește cât și din perspectiva celor apropiați.

Să vorbim puțin despre terapia de cuplu. A crescut numărul celor care apelează la ea?

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie ce ajută cuplurile să-și recunoască și să-și rezolve conflictele în vederea îmbunătățirii relației. Statisticile spun că 90% dintre cuplurile care apelează la terapia de cuplu, se despart. În acest context există o reticentă a cuplurilor de a apela la această formă de terapie. „La ce bun să mai mergem la terapie dacă oricum ajungem să ne despărțim”. Aud foarte des în jurul meu aceste cuvinte. Există foarte multe mituri și așteptări legate de ce înseamnă terapia de cuplu și utilitatea ei. Una dintre așteptările nerealiste este legată de faptul că partenerii de cuplu așteaptă ca terapeutul să le spună dacă mai rămân împreună sau se despart. Deși ei au luat o decizie în acest sens, vin la terapeut pentru ca acesta să le confirme sau nu că au luat decizia bună. Rolul terapeutului de cuplu nu este de a decide dacă cuplul rămâne împreună sau nu, rolul terapeutului este acela de a-i ajuta să înțeleagă ce se întâmplă în viața lor în momentul prezent, cum s-a ajuns în impas și ce e de făcut pentru a ieși din el. Există și situații când separarea e decisă conștient și asumat, iar partenerii vin la terapie de cuplu să învețe cum să de despartă demn, frumos și fără resentimente și în același timp mulțumindu-și reciproc pentru perioada în care au format un cuplu și au împărtășit momente frumoase și mai puțin frumoase.

Atunci când cuplurile solicită intervenția unui specialist pentru a rezolva conflictele apărute relația lor îndreaptă atenția fiecare spre partener, considerându-l „vinovat” de situația în care s-a ajuns. Pe parcursul ședințelor partenerii înțeleg că de fapt există 3 componente: el, ea și relația dintre ei și împreună cu terapeutul pornesc într-o călătorie conștientă de vindecare a lor și a relației dintre ei.

Un mesaj de final:

TRĂIEȘTE și bucură-te de tot ceea ce e bun și frumos în viața ta!

A consemnat  Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente