Lângă frontier cu Ungaria, de-a lungul malului drept al râului Someș se află comuna Dorolț, cu cele patru sate: Dorolț, Dara, Atea și Petea. Dintre cele patru sate component, satul Petea este cu adevărat poarta de intrare în țara dinspre Occident, cu un punct vamal modern unde vameșii români și maghiari întampină cu ospitalitate turiștii.
Cea mai veche așezare a comunei este satul Atea unde se află o biserica reformată construită în stil gotic înainte de domnia Huniazilor, prin secolul XIV. În zona vămii Petea s-au făcut descoperiri arheologice care atestă existența locuitorilor din vremuri de mult apuse. Pentru a afla mai multe despre viața acestei comunități i-am adresat câteva întrebări primarului Mihai Găman:
PENTRU ÎNCEPUT SPUNEȚI-NE CÂTEVA LUCRURI DESPRE DUMNEAVOASTRĂ ?
Sunt locuitor al comunei Dorolț din 1987,sunt căsătorit, am doi copii , o fată de 25 de ani și un băiat de 12 ani , locuim la Dara cu familia. Profesia mea inițială este cea de asistent medical, dar am urmat și cursurile facultăți de Drept, devenind astfel consilier juridic.
VĂ CONSIDERAȚI UN OM ÎMPLINIT ?
Nu mă consider un om împlinit pentru că, omul întodeauna are de lucru, are provocări și până nu le rezolvi, nu le faci, nu simți împlinirea. Chiar dacă ai rezolvat acea problemă, mereu vin altele și este succesiunea planurilor, proiectelor fiecărui om, din acest considerent aș spune că,în plan familial într-adevăr sunt un om împlinit, cu soție și copii și o viață liniștită de familie.
În schimb, în plan profesional sunt evident neîmplinit întrucât avem de rezolvat foarte multe probleme în comunitate și intodeauna ne lovim de dificultăți, dar și lucruri neprevăzute, acestea oricum îți dau de gândit, trebuie să cauți mereu soluții noi.
CE ANUME VĂ CARACTERIZEAZĂ ?
Eu zic că punctualitatea seriozitatea și conștinciozitatea. Sunt un maximalist convins, îmi place să fac lucrurile până la capăt, integral și corect. Așa am fost de la începutul vieții mele profesionale, în Sănătate tot așa eram, mi-am făcut treaba cât mai bine posibil.
CARE SUNT ACTIVITĂȚILE ECONOMICE ALE COMUNEI ?
În principal, este vorba de agricultură în comunitate, dar există locuri de muncă și în industria locală, eu zic că locurile de muncă sunt asigurate deoarece există și varianta Satu Mare, care este foarte aproape de comună și oferă posibilități locuitorilor că să se poată angaja în diverse ramuri.
DE CÂND AȚI PRELUAT FRÂIELE COMUNEI DOROLT ȘI PÂNĂ ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ, CARE SUNT INVESTIȚIILE REALIZATE ȘI CE PROIECTE DE VIITOR AVEȚI ?
Mă bucur că în comună s-au putut realiza foarte multe activități prin care nivelul de trai al populației a crescut și aceste investiții pe care l-am derulat pe parcursul anilor s-au reflectat în starea de bine a locuitorilor. Pe viitor ne dorim același lucru întrucât sunt foarte multe lucruri de rezolvat pentru că la nivelul unei comune sunt întodeauna multe de făcut, oricum noi suntem în slujba comunități și scopul principal este creșterea nivelului de trăi. Toate activitățile noastre se subordonează acestui deziderat și consider că și pe viitor avem aceleași obligații.
Fiecare etapă a avut specificul ei, dacă într-un timp erau priorități cum ar fi alimentarea comunei cu apa potabilă și drumuri, într-un viitor mai apropiat vor fi alte priorități, probleme sociale, problemele legate de rromi, cele legate de legile proprietății și acestea trebuiesc definitivate. Chiar acuma suntem într-o acțiune de acest gen. Într-adevăr eu sunt bucuros că avem o echipă harnică și competitivă la nivel de comună. Toate succesele se datorează echipei, consilierilor locali și tuturor care doresc binele comunei.
CE NE PUTEȚI SPUNE DESPRE ECHIPA DE FOTBAL, RECOLTA DOROLȚ ?
Echipa de fotbal Recolta Dorolț este o echipa bună a județului. Echipa din Dorolț are tradiție în campionatul județean, de foarte mult timp numele echipei este cunoscut de către iubitorii de fotbal din județul Satu Mare. Încă de pe vremea anilor ’60 exista echipa foarte bună la nivelul comunei, iar tradiția fotbalistică s-a menținut până în prezent. Avem reprezentanți foarte buni în campionatul județean de fotbal, atât la juniori cât și la seniori. Rezultatele sunt bune spre foarte bune, echipele se străduiesc, iar noi îi ajutăm cum putem.
ÎN ÎNCHEIERE TRANSMITEȚI-LE UN GÂND BUN LOCUITORILOR DIN DOROLT, DARA, ATEA ȘI PEȚEA.
Într-adevăr, sunt vremuri destul de grele cărora trebuie să facem față. Locuitorilor comunei le doresc sănătate, fericire personală, împlinire și mult noroc, pentru că ne trebuie și noroc în viața de zi cu zi. Vom fi și pe mai departe în slujba cetățenilor comunei, atât eu cât și viceprimalul comunei și nu în ultimul rând consilierii locali.
A consemnat Adrian Bilanici