joi, aprilie 25, 2024
AcasăCosul cu viperePrimarul la „conştincios”

Primarul la „conştincios”

cosvipereCe noroc că televiziunile locale fac emisiuni peste emisiuni cu primarii din judeţ! Este un excelent prilej să-i vezi şi să-i auzi pe oamenii aceştia, aşa cum sunt, în ciuda efoturilor – uneori disperate ale acestora – de a trece drept altceva.

Păi cum dracu să mai vrea să înveţe copiaşul de la ţară, când ştie bine că omul cel mai important din comună nu a reuşit nicicum să treacă de rigorile clasei a şasea de şcoală elementară, sau că altul, care răspundea aiurea în tramvai la orice întrebare pusă de mult prea insistentul reporter, nu ştie să scrie decât cu litere de tipar (e drept că nu ştie toate literele)!

Faceţi un mic exerciţiu de imaginaţie şi întrebaţi-vă cam ce înţeleg inşii ăştia dintr-o expunere, atunci când sunt chemaţi la „împărăţie”.

Îi poţi ghici de la distanţă pentru că ăştia sunt cei mai cuminţi. Stau cu ochii aţintiţi în gol şi dacă nu adorm în prima jumătate de oră, atunci gândurile li-s plecate tare departe de subiectul prezentat ştiinţific de la prezidiu.

Mai putem să ne întrebăm, nu-i aşa?, cam cum se uită oamenii ăştia la un proiect, cum reuşesc să întocmească cereri de finanţare europene şi care este viziunea lor privind dezvoltarea de ansamblu a localităţii pe care o păstoresc?

Veţi spune că sunt rău şi nu mă pricep la altceva decât să întind capcane intelectualiste unor oameni de treabă, absolut candizi şi nevinovaţi dar ştim prea bine ce canditi şi nevinovaţi sunt mulţi dintre ei.

Nu închei înainte de a reda un mic dialog surprins pe holurile Palatului Administrativ: un primar se plângea altuia: „Soarele mamii mânii lor, că iară m-o dat nimurigii ceia în conştiinciosul administrativ!”.

Mi-au trebuit vreo zece minute ca să-mi dau seama ce-i cu „conştiinciosul” ăla, care în mod normal nu avea e căuat în fraza aceea pitorescă, până mi-am dat seama că era vorba de fapt de „contenciosul administrativ”.

Şi să mai zică cineva că primarii noştri nu au o extrem de bogată fantezie de alăturări lingvistice, absolut insolite!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente