duminică, mai 28, 2023
AcasăCosul cu vipereCos cu ViPere: Inflația de „primari” pi Sătmar!

Cos cu ViPere: Inflația de „primari” pi Sătmar!

cosvipere       Foarte mulți concetățeni și-au anunțat intenția de a candida pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare. Foarte mulți nu față de numărul de locuitori, ci față de așteptări, față de rolul și importanța unei astfel de funcții.
A fi primar al unui municipiu precum Sătmarul trebuie să fie o responsabilitate în adevăratul sens al cuvântului, nu un test de popularitate sau un joc al orgoliilor. Ori, mulți dintre candidați – cu toată stima pentru personalitatea, activitatea și realizările fiecăruia – consideră candidatura ca pe un bun exercițiu democratic, chiar dacă nu își fac publică această considerație. Sau un prilej de a (mai) câștiga notorietate în perspectiva altor bătălii electorale.
Nicidecum, candidatura acestora nu înseamnă responsabilitate față de sătmăreni, ci doar față de propria lor imagine, față de apropiați și colaboratori. Au început loviturile sub centură din partea candidaților care încă nu prea au o platformă program, iar singura cale de apărare este atacul! Pancardele, meșele, benărele au fost puse  înaintea campaniei electorale, poate și de frica… timpului scurt și a nesiguranței că v-a iesi primar peste primari.
        Un simplu’ calcul matematic ne arată că media  de voturi va fi undeva sub 10% per candidat. Dar, după cum spunea matematicianul Moisil despre teoria mediilor  ”dacă pui o bucă pe o stană de gheață iar cealaltă bucă pe o plită încinsă, în medie e în regulă, da-i vai de fundul tău”, dacă sunt vreo doi-trei  candidați care saltă de 15-20%, mulți dintre ceilalți nu vor prinde nici măcar pragul electoral de 5% pentru a ajunge măcar în consiliul local. Și-atunci!??
Cum candidează ca primar cineva care nu poate să-i convingă pe sătmăreni că merită să fie măcar consilier municipal? Sau, mai precis, de ce mai candidează? Ca să facă alte jocuri? Să ducă în derizoriu funcția de primar? Să își satisfacă orgoliul?
Până la urmă ajungem la vorbele lui Moisil: vai de fundul nostru…!
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente