Programul de cântec, joc și voie bună de la Ianculești a început duminică 17 august 2014,de la ora 17.00 cu Tulnicăresele de la Ianculești,după care delegatul sătesc Ciprian Chiorean a mai adus mulțumiri sponsorilor care au făcut posibilă existența celei de-a XV-a ediții a Festivalului Zilelor Iancului și a invitat spectatorii mai aproape de scena iar pe artiști pe scenă.
Aurora Ciută a dat citire unei scurte prezentări a ceea ce reprezintă cântecul popular românesc pentru truditorii pământului dar nu numai,din care am spicuit…
“Din aburul pământului străbun, răsfirat ca din pâinea fierbinte în prag de sărbătoare, sub adierea diminețelor însorite peste care picură mireasma sfântă a acestui Neam Dac, multimilenar și arhibinecuvântat, Dumnezeu luă rotunjimea horei, legănarea apei, tremurul căprioarei, îmbrățișarea dorului, tulnicul Apusenilor, surâsul soarelui, cutezanța ierbii, broderia florilor, murmurul baladei Iancului, bocetul codrului, semeția haiducului, sfiala fecioarei, iuțeala gândului, caierul norilor, borangicul stelelor, trilul ciocârliei, voronețul liliacului, lacrima smirnei,Iia curcubeului, jertfa mieilor, rapsodia pădurii, chiotul nunții, iureșul izbânzilor dace, dârzenia de granit a Dochiei, îngemănarea Gliei-Auroră a omenirii cu Crucea Învierii Domnului,serafica frumusețe a Liturghiei , armonia Duhului Sfânt și dăruirea supraîngerească a Fecioarei Maria.
Apoi, împletindu-le în dumnezeiasca Sa rugăciune a inimii … făcu Cântecul popular românesc, din care a odrăslit deodată Măria Sa, Țăranul ! Falnic ca un Poem sublim…Iar din susurul lui de azur, s-au ridicat în văzduh, Pasări măiestre ale intregii Dacii ,rapsozii populari,…interpretii ! După ce Atotcreatorul a zămislit Folclorul divin străbun și Rapsozii lui de aur, a zâmbit și a fredonat pe vioara sufletului românesc dumnezeiasca Sa Cântare.
Primul moment artistic,un colaj de poezii dedicate eroului Avram Iancu,a aparținut copiilor mai mici și mai mari ai satului,instruiți de prof.Liliana Sorian și Daniela Ciută.
Ovidiu Matioc a fost cel care prezentat rând pe rând toți artiștii care au contribuit la crearea unei atmosfere de sărbătoare specifice unui astfel de eveniment.
Corul Astra Careiană,dirijat de prof.Mariana Vulcan, a interpretat prelucrări folclorice după piese muzicale traditionale românești.
Au urcat pe scenă și interpreții George Negrea,Vlad Doros,Ghită Blidar,Andrada Spanci,Ionela Toma,Ansamblul Motilor din Ianculești,Lavinia Goste cu taraful condus de Marius si Ansamblul Ceatăra din Carei.Cele mai multe bis-uri le-a primit interpreta Lavinia Goste care a trebuit să revină de două ori la scenă.
Finalul a apartinut interpretului hunedoarean Cristian Fodor,un îndrăgit al acestor locuri unde a cântat și anul trecut.Acesta a venit însotit de orchestra Dor de la Orăștie. Publicul a cântat alături de Cristian Fodor toate melodiile sale,impresionându-l prin faptul că știau toate versurile pieselor,fapt ce demonstrează cât este de apreciat repertoriul și interpretarea sa deopotrivă.
Frumoasele piese românești, ritmate, au determinat auditoriul să încingă adevărate hore pe terenul din fața scenei iar Cristian Fodor a coborât printre ei. Petrecerea s-a întins până târziu in noapte. Un public numeros a fost prezent la manifestările de la Ianculești,majoritatea fiind careieni care au savurat un autentic spectacol românesc în lipsa manifestărilor folclorice românești de altădată de la Carei.