sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSe întâmplă în România: Kereskenyi Gabor indignat că operatorii care răspund...

Se întâmplă în România: Kereskenyi Gabor indignat că operatorii care răspund la 112 nu cunosc și limba maghiară

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor cere explicatii ministrului Sănătății in legătura cu faptul că serviciul de apel de urgență 112 nu este disponibil si in limba maghiara.

“Este inacceptabil ca in România serviciul de apel urgente sa nu functioneze si in limba maghiara, desi acest aspect este prevazut in punctul 12 al OUG nr. 34 din 2008″, sustine deputatul UDMR intr-o interpelare adresata ministrului Sanatatii, informeaza agentia Agerpres, citata de Evenimentul Zilei.

Deputatul a prezentat si un caz concret, petrecut in data de 23 septembrie la Satu Mare.

” (…) O persoana din circumscriptia mea electorala a sunat la 112 adresându-se operatorului in limba maghiară. Acesta, necunoscând limba, nu a transferat-o la un alt centru si nici nu a trimis ambulanta la domiciliu. Astfel de cazuri sunt inadmisibile, mai ales că este vorba despre un sistem care ar trebui sa fie perfect functional inca din anul 2008″, a mai afirmat Kereskenyi.

Deputatul UDMR a solicitat un raspuns verbal si in scris de la autoritatile in masura sa aplice ordonanta de urgenta care este in vigoare din 2008.

De asemenea, aceasta sa cerut ministrului de resort sa identifice masuri rapide si solutii concrete pentru evitarea unor cazuri similare, pe care el le considera discriminatorii,scrie ziare.com.

Nu la fel de discriminatorii i se par deputatului sătmărean acțiuni precum cele ce au avut loc în 6 noiembrie 2012,când în municipiul Carei,primarul orașului care este și președintele UDMR Carei  nu a anunțat și invitat niciun consilier român sau director român de instituții  la acțiunea de îngropare a capsulei timpului la Teatrul Municipal( obiectiv aflat în patrimoniul orașului)  în prezența lui Kelemen Hunor,aflat în campanie electorală prin județ,sau cea în urma căreia primăria Carei a exclus de pe harta orașului recent tipărită menționarea ca obiectivturistic sau istoric a Monumentului Ostașului Român sau a bisericilor românești (3 la număr) de rit greco-catolic,în condițiile în care pentru clădiri mai puțin importante a fost găsit spațiu de editare la fel ca și pentru toate obiectivele comunei Căpleni care nu se află în aria UAT Carei.

Municipiul Carei se află la 35 km distanță de muncipiul reședință de județ și are ca primar ales pe președintele UDMR Carei iar ca viceprimar a fost desemnat tot un consilier de pe listele UDMR Carei,în condițiile în care comunitatea românească locală este de 48% din populație,încălcându-se astfel cutuma care funcționa până acum și potrivit căreia cele două comunități mai reprezentative ale orașului aveau fiecare câte un reprezentant la nivel de conducere.

Mai menționăm că de 7 ani,la Primăria Carei nu se pot înscrie pentru participarea la concursuri pentru locurile vacante decât cei care cunosc scris și vorbit limba maghiară,indiferent de gradul lor de pregătire în domeniul postului vacantat.

Până la această oră nu am luat la cunoștință ca deputatul indignat de lipsa cunoșterii limbii maghiare de către operatorii 112 să fi luat atitudine pentru discriminarea comunității românești din Carei prin cele câteva aspecte semnalate,și care nu sunt singurele.Având în vedere zona din care provine domnia sa,ar fi binevenită o atitudine  mai echilibrată,o manifestare mai amplă a toleranței care să ducă la o mai bună înțelegere între etnii si nu la inițierea de fisuri.

Suntem convinși că  locuitorii acestor zone ar fi mult mai interesați de locuri de muncă aducătoare de venituri consistente.Ridicarea de bariere lingvistice nu va aduce niciodată bunăstare și va priva tinerii de posibilitatea obținerii de locuri de muncă bine plătite la firme care  desfășoară activități pe plan național,în locuri unde nu se cunoaște limba maghiară dar e necesară cunoașterea la perfecție a limbii române.În fiecare dintre statele membre sau nu a Uniunii Europene sau oricare alt stat  de pe mapamond,se impune cunoaștere limbii oficiale a statului respectiv.Nu văd de ce România ar trebui să facă excepție.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente