miercuri, mai 29, 2024
AcasăsusNu mai da vina pe genă! Iată patru modificări ale stilului de...

Nu mai da vina pe genă! Iată patru modificări ale stilului de viață care îți vor oferi ani în plus de trăit

Persoanele predispuse genetic la o viață mai scurtă pot trăi cu aproximativ cinci ani mai mult dacă urmează un stil de viață sănătos, sugerează un studiu.

În primul studiu de acest gen, cercetătorii au vrut să evalueze modul în care șansele de supraviețuire pot fi îmbunătățite prin exerciții fizice, o dietă sănătoasă, somn suficient și renunțarea la fumat.

Studiul, care a implicat mai mult de 350.000 de britanici, a arătat că cei cu un risc genetic ridicat pentru o viață mai scurtă au cu o cincime (21%) mai multe șanse să moară tineri decât cei cu un risc genetic scăzut, indiferent de stilul lor de viață.

În primul studiu de acest gen, cercetătorii au vrut să evalueze modul în care șansele de supraviețuire pot fi îmbunătățite prin exerciții fizice, o dietă sănătoasă, somn suficient și renunțarea la fumat.

Între timp, persoanele cu un stil de viață nesănătos au un risc crescut cu 78% de deces timpuriu, indiferent dacă au avut gene care scurtează viața sau nu.

Având atât un stil de viață nesănătos, cât și gene care indică o durată de viață mai scurtă, riscul de deces timpuriu a fost dublat în comparație cu persoanele cu gene mai norocoase și stiluri de viață sănătoase.

Dar vestea bună pentru acești oameni este că stilul de viață a avut un grad semnificativ de control asupra a ceea ce s-a întâmplat, potrivit constatărilor experților de la Universitatea din Edinburgh și de la Școala de Medicină a Universității Zhejiang din China.

Orice risc genetic al unei durate de viață mai scurte sau al morții premature poate fi compensat de un stil de viață mai sănătos cu aproximativ 62%.

Experții au spus: „Participanții cu risc genetic ridicat ar putea prelungi aproximativ 5,22 ani speranța de viață la vârsta de 40 de ani cu un stil de viață favorabil”.

„Combinația optimă a stilului de viață” pentru o viață mai lungă s-a dovedit a fi fumatul niciodată, activitatea fizică regulată, durata adecvată a somnului și dieta sănătoasă.

Cercetătorii au analizat scorul de risc poligenic al participanților – mii de variante genetice în genomul unei persoane pentru a estima riscul de a dezvolta o anumită boală.

Fiecare variantă genetică individuală are un efect mic asupra riscului de boală al unei persoane.

Dar, analizând toate variantele împreună, oamenii de știință pot estima riscul general de a dezvolta o boală.

Oamenii au fost grupați în trei categorii de durată de viață determinate genetic, inclusiv lungă (20,1%), intermediară (60,1%) și scurtă (19,8%) și în trei categorii de scor de stil de viață, inclusiv favorabil (23,1%), intermediar (55,6%) și nefavorabil (21,3%).

Apoi au analizat-o alături de factori de stil de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, somnul și dacă au fumat.

Publicat în revista BMJ Evidence Based Medicine, studiul a urmărit oamenii timp de 13 ani, în medie, timp în care au avut loc 24.239 de decese.

Matt Lambert, ofițer senior de informații despre sănătate la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, a declarat: „Această nouă cercetare arată că, în ciuda factorilor genetici, un stil de viață sănătos, inclusiv consumul unei diete nutritive echilibrate și menținerea activă, ne poate ajuta să trăim mai mult. Știm, de asemenea, că poate reduce riscul de cancer.”

Mesele ar trebui să se bazeze pe cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați amidonici, în mod ideal cereale integrale, potrivit NHS

• Mănâncă cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Toate fructele și legumele proaspete, congelate, uscate și conservate contează

• Mese de bază pe cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați amidonici, ideal cereale integrale

• 30 de grame de fibre pe zi: Este la fel ca și cum ai mânca toate următoarele: 5 porții de fructe și legume, 2 biscuiți din cereale integrale, 2 felii groase de pâine integrală și cartofi copți mari cu pielea pe tine

• Aveți câteva alternative lactate sau lactate (cum ar fi băuturile din soia) alegând opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr

• Mâncați fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine (inclusiv 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una ar trebui să fie uleioasă)

• Alegeți uleiuri nesaturate și tartinabile și consumați în cantități mici

• Beți 6-8 căni / pahare de apă pe zi

• Adulții ar trebui să aibă mai puțin de 6g de sare și 20g de grăsimi saturate pentru femei sau 30g pentru bărbați pe zi

Sursa: NHS Eatwell Guide 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente