Acasă Cosul cu vipere Smerenie și profit

Smerenie și profit

Chiar dacă la noi ofensiva clericală este ceva mai temperată și lumea nu se calcă pur și simplu în picioare, la Bobotează sau la sfintele moaște, trebuie să recunoaștem că popimea locală este extrem de bine orientată, cel puțin din punct de vedere economic, de sus până jos!

Ciudat este că preoții cei mai descurcăreți, cu afaceri grase, nu sunt cei cu parohii modeste, pe care până la urmă ai putea să-i înțelegi, pentru că aceștia într-adevăr sunt strâmtorați, ci mahării cei mari care păstoresc mii de credincioși, prin cartiere ori localități foarte prospere.

Departe de învățurile Mântuitorului privind smerenia, unii reprezentanți ai bisericii au intrat încet – încet, în tagma negustorilor și fariseilor pe care Isus Christos îi alunga în vremile biblice, din templu!

În această idee, sfințiile lor și-au deschis deja magazine de obiecte de cult și veșminte bisericești. Și nu-i bine deloc, dar deloc, să îndrăznești să-ți faci veșminte, ori să cumperi odoare bisericești din altă parte!

Ca să nu mai vorbim despre părințelul care ”în timpul liber” face pe instructorul auto. Dar ce ziceți de niște cucernici părinți care nu sunt altceva decât niște versați cupeți de cai!

Dar lovitura cea mai mare a dat-o un preot care și-a făcut o mare firmă de pompe funebre, într-o bogată comună de pe lângă Satu Mare.

Oare cine din sat ar avea curajul să cumpere cele cuvenite mortului din altă parte decât de la părintele care oficiază slujba de îngropăciune?

Și uite așa, avem acum o ofertă ”trei în unu”: servicii funerare, de ciocli și de înmormântare religioasă!

În acest ritm, nu știm unde vom ajunge dar atâta vreme cât până și credința nu este decât o afacere, profitabilă e drept, semnele unei normalizări minimale a vieții noastre sociale sunt din ce în ce mai descurajatoare…

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente