vineri, mai 17, 2024
AcasăLocaleNationaleFarmaciștii cer oprirea exportului de medicamente

Farmaciștii cer oprirea exportului de medicamente

Asociația Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici și Mijlocii (AFDFMM) solicită public Ministerului Sănătății exinderea demersurilor de suspendare a exportului paralel de vaccinuri la toate medicamentele prescrise în cadrul programelor naționale de sănătate.

În acest fel, consideră cei peste 400 de farmaciști independenți cu depozite mici și mijlocii, pacienții români vor beneficia din nou de medicamentele de care au nevoie, multe dintre ele exportate în prezent de marii distribuitori, singurii care au voie să facă acest lucru.

Notificările de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului arată exporturi de sute și mii de cutii de medicamente absolut necesare pacienților din România.

De altfel, situația vaccinurilor exportate în condițiile lipsei de pe rafturile farmaciilor din România a fost prezentată recent de Ziarul Financiar, care a arătat cum un mare producător de vaccinuri a vândut în primele trei luni ale acestui an mai mult decât dublul vânzărilor din tot anul trecut, însemnând că vaccinurile au luat drumul exportului paralel.

„În ultimele zile, am observat cu stupoare cum dezbaterea publică a fost mutată de la aceste probleme reale spre modificarea legislativă privind deținerea depozitelor de către farmacii, în condițiile în care criza medicamentelor a atins apogeul în 2017, tocmai de când farmaciile nu mai au dreptul de a opera și depozite!
Este clar că prin decizia de săptămâna trecută a Camerei Deputaților au fost deranjate interesele marilor distribuitori, care nu-și doresc concurența farmaciștilor independenți. Este o falsă temă de dezbatere și precizez cât se poate de clar: farmaciile nu pot face export de medicamente, doar distributorii pot face acest lucru”, a declarat avocatul Liviu Stancu, reprezentant al Asociației Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici și Mijlocii.

Miercurea trecută, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care le permite societăților farmaceutice să desfășoare și activități de vânzare angro, prin intermediul depozitelor integrate autorizate de Agenția Națională a Medicamentului în conformitate cu legislația europeană. Un element mai puțin cunoscut opiniei publice este faptul că această prevedere a fost valabilă și în trecut, în ultimii 20 de ani, ea fiind restricționată doar de la 1 ianuarie 2017. De ea au beneficiat peste 400 de farmaciști, cetățeni români (antreprenori ai pieței farma) care și-au dezvoltat depozite mici și mijlocii, ajungând la o cotă de piață cumulată de aproape 15% și contribuind decisiv la buna aprovizionare a farmaciilor, în beneficiul populației.

De altfel, problemele mari cu distribuția medicamentelor au început tocmai din ianuarie 2017, de când depozitele farmaceutice independente nu au mai putut avea autorizație de distribuție angro. Din luna martie, Agenția Națională a Medicamentului publică pe site notificările de exporturi de medicamente ale distribuitorilor, iar datele sunt cât se poate de limpezi: sute și mii de cutii de medicamente pentru tratamentul bolnavilor din România se exportă, în condițiile în care se găsesc tot mai greu în farmacii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente