Ciolacu a fost miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, ocazie cu care a vorbit cum va da companiei ajutor de stat din noua taxă pe produsele cu zahăr.
Şeful Executivului s-a bucurat să participe la inaugurarea unei importante investiţii verzi, finanţată în bună parte cu peste 17 milioane de lei printr-un ajutor de stat. Marcel Ciolacu a continuat cu laude la adresa Coca-Cola.
Taxa de 1% şi supraimpozitarea băuturilor cu zahăr
Marcel a profitat de ocazie ca să transmită că decizia de a impozita cu minimum 1% din cifra de afaceri companiile cu business de peste 50 de milioane de euro nu este împotriva unui investitor important, ci începând de astăzi, a făcut un gentleman agreement cu conducerea Coca Cola România, că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare.
Guvernul vrea să dubleze amenzile dacă faci țuică acasă și nu-l anunți
Guvernul ia în calcul să majoreze amenzile pentru producția de țuică și rachiuri în propria ogradă fără respectarea prevederilor legale, conform Profit.ro. Ulterior publicării acestui articol, surse guvernamentale au declarat pentru Știripesurse.ro că în același timp se va majora limita la 200 de litri pentru aplicarea legii.
Amenzile, în prezent între 2.000 și 5.000 de lei, se majorează la 2.000 – 10.000 de lei pentru nerespectarea următoarele reguli:
Toate gospodăriile individuale care dețin în proprietate instalații de producție de țuică și rachiuri de tip alambic au obligația de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul.
Atunci când gospodăria individuală intenționează să producă țuică și rachiuri din recolta proprie, aceasta anunță în scris intenția la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își are domiciliul, menționând totodată cantitatea și tipul de materie primă ce urmează a se prelucra, perioada estimată în care instalația va funcționa, precum și cantitatea de produs estimată a se obține. În acest caz producătorul trebuie să dețină și mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantității și a concentrației alcoolice a produselor obținute.
În termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea procesului de producție, gospodăria individuală declară cantitățile de țuică și rachiuri produse și solicită autorității vamale teritoriale calculul accizelor datorate. Autoritatea vamală teritorială stabilește cuantumul accizelor datorate și emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Accizele devin exigibile la momentul finalizării procesului de producție, iar termenul de plată este până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care accizele au devenit exigibile, potrivit art. 345 alin. (1) din Codul fiscal.