joi, mai 16, 2024
AcasăLocaleStiri Satu Mare(UPDATE) Avocat sătmărean reținut de DNA

(UPDATE) Avocat sătmărean reținut de DNA

mascati

Cunoscutul avocat GERENYI ISTVAN PETER, licențiat în drept, 2/4/2008  a fost ridicat de DNA, pentru trafic de influienta.

Acesta s-a remarcat dea lungul anilor ca avocat a unor clienti certati rau cu legea, ”tiganul Bia” care anul trecut la si santajat pe avocat.

Avocatul GERENYI avea cabinetul in Satu Mare, pe str. Lăzarului, nr. 56, de unde a si fost ridicat aseara de mascati.

Acesta a avut mai multe incidente printre care si cu comisarului-șef Alexandru Rakoczi, șeful Serviciului Poliției Rutiere Satu Mare. La acea data avocatul Gerenyi Istvan a depus o sesizare împotriva șefului Poliției Rutiere la Ministerul Administrației și Internelor, după ce comisarul-șef i-a agresat băiatul într-un local din Satu Mare. „Am explicat în sesizarea pe care am trimis-o MAI că am vrut să evit cercetarea sa de către colegii săi de la Satu Mare întrucât și eu, și el suntem persoane publice și nu am vrut să existe tensiuni la nivel local“, explică avocatul la acea data.

Incidentul la care se face referire în plângerea depusă la Minister s-a produs de Valentines Day, într-un local din centrul municipoiului Satu Mare. Peter Gerenyi (16 ani) acuză că a fost lovit cu palma și cotul peste ceafă de comisarul-șef Alexandru Rakoczi, care se afla în local însoțit de o femeie. Minorul l-a surprins pe polițist într-o fotografie în timp ce acesta părăsea localul, la finalul incidentului. Contactat, polițistul a declarat că fiul avocatului l-a provocat prin injurii însă neagă că l-ar fi lovit.
Comunicat de presă DNA 
  • La solicitarea dvs. din data de 08 septembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.09.2015, a suspectului GERENYI ISTVAN PETER, avocat în cadrul Baroului Satu Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

    Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora :

    În vara anului 2012, suspectul Gerenyi Istvan Peter, în calitate de avocat în cadrul Baroului Satu Mare și apărător a doi inculpați (denunțători în cauză), cercetați în stare de arest preventiv într-o cauză penală a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, a pretins de la denunțători suma totală de 40.000 euro, cu promisiunea că, în cazul în care îi vor fi remise aceste sume de bani, va discuta cu judecătorii însărcinați cu soluționarea cererilor ulterioare legate de măsura arestării preventive și că-i va determina pe aceștia să dispună punerea în libertate a denunțătorilor.

    De asemenea, suspectul le-a promis denunțătorilor că va discuta și cu judecătorii însărcinați să se pronunțe asupra vinovăției lor și că îi va determina să pronunțe o soluție favorabilă, în sensul achitării acestora sau a condamnării cu suspendarea executării pedepselor.

  • Ulterior, pe baza înțelegerii susmenționate și întrucât denunțătorii se aflau în stare de arest preventiv, soțiile acestora au remis efectiv suspectului Gerenyi Istvan Peter suma totală de 19.000 euro.

    La data de 01 noiembrie 2012, Curtea de Apel Oradea a admis apelurile declarate de clienții suspectului, a stabilit pentru fiecare o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere și a dispus punerea de îndată în libertate a acestora.

    După punerea în libertate a denunțătorilor de către magistrații Curții de Apel Oradea, unul dintre ei i-a mai remis suspectului Gerenyi Istvan Peter suma de 4.500 lei, echivalentul sumei de 1.000 euro.

    Urmare a admiterii recursului declarat de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, Înalta Curte de Casație și Justiție a casat decizia penală a Curții de Apel Oradea și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Satu Mare.

    La data de 16.10.2014, magistrații Tribunalului Satu Mare, i-au condamnat pe clienții suspectului la pedepse de 6 ani și 6 luni închisoare, respectiv de 5 ani închisoare, cu executare, pedepse care au rămas definitive anterior formulării denunțurilor în cauză.

    Suspectului Gerenyi Istvan Peter i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, urmând ca la data de 08 septembrie 2015, să fie prezentat Curții de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

    În cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

    Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente