În aceste zile aniversăm 165 de ani de la Revoluția de la 1848 din Țările Române, moment decisiv în procesul complex al constituirii României moderne. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Satu Mare, în colaborare cu Liceul Tehnologic de Construcții de Mașini Unio, organizează miercuri, 5 iunie 2013, cu începere de la orele 12.00, o manifestare menită să omagieze generația de patrioți pașoptiști de la 1848, care au fost deschizători de drumuri pentru cei ce au făurit mai apoi România Mare și sunt pilde de urmat pentru noi toți.
„Revoluția de la 1848, fenomen general european, a deschis un capitol nou în istoria omenirii. O parte însemnată a continentului european a fost cuprinsă în procesele revoluționare. Spațiile românești s-au încadrat și ele în procesul general, înnoitor, european. În pofida granițelor politice, s-a închegat piața națională, s-a apropiat de finalizare procesul de constituire a națiunii române și s-a dezvoltat puternic conștiința unității românilor, cea spirituală impunând și materializarea ei pe plan politic.”, a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea, inițiatorul manifestării.
De asemenea, Biblioteca Județeană a pregătit și o expoziție dedicată marcării acestui eveniment important din istoria României. Pe standurile Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr” se pot urmări documente referitoare la geneza, desfășurarea, urmările și ecoul Revoluției din cele trei Țări Române, precum și figuri luminoase de patrioți pașoptiști cum ar fi: Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu Ilarian, Nicolae Bălcescu, Gheorghe Magheru, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Frații Golești, Mihail Kogălniceanu și alții.