marți, mai 14, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCavalerii și domnițele au invadat Ardudul

Cavalerii și domnițele au invadat Ardudul

În perioada 20-22 iulie la Ardud a avut loc MedievArtFest Ardud. Manifstarea a ajuns la cea de-a VI-a ediție.
Ediția din acest an s-a dovedit a fi cea mai reușită atât din județ cât și din țară, dovadă o face publicul numeros care a luat parte la evniment.
Delegații din Ucraina și Austria au participat pe tot parcursul sfârșitului de săptămână la Ardud.
În deschiderea evenimentului a avut loc o defilare de cavaleri și domnițe. Alaiul a pornit din fața Catedralei Romano Catolice din Piața Libertății, și a traversat Pasajul Corneliu Coposu până în Piața 25 Octombrie.
Directorul artistic al festivalului, Liviu Pancu, a spus că festivalul medieval de la Ardud a avut o temă majoră diferită față de restul festivalelor de profil din România, tocmai pentru a se putea diferenția. Spre deosebire de anii trecuți, taberele cavalerilor au fost amplasate în afara Cetățeii Ardud.
În cadrul festivalului au avut loc: Animație medievală – Taberele Cavalerilor Ordinul Cavalerilor Lup, Garda de Mureș, Scutierii de Muhlbach, Garda de Muhlbach, Ordinul Cavalerilor din Carpați, Garda Cetății Deva, Cavaleri ai Clubului Sportiv Gebeleizis, Stegarii de Mureș, Lupii de Foc; cursuri de heraldică și pictură medievală MedievalArt București; concursul Arcașilor din Carpați Ordinul Arcașilor din Carpați – Deva, Tîrgu-Mureș, Sebeș; Pregătirea și Credința Gardienilor Garda Cetății Deva; Dansuri Medievale Domnițele Cetății Deva; Tehnici de luptă medievală Cavaleri ai Clubului Gebeleizis; Retragere în ceas de noapte Toată suflarea festivalului; Tehnici de luptă medievală Cavaleri ai Clubului Gebeleizis; Școala Scutierilor Scutierii Cetății Deva; Paradă medievală Satu-Mare Ordinul Cavalerilor Lup, Scutierii de Muhlbach, Garda de Muhlbach, Ordinul Cavaleriilor din Carpați, Garda de Mureș, Garda Cetății Deva, Lăncierii de Ardud, Lupii de Foc, Domnițele Cetății Deva, Lupii de Foc, Cavaleri ai Clubului Gebeleizis
Ludovic Orban prezent la Ardud
Preşedintele PNL, Ludovic, Orban, s-a arătat impresionat de activitatea reprezentanţilor PNL din administraţia locală, precizând că a fost pe un drum judeţean ce părea că e autostradă.
Întrebat cum vede organizaţia PNL Satu Mare, el a spus că o priveşte cu încredere şi speranţă.
“O privesc cu încredere şi speranţă că îşi vor îmbunătăţi scorul electoral şi de asemena că îşi vor îndeplini obiectivele pe care şi le-au fixat în special în administrarea locală unde trebuie fapte, trebuie realizări. Chiar am venit de la Tăşnad pe la Mădăras şi am mers pe un drum judeţean care părea că e autostradă, comparativ cu DN 1F, care este în administrarea CNAIR şi care este praf şi pulbere, ceea ce îmi arată că la nivelul judeţului se fac lucruri bune şi sunt convins că şi la nivelul municipului de asemenea există proiecte care vor fi finalizate până la finalul mandatului”, a declarat Orban.


Cetatea Ardud
Cetatea Ardudului este unul dintre locurile încărcate de istorie, dovada vie a civilizaţiilor care s-au perindat prin Ardeal: nemţi, maghiari şi români. Cetatea medievală se regăseşte în oraşul cu acelaşi nume, situat la 20 de kilometri de Satu Mare, calea de acces fiind drumul european E81.
Originea cetăţii Ardudului este atestată în apropiere de anii 1500, prin epoca bronzului, când Bartolomeu Dragfi, un nepot de-al domnitorului moldovean Dragoş Vodă, decide să o ridice. Construcţia iniţială avea patru turnuri, care pe parcursul timpului au reprezentat un adăpost pentru soldaţi. A fost una dintre cele mai puternice cetăţi senioriale din nordul Transilvaniei.
Ulterior, după două secole, pe ruinele cetăţii se construieşte alta nouă, cu aspect de castel, ale cărei ruine sunt păstrate până în ziua de azi, însă într-o gravă stare de degradare.
Fortăreaţa seniorială din nordul Transilvaniei s-a degradat de-a lungul timpului. Abia pe la 1730, folosindu-se de pereţii şi fundaţia cetăţii lui Bartolomeu, care încă mai stăteau în picioare, contele Alexandru Karoly a ridicat o nouă cetate de piatră la Ardud. Dacă din cetate nu s-a mai păstrat mare lucru, altarul capelei a fost mutat la Palatul Episcopal din Satu Mare, unde se păstrează în întreaga sa splendoare.
Cetatea de la Ardud apare în scrierile istorice din perioada Imperiului Habsburgic, dar este pomenită şi ulterior, în perioada interbelică, fiind popularizată datorită creşterii economice a oraşului în care se află. Localnicii se ocupau cu creşterea animalelor, cultivatul câmpiilor, fierărie, tâmplărie, iar femeile cu ţesutul.
După cele două războaie mondiale, cetatea a început să se distrugă, în principal din cauza oamenilor de acolo, care au început să ia piatră din zidurile ei şi să o folosească în construcţii. Mai târziu, în vremea lui Nicolae Ceauşescu, pompierii au folosit unul dintre turnuri ca punct de observaţie.
De numele cetăţii se leagă şi un eveniment important din viaţa poetului maghiar Petofi Sandor, care s-a căsătorit aici, la 1847, cu fiica intendentului cetăţii Ardud, Julia. De altfel, la Ardud, pe malul râului, există şi un monument construit în memoria cunoscutului om de cultură maghiar.
Legenda cetăţii bântuite

În jurul cetăţii Ardud s-au ţesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea, printre care şi tunelul sau pivniţa întunecată, cum i se spune în legenda care făcea legătura între Cetatea Ardud şi Castelul din Carei. Pentru că nu-şi puteau explica modul în care curuţii reuşeau să-i învingă pe austrieci, aceştia au recurs la un şiretlic: după multe consultări au trimis familiei Francisc Rakoczi al II-lea un ofiţer chipeş care să o seducă pe fata principelui.
La scurt timp prinţesa Vilma s-a îndrăgostit de ofiţer şi i-a divulgat taina tunelului. Cuprinsă de remuşcări fata i-a povestit a doua zi tatălui ei ce s-a întâmplat, dar era prea târziu fiindcă soldaţii austrieci au venit să-l aresteze pe tatăl fetei. Ca printr-o minune principele a reuşit să intre în tunel nu înainte de a-şi blestema fiica. Fata princepelui trăieşte şi astăzi în tunel. Legenda spune că tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei ce apare în prima fază în chip de şarpe apoi în chip de broască şi în final în chip de mireasa plângând. În continuarea legendei se spune că tânărul după ce a trecut examenul cu cele trei fantome trebuie s-o urmeze în pivniţă. După care prinţesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate .În tot acest timp de la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se preface în stâncă de piatră. Legenda mai spune că până nu va fi dezlegată de vreun tânăr fata principelui nu are voie să se pieptene şi să se spele decât o dată pe an (în noaptea de Înviere –Paşti).Vilma nu poate să se mărite până când nu-şi va coase rochia de mireasă (cămaşa) dar într-un an nu poate coase mai mult de şapte împunsături. Din legenda care circulă azi în zona Codrului se spune că fata principelui i-a divulgat ofiţerului secretul pivniţei cum că tatăl ei şi-a inversat potcoavele calului cu care circula prin tunel pentru a nu fi prins de duşmani. Această legendă circulă prin viu grai până în zilele noastre.
G.N

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente