vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusPeste 150 de firme s-au înscris în programul de minims

Peste 150 de firme s-au înscris în programul de minims

Sesiunea de înscriere online a cererilor pentru obținerea ajutoarelor de minimis s-a finalizat în seara zilei de vineri , 24 ianuarie.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism a publicat pe pagina sa de internet (www.aippimm.ro) lista firmelor înscrise în cursa pentru ajutorul de minimis, ordonate descrescător în funcție de punctajul obținut, aplicând și criteriile suplimentare de departajare în cazul punctajelor egale. Aproape toate firmele înscrise online s-au calificat în etapa următoare, care presupune transmiterea documentației necesare către Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri.

Toate cele 7138 de firme înscrise online au primit un email cu numărul de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE (care, practic, reprezintă poziția firmei în acest „clasament” realizat în baza informațiilor declarate de firme la înscrierea on-line și a criteriilor de departajare), iar dintre acestea au primit un al doilea email doar cele care au obținut minimum 60 de puncte, adică 7082..

Care sunt următorii pași?

În termen de zece zile lucrătoare de la primirea scrisorii de înștiințare, aceste 7082 de IMM-uri trebuie să transmită către OTIMMC documentația necesară pentru verificare. În urma verificării și evaluării documentelor vor fi selectate firmele care vor merge mai departe.

Firmele vor trebui să trimită cererile de acord pentru finanțare, împreună cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM și Cooperație (OTIMMC) din raza teritorială în care se află sediul social al acestora (OTIMMC Cluj în cazul județului Satu Mare).

Dacă nu depun (personal sau prin curier) cererea de acord de finanțare în intervalul de timp de zece zile lucrătoare, atunci solicitanții pierd dreptul de a trece în etapele următoare.

Mai departe, cererile de acord pentru finanțare vor fi verificate de către unitatea de implementare constituită la nivelul fiecărui OTIMMC, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data depunerii întregii documentații, în limita bugetului alocat schemei.

Cele mai multe înscrieri în program s-au făcut din București (927 IMM-uri), Cluj (474 IMM-uri), Timiș (357 IMM-uri) și Bihor (345 IMM-uri). Din județul Satu Mare și-au manifestat intenția de a solicita finanțare prin acest program un număr de 165 de IMM-uri, din Maramureș – 184, iar din Sălaj – 87.

În privința punctajelor obținute, 853 dintre cele 7.138 de proiecte au obținut punctaj maxim, iar 612 firme au obținut 95 de puncte. Printre aceste firme cu punctaje mari sunt și IMM-uri sătmărene.

Aceasta înseamnă că acele 853 de firme vor derula activitate de producție, vor crea (cel puțin) 5 locuri noi de muncă – din care cel puțin unul pentru absolvent de studii superioare din anul 2013 -, sunt microîntreprinderi și au ales mediul rural pentru derularea activității.

Rămâne însă de văzut dacă toate cele 853 de firme, care reprezintă 77% din numărul minim al celor care vor obține finanțare, vor trece de verificările efectuate de Oficiile Teritoriale pentru IMM și Cooperație (OTIMMC).

IMM-urile trebuie ca timp de trei ani după finalizarea investiției să nu închidă firma, să nu vândă mijloacele fixe achiziționate cu banii respectivi, să mențină locurile de muncă existente la data înregistrării cererii de finanțare și să creeze până la finalizarea investiției, dar și să mențină ulterior pentru o perioadă de trei ani locurile de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni înaintea angajării. În caz contrar, firmele trebuie să restituie ajutorul primit.

Se estimează că vor beneficia de aceste ajutoare cel puțin 1.111 de IMM-uri, dacă toate solicitările ar viza nivelul maxim al ajutorului de minimis. Ajutorul de minimis pentru IMM-uri se va acorda sub forma de ajutor de stat nerambursabil în cuantum de maxim 100.000 de euro, care acoperă maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanțare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali consecutivi.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente