joi, septembrie 12, 2024
AcasăsusPlombele dentare cu mercur, interzise în toate țările UE din 2025.

Plombele dentare cu mercur, interzise în toate țările UE din 2025.

Amalgamul folosit pentru plombele dentare, care are în compoziție mercur – o substanță extrem de toxică și care dăunează atât sănătății umane, cât și mediului -, urmează să fie eliminat treptat din țările Uniunii Europene, până la 1 ianuarie 2025, după cum au convenit, la finalul săptămânii trecute, reprezentanții Comisiei, ai Consiliului și ai Parlamentului European. Exportul de amalgam dentar va fi, de asemenea, interzis de anul viitor, în timp ce fabricarea și importul în UE vor fi interzise de la 1 iulie 2026.

După o săptămână de negocieri, reprezentanții Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European au ajuns joi, 8 februarie, la un acord politic provizoriu cu privire la propunerea Comisiei Europene de revizuire a Regulamentului privind mercurul, regulament al cărui rol este de a proteja sănătatea umană și mediul împotriva emisiilor și eliberărilor antropice de mercur. Practic, propunerea CE se referă la utilizările reziduale ale mercurului rămase în UE.

În prezent, este interzis doar la copii și femei însărcinate

Mercurul este o substanță foarte toxică și reprezintă o amenințare globală și majoră pentru sănătatea umană și pentru mediu. Potrivit CE, acesta este utilizat în procese industriale și într-o varietate de produse, printre care și amalgamul dentar. Expunerea la niveluri ridicate de mercur poate dăuna sistemului nervos central, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar.

Deoarece amalgamul dentar conține mercur în proporție de 50% și prezintă un risc pentru mediu și sănătate, acesta a fost mult timp controversat.

Însă în ciuda faptului că de mai mulți ani există alternative viabile fără mercur pentru obturațiile dentare (plombe – n.r.), aproximativ 40 de tone de mercur sunt încă folosite anual în UE pentru fabricarea amalgamului dentar. Acest lucru se întâmplă deoarece, pe de o parte, amalgamul dentar este ieftin, ușor de modelat și de lucrat cu el și rezistent ulterior, iar pe de altă parte pentru că normele actuale interzic utilizarea acestui material doar în cazul tratării dinților la copii și la femeile însărcinate și care alăptează.

„Începând cu 1 iulie 2018, amalgamul dentar nu se folosește în tratamentele dentare ale dinților de lapte, la copiii sub 15 ani și la femeile însărcinate sau care alăptează, decât dacă acest lucru este considerat strict necesar de către medicul dentist din motive legate de nevoile medicale specifice ale pacientului”, prevede Regulamentul UE privind mercurul (852/17 mai 2017).

Acum, prin acordul provizoriu al instituțiilor UE, eliminarea treptată a amalgamului va fi extinsă la întreaga populație a statelor membre.

Mai exact, Consiliul și Parlamentul European au menținut data propusă de Comisie pentru eliminarea totală în UE, 1 ianuarie 2025, cu excepția cazului în care utilizarea amalgamului dentar este considerată strict necesară de către medicul stomatolog pentru a răspunde nevoilor medicale specifice ale pacientului. Cu toate acestea, au introdus o derogare de optsprezece luni pentru acele state membre în care persoanele cu venituri mici ar fi altfel afectate socio-economic în mod disproporționat. „La urma urmei, interzicerea amalgamului dentar nu trebuie să însemne că cetățenii UE cu venituri mici nu își mai pot permite un tratament stomatologic adecvat în aceste țări”, a spus Marlene Mortler, membră a Parlamentului European.

„Unor state membre, cum ar fi Republica Cehă sau Slovenia, unde amalgamul dentar este singurul material rambursat integral de sistemul de sănătate publică, li s-a acordat, de asemenea, o perioadă de tranziție de un an și jumătate pentru a-și schimba sistemul de sănătate la alternative”, a explicat, într-un comunicat de presă, Rețeaua pentru medicină de mediu (EnvMed Network), după anunțul instituțiilor UE privind acordul pentru eliminarea completă a mercurului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare