vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusPrevenirea accidentelor rutiere – în atenția elevilor din școlile de șoferi

Prevenirea accidentelor rutiere – în atenția elevilor din școlile de șoferi

Polițiștii sătmăreni continuă seria întâlnirilor cu elevii școlilor de șoferi prevăzute în cadrul proiectului  “TINERI LA VOLAN”, în încercarea de a diminua numărul evenimentelor rutiere în care sunt implicați tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Marți, 21 ianuarie 2014, a fost organizată o nouă sesiune informativă avându-i ca beneficiari pe  elevii Școlii de Șoferi Nord Star din Satu Mare. Întâlnirea a fost susținută de inspector de poliție Hrihorișan Felicia din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, în calitate de inițiatori ai proiectului și de inspector Pușa Beatrix Câmpan, din partea Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, instituție parteneră în proiect.

În prezentările susținute de cei doi specialiști au fost incluse date privind dinamica accidentelor rutiere mortale în plan mondial, național și județean, cauzele producerii acestor evenimente și responsabilitatea lor, date privind conducătorii auto implicați în accidente mortale dar și victimele acestora, subliniindu-se gradul mare de implicare al tinerilor șoferi în accidente mortale. Totodată a fost abordată o temă legată de consumul de alcool, droguri și  medicamente, dar și implicațiile fumatului și consumului de cafea ca substituent al odihnei. Reprezentanta CPECA a insistat asupra faptului că toate drogurile, chiar și cele minore, cum sunt cofeina sau tutunul, perturbă actul conducerii autovehiculelor. Fumatul în mașină nu presupune doar  ocuparea unei mâini cu țigara, ci și iritarea ochilor și poluarea aerului, conducând implicit la o diminuare a oxigenului în ambientul restrâns al autovehiculelor. Pauza de cafea este binevenită în timpul unei călătorii mai lungi, însă cafeaua nu este un remediu în caz de oboseală extremă, au susținut specialiștii în fața celor 50 de elevi ai școlii prezenți la întâlnire. Starea de revigorare resimțită după consumul de cafea este una pur subiectivă, durează doar 10-15 minute, timp în care sunt consumate rezervele de energie ale organismului, importante în situații limită, ulterior fiind resimțită o stare de oboseală și mai accentuată ce poate ajunge până la adormirea la volan. Informațiile au fost primite cu interes de elevi fiind însoțite și de materiale video, exemple concrete, dar și fotografii de la locul unor accidente grave.

Acțiunile preventive cuprinse în proiectul  “Tineri la Volan” vor continua în perioada următoare atât în școlile de șoferi, cât și în licee, alături de specialiștii din cadrul Poliției și CPECA, alăturându-se și reprezentanții Crucii Roșii, organizație parteneră în proiect, care îi vor învăța pe elevi tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere cu victime.

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente