vineri, mai 3, 2024
AcasăsusSinteza activității de control în domeniile R.M. și S.S.M. în luna ianuarie...

Sinteza activității de control în domeniile R.M. și S.S.M. în luna ianuarie 2014

In cursul lunii ianuarie 2014 inspectorii de muncă din cadrul ITM au efectuat 375 de  controale, 179 în domeniul stabilirii relațiilor de muncă și 196 în domeniul securității și sănătății în muncă.

În domeniul stabilirii relațiilor de muncă

În domeniul stabilirii relațiilor de muncă au fost constatate 444 deficiențe, inspectorii de muncă dispunând măsuri scrise pentru înlăturarea neconformităților față de prevederile legale și  aplicând 60 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.200 lei, și dispuse măsuri scrise pentru înlăturarea neconformității față .

Pentru nerespectarea prevederilor Codului Muncii au fost aplicate 3  sancțiuni, din care 2  sancțiuni contravenționale pentru primirea la muncă fără forme legale de angajare (încălcarea prevederilor art. 16 alin.(1) referitoare la obligația încheierii contractelor individuale de muncă anterior începerii activității); 2 angajatori au fost depistați folosind munca nedeclarată, respectiv 10 persoane fără forme legale de angajare (din care 4 femei, 2 tineri sub 18 ani); 2 angajatori au fost sancționați contravențional cu amenzi însumând 20.000 lei, iar pentru un angajator depistat cu 8 persoane fără forme legale de angajare, au fost sesizate organele de cercetare penală, conform prevederilor art. 264 alin.(3) din Codul Muncii și ale art. 19 lit.(n) din Legea nr. 108/1999 republicată.  Pentru nerespectarea altor prevederi ale Codului Muncii a fost aplicată 1 amendă în valoare de 300 lei (nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie)  și 29 avertismente (pentru nerespectarea dispozițiilor privind suplimentară și acordarea repaosului săptămânal, nerespectarea dispozițiilor legale privind munca de noapte, neîndeplinirea obligației de a înmâna salariatului, anterior începerii activității, un exemplar al contractului individual de muncă, încălcarea obligației privind examenul medical la angajare și încălcarea obligației privind conducerea unei evidențe clare și corecte a orelor lucrate de salariați  și prezentarea la control a acestei evidențe la solicitarea inspectorului de muncă).

Pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii au fost sancționați 3 angajatori, pentru împiedicarea inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul, refuzul de a furniza informațiile solicitate.

Pentru încălcarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind Registrul  general de evidență a salariaților, au fost sancționați 38 de angajatori (51 de sancțiuni, din care 24 amenzi în valoare totală de 24.400 lei, și 27 avertismente) și s-au dispus 116 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate cu privire la întocmirea și transmiterea registrului general de evidență a salariaților în format electronic.

B. În domeniul securității și sănătății în muncă

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost constatate 197 deficiențe, inspectorii de muncă dispunând măsuri scrise pentru remedierea acestora la termenele stabilite și aplicând 197 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 68.000 lei.

În cursul lunii ianuarie au fost comunicate 11 evenimente, conform prevederilor art. 27 din Legea nr. 319/2006. Au fost cercetate de către I.T.M. Satu Mare 2 evenimente mortale, acestea neavând însă caracter de accident de muncă, decesul datorându-se unor cauze patologice (infarct).În cursul lunii ianuarie 2014 au fost finalizate (avizate) 2 dosare de cercetare pentru accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, întocmite de comisiile desemnate de angajatori, conform art. 29 alin.(1) lit. a)  din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă.

C.     Alte activități

    1.   În luna ianuarie 2014 au fost eliberate 2 registre de evidență a zilierilor; în această lună au fost angajați 292  zilieri, care, potrivit înregistrărilor din registre, care au prestat 2103  zile de muncă (om-zile), cele mai multe în domeniile: agricultură (53,4 %)  și manipulări de mărfuri (32,8 %).

2.  În cursul lunii ianuarie s-au înregistrat la I.T.M. Satu Mare 39 de sesizări și reclamații de la salariați (36)  și alți cetățeni (3).  Aspectele cele mai frecvent semnalate în petițiile salariaților se referă la raporturile de muncă, neplata sau întârzieri la plata unor drepturi salariale și indemnizații de asigurări sociale, desfacerea contractului individual de muncă, încălcări ale dispozițiilor legale privind munca suplimentară, neeliberarea unor adeverințe privind perioada lucrată în baza contractului individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor art. 27 și 29 din Legea nr. 319/2006. S-au înregistrat în ianuarie 2014 și reclamații în care ni se semnalează de către petenți că figurează ca angajați ai unor societăți comerciale deși nu au semnat nici un fel de contract de muncă și nu ar fi lucrat pentru angajatorii respectivi, și din această cauză sunt acum obligați să restituie sumele acordate ca ajutor social în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.  Precizăm cu această ocazie că nerespectarea oricăreia dintre condițiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia. Constatarea nulității și stabilirea efectelor acesteia se pot face prin acordul părților, sau, dacă părțile nu se înțeleg, nulitatea se pronunță de către instanța judecătorească.

Rugăm persoanele care prestează munca în subordinea unor angajatori și nu au semnat un contract individual de muncă în formă scrisă (și nu au primit un exemplar al contractului individual de muncă) să ne semnaleze în timp util (când încă prestează munca și pot fi găsiți lucrând), și nu ulterior, după încetarea activității sau părăsirea locului de muncă respectiv. Astfel, inspectorul de muncă va dispune măsuri pentru întocmirea (încheierea) contractului individual de muncă în formă scrisă și înmânarea unui exemplar către salariat.

Întrucât în ultima vreme multe sesizări și reclamații sunt anonime, reamintim tuturor celor interesați că potrivit prevederilor Legii nr. 108/1999 (republicată) pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, inspectorii de muncă sunt obligați să păstreze confidențialitatea oricărei sesizări sau reclamații și să nu divulge angajatorului sau reprezentanților acestuia faptul că inspecția are loc în urma unei reclamații. De altfel, potrivit prevederilor art. 7 din Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea de soluționare a petițiilor, anonimele nu se iau în considerare și se clasează.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente