joi, mai 16, 2024
AcasăLocaleNationale50 de zile până la startul campaniei; multe partide nu au desemnat...

50 de zile până la startul campaniei; multe partide nu au desemnat candidați în țară

alegeri

Pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, șase partide și-au stabilit candidații. La Timișoara, șase partide și un independent au anunțat că vor intra în luptă, în timp ce la Brașov au fost anunțați opt candidați. În multe alte orașe importante însă, partidele nu au anunțat candidații.

CLUJ-NAPOCA: Șase candidați pentru funcția de primar al municipiului

PNL l-a desemnat pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Boc a fost ales, prima oară, în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca în 2004, după care a fost reales în iunie 2008, dar nu și-a dus mandatul până la capăt, deoarece a fost numit la sfârșitul anului 2008 în funcția de prim-ministru al României. Boc a fost ales, din nou, ca edil al Clujului, la alegerile locale din 2012. El va împlini în septembrie 50 de ani.

Sub sigla PSD va candida Aurelia Cristea, președintele filialei municipale Cluj-Napoca a partidului. Ea este, în prezent, deputat de Cluj și a deținut, pentru o scurtă perioadă, în anul 2014, funcția de ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta. Aurelia Cristea va împlini în luna aprilie 48 de ani.

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat drept candidat la Primărie pe Adrian Gurzău, care este, în prezent, deputat. Fost membru PDL, acesta a intrat în Parlament, prima oară, în 2004, în locul lui Emil Boc care fusese ales primar, după care a fost reales și în 2008 și în 2012 tot pe listele PDL. El a trecut, ulterior, la Mișcarea Populară. În luna aprilie, Adrian Gurzău va împlini 39 de ani.

Un alt candidat anunțat este Horea Dan, din partea PNȚCD, acesta deținând funcția de președinte al filialei județene Cluj a țărăniștilor. Acesta a mai candidat la Primăria Cluj-Napoca în anul 2008. Horea Dan a împlinit în luna februarie 48 de ani.

Din partea UDMR va candida Horvath Anna, actual viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, iar pe linie politică deține funcția de secretar general adjunct al Uniunii. În perioada 2007 – 2008, aceasta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor. Horvath Anna va împlini în luna iulie 43 de ani.

Candidatul Partidului Puterii Umaniste (PPU) la Primăria Cluj-Napoca este Bruno Roschnafsky, fost baschetbalist al echipei ”U” Mobitelco. Acesta nu a mai fost implicat, până acum, în politică. Bruno Roschnafsky va împlini în luna aprilie 46 de ani.

TIMIȘOARA: Șase partide și un independent, în bătălia pentru Primărie

PNL l-a desemnat drept candidat pentru funcția de primar al Timișoarei pe actualul edil-șef al municipiului, Nicolae Robu. Acesta ocupă funcția de primar din 2012, când a câștigat alegerile din partea USL. În actualul mandat, Robu s-a remarcat în special prin excentricitățile sale. A instituit dezbaterile pe pagina sa de Facebook, unde i-a invitat pe fani să dea „like” ideilor sale sau să posteze diverse texte dacă nu sunt de acord. Pe aceeași rețea de socializare, actualul primar al Timișoarei transmite live conferințele de presă de la Primărie și partid, dar a creat și o pagină unde angajatele municipalității îi iau interviu. Robu va împlini 61 de ani, în luna mai.

PSD l-a desemnat drept candidat pe Florică Bîrsășteanu. În vârstă de 57 de ani, Bîrsășteanu este de profesie medic, iar în 2014 a ocupat și funcția de manager al Spitalului Județean din Timișoara. Pe 11 iunie 2014, el a devenit deputat, în urma alegerilor parțiale desfășurate în Colegiul 3 Timișoara, cauzate de alegerea Mariei Grapini în funcția de europarlamentar. Deputatul Florică Bîrsășteanu a preluat, recent, șefia interimară a organizației PSD Timișoara, în urma demisiei fostului președinte ales al acestei structuri de partid, Sebastian Răducanu.

În cursa pentru funcția de primar și-a anunțat intenția să candideze, ca independent, fostul viceprimar al Timișoarei Adrian Orza. Adrian Orza a fost, la alegerile din 2012, principalul contracandidat al lui Robu. El a candidat atunci din partea PNȚCD și a obținut un scor de 23,39 la sută, în timp ce Robu a câștigat alegerile cu un scor de 49,76 la sută. Perioada în care Orza a ocupat funcția de viceprimar a fost una destul de controversată, presa locală dezvăluind atunci că, sub supervizarea lui, o firmă a primit aproximativ 100.000 de euro, în mai multe tranșe, pentru crearea portalului Primăriei Timișoara.

PMP l-a nominalizat pe Marius Cristinel Dugulescu. El a fost deputat, în legislatura 2008-2012 din partea PDL. În aprilie 2012, într-o conferință de presă, a anunțat că părăsește PDL și se alătură PNL, însă ulterior s-a răzgândit. Marius Dugulescu s-a înscris apoi în PP-DD și a candidat, fără succes, pentru o funcție de deputat. La începutul acestui an el a anunțat că s-a înscris în PMP. Marius Cristinel Dugulescu este pastor și fiul lui Petru Dugulescu, de asemenea pastor baptist și una din figurile marcante ale Revoluției de la Timișoara.

UDMR l-a anunțat drept candidat pe deputatul Molnar Zsolt. În vârstă de 32 de ani, acesta este expert în comunicare și relații publice. În 2014, el a candidat, fără succes, la alegerile europarlamentare din partea UDMR.

Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal l-a anunțat drept candidat la Primăria Timișoara pe Cosmin Trif, o figură relativ necunoscută în politică. În vârstă de 33 de ani, Trif este de profesie inginer și a activat până acum în domeniul privat.

Singura femeie care și-a anunțat, până acum, intenția de a candida la funcția de primar al Timișoarei este Simona Gabriela Tiriteu din partea Blocului Unității Naționale (BUN). Ea are 48 de ani, este profesoară de matematică și informatică și vicepreședinte BUN Timiș.

Partidele care încă nu au nominalizat o persoană sunt ALDE, M10, PRM și PNȚCD.

ARAD: Șapte candidați pentru Primăria Aradului. PSD nu a făcut o nominalizare

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost validat de către Biroul Politic Național al PNL drept candidat pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Municipiului Arad. Falcă este cel mai longeviv primar al municipiului Arad după Revoluția din 1989 și al doilea din 1900 încoace. El deține în acest moment al treilea mandat continuu la conducerea primăriei municipiului Arad și a anunțat încă de anul trecut că va candida pentru cel de-al patrulea mandat. Înainte de cele trei mandate de primar, în perioada 2000-2004, Gheorghe Falcă a fost și vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

PSD este singurul partid mare care nu a nominalizat încă un candidat pentru funcția de primar al municipiului Arad, un candidat urmând să fie anunțat în zilele următoare, a declarat corespondentului MEDIAFAX președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Candidatul Partidului Mișcarea Populară la Primăria Municipiului Arad este Samuel Caba, fost membru cunoscut al PDL Arad, și în urma fuziunii, a PNL Arad. Caba a declarat, pe 24 februarie, că a ales Mișcarea Populară deoarece nu se mai regăsea în actualul PNL, în sistemul, mersul, gândirea și strategia de organizare și funcționare a acestuia. Caba, care este pastorul unei cunoscute biserici din Arad și fost director al Direcției Județene de Cultură, a fost până în urmă cu câteva săptămâni membru PNL și chiar își depusese candidatura pentru a fi nominalizat, fără succes, drept candidat al PNL la funcțiile de președinte al Consiliului Județean și primar al municipiului Arad.

Consilierul municipal Ionel Ciupe este candidatul ALDE pentru primăria municipiului Arad. Anunțul validării candidaturii a fost făcut de către copreședintele ALDE Daniel Constantin, care consideră că „ALDE are șanse reale pentru că ar fi pe locul doi în municipiul Arad, cu 31 % din preferințele electoratului”.

Candidatul partidului regional Alternativa de Vest este Mircea Pereș, care a acuzat că o mare parte dintre ceilalți candidați anunțați pentru Primăria Municipiului Arad ar avea, într-un fel sau altul, legături cu actualul primar, Gheorghe Falcă. Mircea Pereș spune că vrea „o politică cinstită, curată și fără compromisuri”.

Ciprian Luca, fost deputat PDL, candidează pentru primăria municipiului Arad din partea Vetrei Arădene, pe care o și conduce. Președintele Partidului Social Românesc, senatorul Mircea Geoană, a declarat, când a lansat filiala locală a partidului, că Partidul Social Românesc îl va susține în cursa pentru primăria municipiului Arad pe Ciprian Luca. Atât Geoană, cât și Luca susțin că și alte partide mici și recent înființate se vor alătura acestui demers.

PRM Arad a anunțat că îl va susține pentru funcția de primar al municipiului Arad pe avocatul Florin Truț. Acesta nu este membru PRM, dar va candida ca indenpendent pe listele partidului.

Președintele Partidului Noua Dreaptă Arad, Angel Popescu, a anunțat, luni, că va candida pentru funcția de primar al municipiului Arad. Angel Popescu spune că nu a vrut să facă acest pas și știe că șansele sale sunt minime, susține că a trebuit să intre în cursă la insistențele președintelui național al partidului noua dreaptă, Tudor Ionescu.

BRAȘOV: Opt candidați, printre care trei independenți

Prima candidatură anunțată pentru Primăria Brașov a fost făcută de PSD, care îl va susține pe consilierul local Răzvan Popa. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Liviu Dragenea, în cadrul Biroului Permanent Național al PSD întrunit la Brașov, în 29 ianuarie. Răzvan Popa, în vârstă de 37 de ani, a fost ziarist, apoi purtător de cuvânt la PSD Brașov. În perioada 2012-2014, a fost viceprimar al Brașovului, iar în prezent este consilier local și președinte executiv al organizației municipale a PSD Brașov.

Tot din rândurile jurnaliștilor vine și candidatul susținut de Partidul Ecologist Român, Mariana Sebeni, în vârstă de 50 de ani. Ea este singura femeie intrată în lupta pentru fotoliul Primăriei Brașov. Jurnalista a fost membră a Forței Civice Brașov, iar după fuziunea acestei formațiuni cu PDL, a devenit membru al democrat-liberalilor. Ulterior, Mariana Sebeni a trecut la Mișcarea Populară, iar în prezent este membră a Partidului Ecologist Român, în calitate de candidat pentru Primăria Brașov.

Candidatul Forumului Democrat German Român (FDGR) Brașov este consilierul local Cristian Macedonschi (44 ani). El este membru al Clubului Economic German, membru al Forumului Româno-German de la Berlin și președintele Asociației de Dezvoltare Turistică din județul Brașov.

Alianța pentru Brașov (UNPR + PNȚCD) l-a nominalizat pe Ion Dumitru Dumitrescu drept candidat la Primăria Brașov. El nu este membru în niciun partid politic și este directorul adjunct al ANAF Brașov din 2012.

Partidul Mișcarea Populară va intra în cursa pentru Primărie cu Costel Mihai (31 de ani), care este președintele PMP Brașov și cel mai tânăr candidat. El este jurist de profesie și a fost consilier local la nivelul municipiului Brașov.

Pentru Primăria Brașov vor candida și trei independenți: Cătălin Leonte, Florian Staicu și Cornel George Comșa. Cătălin Leonte (43 de ani) a demisionat la începutul acestui an din PSD și din Consiliul Local, și-a anunțat în martie candidatura ca independent la Primăria municipiului Brașov. El va fi însă susținut de PSRO și Mircea Geoană.

Alt candidat independent este fostul consilier județean și fost senator PDL Florian Staicu (47 de ani). Florin Staicu, originar din Târgu Jiu, este profesor de matematică, fiind cadru didactic la Universitatea „George Barițiu” din Brașov.

Tot ca independent va candida și Cornel George Comșa (38 ani), care este deputat din anul 2012 într-un colegiu din județul Alba. El va candida însă la Primăria Brașov, fiind căsătorit cu o brașoveancă. El a absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babes – Bolyai din Cluj, iar timp de cinci ani a fost consilierul Casei Regale a României.

De asemenea, mai sunt doi candidați care încă nu au fost validați de conducerea centrală a formațiunilor politice, ei fiind încă în evaluare. Este vorba de consilierii locali Adrian Oprică din partea PNL și Adrian Atomeidin partea ALDE.

Actualul primar al Brașovului, George Scripcaru, care își va încheia cel de-al treilea mandat, nu va mai candida. El este în prezent cercetat sub control judiciar pentru corupție într-un dosar deschis de DNA Brașov.

CONSTANȚA: Doar PSD, PNL și PMP au stabilit oficial candidații

Din partea PSD va candida viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuțiile de primar al orașului, după demisia lui Radu Mazăre. În vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, conduce organizația municipală a PSD Constanța din 2013 și este de anul trecut și președinte executiv al organizației județene a PSD Constanța. Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanța din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcție a fost director al Complexului Muzeal și de Științe ale Naturii Constanța.

Lui Decebal Făgădău, Partidul Național Liberal îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chițac. El a fost desemnat drept candidatul liberal la Primăria Constanța încă din data de 3 februarie după ce s-a înscris în PNL Constanța și a fost numit și la conducerea organizației municipale a PNL Constanța. Vergil Chițac va împlini 54 de ani în luna septembrie.

Fostul prefect al județului Constanța, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcția de primar al Constanței. De profesie jurist, în perioada 1996 – 2000 Claudiu Palaz a fost consilier juridic în Primăria Municipiului Constanța. Între 2001 și 2006 a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanța, iar apoi, până în 2009, a fost subprefect. Din 2009 a fost numit prefect al Constanței, fiind înlocuit din funcție în aprilie 2012 pentru a putea candida la alegerile locale, când a fost învins de Radu Mazăre.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente