luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocaleNationaleCât de importantă vi se pare Sănătatea Afacerilor?

Cât de importantă vi se pare Sănătatea Afacerilor?

afaceri

Uniunea Natională a Patronatului Român se autopropune ca mediator în situatia inedită creată de starea incertă a aplicării noului Cod Fiscal.
Importanta colosală a acestui act normativ ne face să credem că, dincolo de diferendele ideologice, sănătatea economiei, respectiv sănătatea afacerilor, este mult mai importantă pentru întreaga societate decât asumarea paternitătii ideii de unul sau altul dintre actorii politici. Noi, mediul de afaceri, ne dorim parteneri de dialog seriosi si predictibili pentru a putea, la rândul nostru, să oferim stabilitate si predictibilitate în plata taxelor si a impozitelor. Este mai mult decât evident că sănătatea afacerilor este cea care determină generarea veniturilor din care ulterior se plătesc taxele, a căror distribuire o reglementează mai apoi Codul Fiscal. În nici un caz invers.
Domnilor politicieni, vă pasă de Sănătatea Afacerilor?
Dacă DA, atunci găsiti o cale! Noi, mediul de afaceri, nu avem ce face cu scuzele. Vrem să vedem că vă pasă de sănătatea afacerilor, care este singura care poate da vigoare întregii economii, respectiv prosperitate economică cetătenilor tării.
De ce este importantă aplicarea acestui Cod? Pentru că ne este necesar, nu doar ne-a fost promis.
Relaxarea fiscală dublată de mai multă rigoare în colectare este o solutie viabilă pentru a încetini ritmul firmelor care abandonează lupta cu sistemul, conform statisticilor. Nu e un câstig pentru nimeni dacă o firmă dă faliment, trimitându-si angajatii acasă sau pe-aiurea. Nu e nici o fericire, ca si contribuabil, să plătesti un TVA mare, care poate masca lipsa de performantă a firmelor din lantul de la producător până la Măria Sa Consumatorul. TVA-ul ajută doar firmele si doar pe unele creând adevărate porti spre evaziune pentru sume nemuncite si o uriasă discriminare între firmele plătitoare de TVA si cele care nu sunt înrolate în acest sistem, cum sunt, spre exemplu PFA-urile sau CMI-urile. Un TVA mai mic reduce plaja functionării firmei din cash flow, obligându-le să-si sporească eficienta managerială, iar statul sa primeasca mai mult in valoare absoluta, cum deja practica ultimelor sase luni a fost demonstrată de TVA-ul la alimente.
Pozitia noastră fată de „taxa de stâlp” este cunoscută din perioada în care s-a propus. Nici atunci si nici acum, nu am avut o altă părere. Considerăm că, din punct de vedere profesional, mediul productiv sănătos se bazează pe stimularea si taxarea muncii, nu printr-o taxă arbitrară care-i pedepseste exact pe cei care muncesc.
Tratamentul, respectiv impozitul, pentru profitul reinvestit face însă o diferentă majoră între situatia actuală si o situatie în care toată lumea ar avea de câstigat, cea în care acest Cod ar intra în vigoare.
Ce înseamnă de fapt profit reinvestit?
Un tratament special pentru cei care creează locuri de muncă.
Care ar fi consecinta?
Mai multe angajări cu toate efectele sociale si economice ce decurg de aici.
În ultimă instantă, desi se bătuse palma, se pare că zarurile nu sunt încă aruncate. De aceea dorim să intervenim în calitate de beneficiar principal al acestui amplu demers. Constatăm că diferendul major este din domeniul comunicării dintre actorii politici, nicidecum unul legat de cifre, drept pentru care dorim să ne implicăm activ în rezolvarea „crizei Codului Fiscal” pentru o cât mai grabnică si optimă solutie tehnică – implementă, nu doar discutată – care vizează exact interesul national. Vrem si putem să rezolvăm scurt-circuitul (comunicational).
Nu poate decât să ne bucure preocuparea unor lideri politici de a grăbi aplicarea acestui act pentru care de altfel Normele au si fost deja aprobate si publicate. Nici nu mai punem problema că pentru oamenii de afaceri promisiunea e datorie curată. E de la sine înteles într-un mediu corect, onest si profesional.
Vă mulțumim pentru disponibilitate!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente