sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăsusDependența de alcool- De la euforie la depresie

Dependența de alcool- De la euforie la depresie

Consumul de alcool este o reală problemă la nivel național, iar medicii susțin că dependența se poate instala în orice moment și la orice vârstă. Totodată, vindecarea este un proces greoi, ce implică foarte mult efort.

Astfel, psihiatrii subliniază faptul că de la consum ocazional la dependență este un pas foarte mic.

Când devine alcoolul periculos

Conform medicilor, consumul de alcool tinde să devină o obișnuință în rândul populației. Astfel, chiar dacă inițial efectele sunt plăcute, exagerările pot duce la adevărate neplăceri.

Alcoolul modifică starea, dispoziţia. În cantităţi mici, alcoolul este un liant social, este euforizant, te dezinhibă, poţi râde şi poţi vorbi. Dar, dacă cantităţile devin mai mari, apare efectul depresiv. Devii somnolent, incoerent, paşii devin mai grei, apar tulburările de echilibru. Este foarte important cantitatea, dar şi cadrul în care se petrece consumul de alcool”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.  

Cum ne dăm seama că s-a instalat o dependență?

Medicii susțin că există anumite semne de care trebuie să ținem cont în momentul în care dorim să identificăm o dependență.

Totodată, dr. Ovidiu Alexinschi mai menționează că oamenii trebuie să conștientizeze că substanțele nu au capacitatea de a ne face mai buni și că putem obține inversul efectului căutat.

În momentul în care o persoană devine mai retrasă, nu mai comunică sau se află la polul opus, devine mai agresivă, mai agitată, înseamnă că au loc anumite modificări. Este foarte importantă cunoaşterea riscurilor şi conştientizarea faptului că distracţia nu este echivalentă cu a te îmbăta, a te droga sau a consuma fel şi fel de substanţe care îţi modifică starea, dar nu în sens bun. Aceste substanţe nu te fac mai bun, mai inteligent şi mai plăcut în cercul de prieteni. Pot apărea doar reacţii contrare a ceea ce se doreşte„, a adăugat dr. Ovidiu Alexinschi.  

Dependența de alcool, greu de tratat

Cadrele medicale mai susțin că dependența de alcool este o reală problemă, ce are efecte multiple în viața celui afectat. 

„Dependența de alcool conduce la reale probleme, de la cele de sănătate până la cele în societate. O persoană dependentă nu va mai comunica, va fi mai retrasă, mai agitată și mai agresivă. Astfel, nu mai mai fi integrată social. Dependența de alcool este una importantă, pentru că multe persoane nu acceptă și nu recunosc că se confruntă cu această problemă. Cu siguranță, poate fi tratată, dar este nevoie de foarte mult efort și de dorință„, a încheiat medicul ieșean.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente