vineri, mai 3, 2024
Acasăsus"Domnia" lui Vladimir Putin se aproprie de al șaselea mandat. Cine sunt...

„Domnia” lui Vladimir Putin se aproprie de al șaselea mandat. Cine sunt rivalii care nu au fost lăsați să candideze

Rusia organizează alegeri prezidențiale în perioada 15-17 martie, alegeri pe care președintele Vladimir Putin este sigur că le va câștiga. Acest lucru îi va oferi celui mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace încă un mandat de șase ani la putere

Reuters a făcut o listă cu toți candidații la funcția de șef al Kremlinului, plus o listă a celor care au dorit să candideze, dar nu au fost lăsați:

Vladimir Putin

La conducerea tuturor pârghiilor statului, actualul președinte Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, este de așteptat să obțină cu ușurință o victorie zdrobitoare și încă un mandat de șase ani. Este considerat de criticii săi drept un criminal de război autocrat care guvernează prin frică, dar sondajele de opinie arată că este susținut de majoritatea rușilor, care îl consideră genul de lider dur necesar pentru a face față a ceea ce ei consideră un Occident expansionist. Un sondaj din februarie, realizat de o agenție de stat, a arătat că peste 75% dintre ruși sunt gata să voteze pentru Putin.

Fost locotenent colonel al KGB, Putin a fost numit președinte interimar în ultima zi a anului 1999 de către Boris Elțîn. Apoi a avut două mandate de patru ani, în 2000-2008, înainte de a deveni prim-ministru în perioada 2008-2012. A revenit la președinție în 2012, după ce mandatul prezidențial a fost prelungit la șase ani, și din nou în 2018. În 2020, au fost aduse modificări Constituției care îi permit lui Putin să fie președinte încă două mandate de șase ani, din 2024. Asta înseamnă că ar putea rămâne la putere până în 2036.

NIKOLAI KHARITONOV

În vârstă de 75 de ani, membru al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, Kharitonov este candidatul oficial al Partidului Comunist, ai cărui candidați au terminat pe locul doi după Putin la fiecare scrutin din 2000. Kharitonov, un siberian, a candidat anterior în 2004 și a câștigat 13,8% din voturi față de 71,91% ale lui Putin. Un institut de sondare a opiniei publice de stat a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că aproximativ 4% dintre ruși sunt gata să voteze pentru el. Agenția de știri de stat TASS l-a citat spunând că nu va găsi vina liderului de la Kremlin. „El (Putin) este responsabil pentru propriul ciclu de lucru, de ce l-aș critica?”, a spus el. Kharitonov susține ceea ce Putin numește operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, dar s-a opus în trecut unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin Rusia Unită. El se bucură de sprijinul lui Ghenadi Ziuganov, liderul veteran al Partidului Comunist, în vârstă de 79 de ani.

VLADISLAV DAVANKOV

Vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, și parlamentar al partidului politic Poporul Nou, la înființarea căruia tatăl său, om de afaceri, a contribuit în 2020. În vârstă de 40 de ani, Davankov este cel mai tânăr candidat înregistrat și beneficiarul mai multor premii de stat, inclusiv unul de la Putin. El a spus că nu își va critica adversarii politici. Principalele sale sloganuri de campanie sunt „Da schimbărilor!” și „E timpul pentru oameni noi!” Davankov a încercat să se poziționeze ca o persoană care se opune limitării excesive a libertății personale a oamenilor și – în contextul politicii ruse – ca o persoană mai liberală. Fără a menționa numele Ucrainei, el a spus că este în favoarea „păcii și discuțiilor. Dar în condițiile noastre și fără nicio întoarcere.” Un institut de sondare a opiniei publice a declarat în februarie că cercetările sale au arătat că peste 5% dintre ruși sunt gata să voteze pentru el.

ALEXEI NAVALNÎI

Navalnîi, care a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară arctică în februarie, a vrut să devină președinte al Rusiei și a fost cel mai aprig critic intern al lui Putin. Susținătorii lui Navalnîi îl acuză pe Putin că l-a ucis, lucru respins de Kremlin. În viață, Navalnîi a acuzat Kremlinul că l-a ținut departe de politică prin fabricarea unei serii de dosare penale împotriva sa – inclusiv pentru fraudă și extremism – pentru a-l întemnița. Navalnîi l-a acuzat pe Putin că l-a otrăvit și în 2020, lucru pe care Putin l-a negat. Kremlinul l-a prezentat pe Navalnîi ca pe un extremist susținut de SUA pentru a destabiliza Rusia care a comis crime reale. Principalii aliați ai lui Navalnîi sunt fie în închisoare, fie trăiesc în afara Rusiei. Iulia, văduva sa, le-a cerut rușilor care îl susțin pe regretatul ei soț să se prezinte la secțiile de votare la prânzul zilei de 17 martie pentru a-și face cunoscute sentimentele. Kremlinul a numit în trecut astfel de apeluri „provocări”.

BORIS NADEJDIN

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a încercat să conducă o campanie de lungă durată pe un bilet anti-război, dar Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a descalificat în februarie. Nadejdin i-a surprins pe unii analiști cu criticile sale la adresa a ceea ce Kremlinul numește operațiunea sa militară specială în Ucraina, pe care a numit-o „o greșeală fatală” și a spus că va încerca să pună capăt prin negocieri. Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis nici măcar să facă campanie și să strângă semnături fără binecuvântarea autorităților, lucru pe care l-a respins. CEC a declarat că a găsit defecte în semnăturile pe care el și aliații săi le-au strâns în sprijinul candidaturii sale și că unele erau ale unor persoane decedate. Prin urmare, Nadejdin nu a reușit să adune cele 100.000 de semnături autentificate necesare pentru a deveni candidat. De atunci, el a contestat fără succes descalificarea sa la Curtea Supremă.

YEKATERINA DUNTSOVA

Fosta jurnalistă TV Ekaterina Duntsova, în vârstă de 40 de ani, a vrut să candideze la președinție și a cerut încetarea conflictului din Ucraina și eliberarea prizonierilor politici. Nefiind un nume cunoscut în Rusia, oficialii electorali au descalificat-o în decembrie, invocând „numeroase încălcări” în documentele pe care le-a depus în sprijinul candidaturii sale. Încercările ei de a contesta decizia nu au avut succes. Când Duntsova a anunțat în noiembrie că vrea să candideze, comentatorii au descris-o în mod diferit ca fiind nebună, curajoasă sau parte a unui plan scris de Kremlin pentru a crea aparența concurenței.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente