vineri, octombrie 11, 2024
AcasăEconomico-socialSocialElevii Liceului Tehnologic ,,George Barițiu’’ din Livada au marcat Ziua Universală a...

Elevii Liceului Tehnologic ,,George Barițiu’’ din Livada au marcat Ziua Universală a Drepturilor Omului

Luni, 12 decembrie 2022, reprezentanți ai IPJ Satu Mare – Biroul Siguranța Școlară și ai DGASPC, instituții publice care au ca misiune apărarea drepturilor omului, au organizat și susținut la Liceul Tehnologic George Barițiu din Livada,  o serie de activități pentru marcarea  Zilei Universale a Drepturilor Omului.

Specialiștii le-au prezentat elevilor principalele drepturi ale omului dar și modalitățile concrete în care acestea sunt încălcate în anumite împrejurări și consecințele acestor încălcări, atât la nivel individual (cetățenii ajung să fie condamnați și privați de anumite drepturi dacă încalcă legea), cât și la nivel instituțional (statul este cel care garantează și se asigură de respectarea drepturilor fundamentale).

Dreptul la viață, dreptul la a-și întemeia o familie, dreptul la sănătate sau dreptul la libera exprimare, dreptul de a beneficia de un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la libera circulație, libertatea de gândire, de conștiință și de alegere a religiei, dreptul la muncă și tratament nediscriminatoriu, interzicerea sclaviei și a muncii forțate, sunt câteva din drepturile analizate de polițiști și  reprezentanții DGASPC împreună cu elevii. Aceștia au învățat că drepturile omului sunt egale și universale, reamintindu-li-se faptul că fiecare drept vine și cu anumite obligații, fiecare fiind liber să facă tot ce dorește câtă vreme respectă legislația țării și nu încalcă drepturile altei persoane.

La sesiunile informative susținute de specialiști, cu implicarea reprezentantului Consiliului Județean al Elevilor, au participat 75 de elevi și 6 cadre didactice.

Data de 10 decembrie 1948 are o însemnătate istorică, fiind data la care a fost semnată în Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Declarația Universală a Drepturilor Omului,  document de referință pentru statele semnatare, ce conținea 30 de articole grupate în drepturi: civile, politice, economice, procedurale și sociale, constituind la momentul respectiv un ideal de atins pentru toate țările membre ONU.

Pentru a onora însemnătatea aceste zile, încă din anul 1950, ziua de 10 decembrie a fost aleasă ca Ziua Universală a Drepturilor Omului, o zi în care o serie de entități publice și nonguvernamentale militează pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, de la dreptul de a alege și a fi ales, la dreptul la viață și integritate fizică și psihică, interzicerea oricărei forme de tortură ori dreptul la un proces echitabil. Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost urmată de o serie de alte acte cu valoare juridică, constituind punctul de plecare pentru Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.

Sursa: IPJ Satu Mare

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare