marți, mai 7, 2024
AcasăEconomico-socialSocialElevii sătmăreni, sfătuiți să apeleze la inteligența emoțională în situații conflictuale

Elevii sătmăreni, sfătuiți să apeleze la inteligența emoțională în situații conflictuale

În fiecare an, la data de 2 octombrie, se marchează Ziua Internațională a Nonviolenței. Cu acest prilej, specialiștii din cadrul structurii de prevenire a Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare s-au întâlnit cu elevii Liceului Tehnologic ,,Elisa Zamfirescu” Satu Mare și cu elevii Liceului Economic ,,Gheorghe Dragoș”. În cadrul întâlnirilor ce au avut loc în 2 octombrie, au avut loc sesiuni informativ preventive, expoziții de desen dar și prezentarea unor referate, cu tema “Ziua Internațională a Nonviolenței”.

În cadrul întâlnirilor, specialistul din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității a transmis elevilor informații aferente domeniului delincvenței juvenile, și a încercat să îi sensibilizeze pe cei prezenți vizavi de fenomenul violenței în școli, perceput, în mare parte, ca normalitate, ca aspect definitoriu pentru statutul de elev.

”Rezolvarea conflictelor, a situațiilor problematice din viața de zi cu zi a unei unități școlare, prin apelul la comportamente violente, la agresivitate și abuzuri de tot felul, reprezintă o modalitate frecvent întâlnită în rândul elevilor, considerată de cele mai multe ori ca unica soluție, ca singura abordare. Prin apelul la inteligența emoțională, la receptarea informațiilor cu rațiunea, dar și cu sufletul, cu emoționalul s-a încercat transmiterea unor mesaje preventive de sensibilizare vizând fenomenul violenței în școli, adunate sub sloganul ,,SPUNE STOP VIOLENȚEI”.

Prin prezentarea unor aspecte definitorii ale fenomenului, cuprinse în referatele realizate de către elevii doritori, s-a reușit și punctarea aspectelor legislative care reglementează domeniul delincvenței juvenile, domeniu în care violența fizică deține un rol primordial pe linia răspunderii penale a minorului. A renunța la modalitatea clasică de a răspunde la violență cu violență, a identifica alte abordări nonviolente a fenomenului, a ne însuși și operaționaliza în practică comportamente nonviolente au fost aspecte dezbătute cu tinerii, pornind de la exemple concrete, experiențe proprii de viață sau ale cunoscuților, prieteni din anturaj sau din școală.

Persoanele care pot oferi sprijin, consiliere, remedia sau rezolva conflictele violente, instituțiile abilitate cu soluționarea, ONG – urile de suport care militează pentru stoparea violenței în oricare formă de manifestare a ei au fost prezentate tinerilor, cu îndemnul de a nu încerca să își facă singuri dreptate, să nu treacă de unii singuri prin orice formă de abuz, să identifice adulți responsabili cu care să împărtășească orice experiență negativă”, transmite IPJ Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente