joi, mai 2, 2024
AcasăsusFormularul 205, care a inlocuit fisele fiscale, trebuie transmis la Fisc pana...

Formularul 205, care a inlocuit fisele fiscale, trebuie transmis la Fisc pana pe 28 februarie

Cum se completeaza si se depune in 2014? 

Formularul 205, care a inlocuit de la 1 ianuarie 2013 fisele fiscale si in care se raporteaza retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit, trebuie depus la organele fiscale pana pe 28 februarie. Anul acesta este ultimul in care se mai depune declaratia 205, urmand ca din 2015, angajatorii sa declare impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit in declaratia unica. Cititi in materialul urmator cum trebuie completat formularul 205 si cum se transmite catre Fisc in acest an. 

Anul 2012 a fost ultimul in care angajatorii erau obligati sa depuna la Fisc 
fisele fiscale ale salariatilor . Din 2013, cand ar fi trebuit sa fie depuse fisele fiscale pentru anul fiscal 2012, aceste documente au devenit istorie.

Totusi, de la 1 ianuarie 2013  fisele fiscale au fost inlocuite cu formularul 205  “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” cod 14 .13.01.13/I,  in care platitorii de venituri trebuie sa raporteze anual, ca si pana acum, retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit.

Acest formular se depune, la fel ca fisele fiscale, pana in ultima zi a lunii februarie, adica pana pe 28 februarie .

Cine trebuie sa depuna formularul 205?

Potrivit instructiunilor de completare a formularului 205  “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” cod 14 .13.01.13/I , acest document trebuie completat si depus la organele fiscale de catre platitorii de venituri  care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului.

Mai exact, este vorba despre platitorii de:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conveniilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
p) venituri din activitati agricole;
q) venituri din arendare;
r) venituri din alte surse.

In plus, formularul 205 trebuie depus si de catre intermediari, societatile de administrare a investitiilor, in cazul rascumpararii de titluri de participare la  fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Important!  In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le-a infiintat , pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru angajatii care au fost detasati  la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator  sau de catre platitorul de venituri din salarii  in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.

„In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat. Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei” , se arata in instructiunile de completare a declaratiei 205.

Completarea declaratiei

In instructiunile de completare a formularului 205 se precizeaza ca in cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, din cadrul categoriilor de venituri, se completeaza un singur formular .

In acelasi timp, pentru fiecare tip de venit platit prevazut la seciunea III „Date privind natura veniturilor”   se genereaza in acelasi formular cate un tabel , inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

In cazul veniturilor din salarii, se genereaza tabelul prevazut la sectiunea V „Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii” , distinct pentru:

    • salarii din activitati desfaurate in Romania,  la capitolul A. Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii platite pentru activitatea salariala desfasurata in Romania;
    • salarii din activitati desfaurate in strainatate,  la capitolul B. Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate.

In schimb, pentru celelalte venituri platite se genereaza cate un tabel prevazut la  sectiunea IV „Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” , inscriindu-se datele corespunzatoare tipului de venit platit.Rectificarea datelor eronate

In situatia in care contribuabilul constata anumite erori, dupa ce a depus formularul 205, este obligat  sa depuna o declaratie rectificativa  si sa bifeze cu “X” casuta prevazuta in acest scop.

Atentie!   Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venituri si va cuprinde NUMAI  pozitiile corectate , declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala, se precizeaza in instructiunile de completare a documentului.

Daca declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii  declarate eronat in declaratia initiala, atunci contribuabilul trebuie sa urmeaza urmatorii pasi:

    • in tabelul de la sectiunea IV “Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”  generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-7, se va inscrie cifra “0” ;
    • in tabelul de la sectiunea V „Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii”  se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-8 se va inscrie cifra „0” .

Cum se depune?

Platitorii de venituri sunt obligati sa depuna formularul 205 la organul fiscal competent, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, se mentioneaza in instructiunile de completare a documentului.Pentru a putea depune formularul 205 in format electronic, contribuabilii pot folosi programul de asistenta elaborat de ANAF si pus la dispozitia acestora de unitatile fiscale. Programul poate fi descarcat de AICI .

In plus, suportul magnetic sau optic trebuie insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat . Formatul hartie cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, incluse in sectiunea IV „Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”  si in sectiunea V „Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii”  din formular.

Mai departe, formularul 205 se depune la organul fiscal, in format hartie, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei, fisierul XML atasat.

Totodata, declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere de declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro

Amenzile ajung la 14.000 de lei pentru nedepunerea la timp a declaratiei 205

Amenzile sunt substantial mai mari pentru contribuabilii care nu depun la timp declaratia 205, comparativ cu amenzile care trebuiau platite pentru nedepunerea fiselor fiscale.

„Declaratia 205 reprezinta o declaratie informativa , iar conform Codului fiscal, amenzile pentru nedepunerea acesteia in termenele stabilite de lege au valori cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei , mult mai mari fata de cele stabilite pentru fisele fiscale” , a precizat anul trecut pentru AvocatNet.ro   Maria Cojocariu, Senior Payroll Accountant in cadrul Accace .

Valorile amenzilor prevazute pentru nedepunerea vechilor fise fiscale in termenul prevazut de lege erau cuprinse pentru persoanele fizice intre 500 si 1.000 lei, iar pentru persoanele juridice, intre 1.000 si 5.000 lei.

Din 2015, firmele vor depune cu o declaratie mai putin la Fisc

Dupa ce in 2013 fisele fiscale au fost inlocuite cu formularul 205, din 2015 lucrurile se vor schimba din nou.

Mai exact, anul acesta este ultimul  in care angajatorii trebuie sa mai declare in formularul 205 impozitele retinute pentru fiecare beneficiar de venit. Incepand din 2015 , angajatorii vor declara impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit in declaratia unica , si nu  in formularul 205 asa cum se intampla in prezent, dupa ce declaratia 112 a fost modificata substantial in luna ianuarie . Astfel, angajatorii vor depune cu un formular mai putin la Fisc.

Daniela Flesaru , seful serviciului de Metodologie si Asistenta Contribuabili a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov , a declarat intr-un articol publicat recent de AvocatNet.ro  ca in 2014 angajatorii vor depune declaratia 205 normal, pana in ultima zi a lunii februarie (n.r. adica pana pe 28 februarie) , insa de anul urmator ei vor scapa de aceasta obligatie declarativa, informatiile din acest formular referitoare la impozitul  pe salarii fiind preluate in declaratia unica.

Mai exact, noile reglementari introduse de ANAF prin Ordinul comun al Ministerului de Finante, Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii, nr. 1977/2757/1580/2013,  publicat in Monitorul Oficial nr. 57 din 23 ianuarie 2014, stabilesc ca impozitul calculat si retinut, pe fiecare beneficiar de venit se face in declaratia fiscala unica.

In prezent, raportarea acestui impozit se face in formularul 205, care se depune de platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii, precum si de platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursa a impozitului.

Practic, angajatorii care depuneau formularul 205 doar pentru a declara retinerile de impozit vor depune cu o declaratie mai putin, odata cu preluarea acestor raportari in formularul 112.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente