duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareJudețul Satu Mare vizitat de tot mai mulți turiști

Județul Satu Mare vizitat de tot mai mulți turiști

targ turism

Centrul Județean de Informare Turistică (CJIT) Satu Mare, entitate subordonată Serviciului de Coordonare și Cooperare Instituțională (SCCI) din cadrul Consiliului Județean Satu Mare a atras de la inaugurarea din data de 3 iunie 2014 și până în prezent peste 8.000 de turiști, atât din țară, cât și din străinătate, a anunțat instituția pe facebook. În primele luni de la înființare, CJIT Satu Mare a fost vizitat de 650 de persoane, iar în 2015 peste 4.000 de turiști au vizitat județul nostru, iar în 2016 în primele șapte luni s-au înregistrat 3.600 de vizitatori. Totodată, Consiliul Județean Satu Mare prin Centrul de Informare Turistică a creat două trasee turistice (SUD și NORD) care se adresează în principal elevilor din școlile din județul Satu Mare și nu numai, pentru ca atât aceștia, cât și ceilalți locuitori ai județului nostru să aibă posibilitatea de a cunoaște frumusețile și locurile pitorești din județul Satu Mare.

3.600 de turiști în primele luni din 2016
Numărul turiștilor care au călcat pragul Centrului Județean de Informare Turistică este în creștere semnificativă față de 2015, când au fost înregistrați 4.000 de turiști. Astfel, în primele șapte luni din 2016, CJIT Satu Mare a fost vizitat de 3.600 de persoane. Cei mai mulți turiști străini s-au înregistrat în lunile iulie – 1.100 de persoane, iunie – 621, respectiv mai, cu 570 de turiști, urmând ca pe parcursul lunii august numărul celor care vor vizita județul să crească pregnant. Cei mai mulți turiști care au vizitat județul nostru sunt din Ungaria, cu 639 de persoane, apoi Polonia cu 228 de vizitatori, Germania cu 205, respectiv Ucraina cu 104 de turiști, dar și alți vizitatori veniți din Moldova, Olanda, Croația, Slovacia, Turcia, Spania, Italia, Franța, Anglia, Austria, Rusia, Bulgaria, Elveția, Belgia, Malta, SUA și Japonia. Totodată, angajații CJIT Satu Mare sunt contactați de grupuri de turiști din Ungaria, Austria, Polonia și Germania pentru a-i ghida în tururi pietonale din municipiul Satu Mare. Menționăm că angajații CJIT sunt atestați profesional pe agent și ghid de turism.

Peste 1.000 de români au vizitat județul Satu Mare
În acest an, numărul românilor care au vizitat județul nostru a crescut semnificativ. Astfel, dacă în 2015 au fost înregistrați 600 de turiști, în primele șapte luni din anul acesta ne-au vizitat 1029 de persoane care provin din București, Cluj, Baia Mare, Arad, Oradea, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Suceava, Harghita, Bacău, Bistrița și Zalău. Vizitatorii care se află în județul nostru sunt interesați de Țara Oașului, Castelul Károlyi din Carei, Casele Memoriale Ady Endre și Vasile Lucaciu, muzeele din municipiul Satu Mare, iar în timpul sezonului estival sunt atrași și de ștrandurile termale de la Acâș, Mihăieni, Tășnad și Aquastar Satu Mare.

Circa 520 de elevi la proiectul “Fii turist în județul tău!”
În altă ordine de idei, Consiliul Județean Satu Mare a demarat, începând cu data de 20 martie 2015, prin intermediul Centrului Județean de Informare Turistică proiectul ”Fii turist în județul tău!”, prin crearea a două trasee turistice Nord și Sud. În acest an, începând cu data de 18 aprilie și până în data de 22 aprilie inclusiv am avut un număr total de 516 persoane care au participat la proiectul ,,Fii turist în județul tău!”. Au participat următoarele școli din județ: Școala Gimnazială Decebal, Școala Gimnazială Vetiș, Școala Gimnazială Tarna Mare, Școala Gimnazială Botiz, Școala Gimnazială Drăgușeni și Școala Gimnazială Pomi.

Circuitul din partea de SUD a județului începe cu Cetatea Orașului Ardud, continuă cu Biserica din Acâș, Tășnadul cu băile termale, după care se vizitează locul de naștere al celui mai reprezentant poet al liricii maghiare moderne, Ady Endre. Traseul continuă cu vizitarea Monumentului Ostașului Român din Carei. Odată ajunși în Carei se mai vizitează și Castelul Károlyi și apoi Cripta Familiei Károlyi din Căpleni. Acest traseu se termină cu Monumentul lui Mihai Viteazu din Moftinu Mic.
Circuitul din partea de NORD a județului începe la Cetatea din Medieșu Aurit, unde se mai pot vedea și Cuptoarele Dacice. Se continuă cu Casa Memorială a doctorului Vasile Lucaciu din Apa unde se vizitează casa în care s-a născut cel care a fost preot, om politic, profesor și a marcat destinul poporului român din Transilvania. După vizitarea casei se merge la Vama la Casa Olarului, Istvánfi Géza. Pe urmă se ajunge în capitala Țării Oașului – Negrești Oaș – unde se vizitează Muzeul în aer liber al Țării Oașului sau Muzeul Orășenesc. Circuitul continuă cu Mănăstirea de la Bixad, cu o vechime de peste 300 de ani, iar traseul se va termina în Călinești Oaș unde se poate vedea lacul artificial.

Magazin de suveniruri la CJIT Satu Mare
Nu în ultimul rând, în interiorul Centrului Județean de Informare Turistică se află un magazin de suveniruri, de unde turiștii pot achiziționa diverse articole, precum păpuși oșenești, brățări, clopuri, zgarde și multe altele. Totodată, îi invităm în continuare pe meșteșugarii sătmăreni să își expună obiectele pe care aceștia le realizează, pentru a fi vândute, la magazinul de suveniruri din incinta Centrului Județean de Informare Turistică, situat în Piața Libertății, nr. 21.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente