joi, mai 9, 2024
AcasăLocaleNationaleLipsă de vorbitori de limbi străine rare

Lipsă de vorbitori de limbi străine rare

limbile-straine-rare-va-majoreaza-salariul

Vorbitorii de limbi străine rare câștigă din ce în ce mai mult teren pe piața muncii, iar salariile oferite de companii îi influențează și pe tinerii absolvenți de liceu să se înscrie la o facultate de profil.

Spre exemplu, salariul unui traducător sprecializat pe o limbă asiatică sau arabă pornește de la 1.000 de euro brut pe lună și poate ajunge și la 4.000 de euro brut pe lună, potrivit informațiilor din piață.

Anul acesta, specializarea de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universității din București a adunat 1.700 de candidați care au optat pentru locurile scoase la concurs, generând o concurență de 76 de înscriși pe un loc.

Anual, Facultatea de Limbi si Literaturi Străine livrează pe piața muncii circa 1.000 de absolvenți, dintre care circa 800 termină ciclul de licență, restul fiind absolvenți de masterat. Însă nu toți studenții facultății reușesc să finalizeze din prima încercare studiile, astfel cei care rămân în an suplimentar plătesc jumătate din taxa anuală pentru a urma încă un semestru. Taxa de școlarizare în cadrul facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București este de 3.200 de lei pe an.

„Pe parcurs de peste zece ani, numărul statistic al studenților care în anul întâi își caută un loc de muncă sau sunt deja angajați este destul de mare. Tendința de a se angaja pe parcursul facultății este în creștere. Însă ei nu trebuie să abuzeze de scuza că nu pot veni la cursuri pentru că au un loc de muncă, învățământul trebuie să fie prioritar”, a spus Liviu Franga, decanul facultății de Limbi și Literaturi Străine din Universității din București.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente