vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleNationalePremierul Dacian Cioloș și-a desemnat structura cabinelului

Premierul Dacian Cioloș și-a desemnat structura cabinelului

ciolos_in_berlin_ernaehrungsausschuss_fffoto__2310_dsc_6493

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, duminică, lista cabinetului său, format din 21 de membri.
Costin Grigore Borc – vicepremier și ministrul Economiei, Comerțului și Turismului; Vasile Dîncu – vicepremier și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice; Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe; Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne; Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naționale; Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanțelor Publice; Achim Irimescu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri; Adrian Curaj – ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice; Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii; Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene; Cristina Guseth – ministrul Justiției; Cristina Pașca Palmer – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; Claudia Ana Moarcăș – ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice; Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informațională; Andrei Baciu – ministrul Sănătății; Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului și Sportului; Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor; Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social; Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare; Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul; Ioan Dragoș Tudorache – șeful Cancelariei Primului ministru.
Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a spus, la prezentarea componenței Guvernului pe care îl propune, că a urmărit să aleagă oameni cu competențe și experiență, cu viziune și idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniștri sunt femei.
”Am urmărit să aleg oameni cu competențe și experiență (…) sau chiar români care lucrează în administrația europeană, oameni care activează în organizații din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei și experiență în management”, a spus premierul desemnat, precizând că a urmărit să fie un ”echilibru” între oameni tineri, cu formare profesională solidă, și oameni cu vastă experiență.

borc
El a spus că Guvernul propus de el este unul dintre ”rarele” Cabinete în care o treime din membri sunt femei.
”Am urmărit să fie profesioniști, integri, deschiși spre dialog și cu ei voi merge în fața Parlamentului mâine și poimâine, pentru audieri”, a afirmat Cioloș, care a făcut o scurtă prezentare pentru fiecare persoană propusă ca ministru în Cabinetul său.
Întrebat de ce l-a ales pe Vasile Dâncu, membru PSD, premierul desemnat Dacian Cioloș a precizat că aceste „este fost” membru PSD și l-a ales în echipă pentru că are o mare experiență profesională.
„Este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experiența și viziunea pe care le are dânsul pe domeniul pe care l-am propus, în domeniul administrației publice, al dezvoltării regionale. Mai ales pe domeniul administrației publice vreau să venim cu un proiect de îmbunătățire a activității acolo, pentru mai multă transparență, eficiență. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaște bine societatea românească, iar legătura dintre guvern și societatea românească mi se pare importantă. Deci, cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere în Guverm”, a spus premierul desemnat Cioloș.
Nu am intenția să tai, nici să pun credibilitatea țării în pericol

dincu

Dacian Cioloș a mai spus că nu are intenția să taie din buget diferitele propuneri de majorare a salariilor sau deciziile deja luate de Parlament, dar a precizat că nici nu vrea să pună în pericol credibilitatea României prin elaborarea unui buget „fără consistență și soliditate”.

Afirmațiile au fost făcute de Dacian Cioloș, duminică, după ce a anunțat componența Cabientului său, ca răspuns la întrebarea mass-media dacă este de acord cu majorarea de 10% a salariilor bugetarilor.
„Nu pot să spun acum, până când nu am o analiză a situației bugetului. Ceea ce pot să spun – am spus-o și partidelor – nu am intenția să vin și să tai din buget sau diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistență și soliditate. Deci, în măsura în care construcția bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament care au rolul de a îmbunătăți atât mediul economic, cât și nivelul de trai al salariaților”, a spus el.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar și cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior și de alte majorări, așa cum stabilește un amendament al PSD.

Vom prelua tot ce e bun de la vechiul Guvern, dar vom și modifica

Premierul desemnat Dacian Cioloș a mai spus că nu știe dacă va prelua proiectul Legii salarizării elaborat de Guvernul Ponta până nu va face o analiză, dar a precizat că e dispus să preia toate inițiativele bune ale fostului Executiv, iar celelalte vor fi modificate în urma consultărilor cu Parlamentul.
Cioloș a făcut aceste afirmații la Parlament, el răspunzând astfel la întrebarea jurnaliștilor care au dorit să afle dacă noul Guvern va prelua proiectul Legii salarizării bugetare elaborat de Guvernul Ponta.
„Nu știu, urmează să vedem. Tot ce-i bun o să preluăm, tot ceea ce credem că trebuie adaptat, trebuie modificat, o să facem, dar toate adaptările, modificările, propunerile pe care le vom face vor fi rezultatul unor consultări și al unor dezbateri. Bineînțeles, cu Parlamentul în primul rând, pentru că Parlamentul va trebui să decidă, dar vreau să luăm și experiența care vine din afara structurilor administrative, din societatea civilă (…) și aș vrea să începem acest proces pentru că probabil într-un an n-o să-l finalizăm”, a spus Cioloș.
Dacian Cioloș a mai declarat că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea desemnării sale ca prim-ministru doar cu o zi, două înainte ca șeful statului să formalizeze această propunere, anterior cei doi având discuții legate de un alt proiect guvernamental.
Dacian Cioloș a fost întrebat la Parlament, de jurnaliști, cum comentează afirmațiile apărute în mass-media potrivit cărora el ar fi fost desemnat premier „de la Bruxelles”, iar prim-ministrul desemnat a negat.
„Ei, s-au spus și alte lucruri în presă. Nu văd cum să fii anunțat și desemnat de Bruxelles. Eu am avut cu domnul președinte Iohannis discuții legate de implicarea mea într-un proiect guvernamental, dar nu în poziția de premier. N-am discutat despre acest lucru decât, cred, cu o zi sau două înainte de a face propunerea formală”, a spus Cioloș.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente