joi, mai 2, 2024
AcasăsusPrimarul a participat în Austria la proiectul STATUS

Primarul a participat în Austria la proiectul STATUS

În perioada 7-12 decembrie, primarul municipiului Satu Mare, Dr. Coica Costel Dorel, a participat alături de echipa de management a proiectului STATUS la conferința bianuală de analiză a rezultatelor acestuia, ale cărei lucrări s-au desfășurat la Schwechat, Austria.

Proiectul STATUS vizează problema dezvoltării urbane și regionale incoerente din țările Europei de Sud Est încercând să sprijine orașele și regiunile în elaborarea de agende urbane sau strategii pe baza unor procese de planificare participativă. STATUS beneficiază de o finațare totală de 1.874.105 EURO prin Programul de Cooperare Transnațională Europa de Sud Est, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională este de 1.459.131 EURO, bugetul alocat municipiului Satu Mare fiind de 82.800 EURO.

Parteneriatul include 12 municipalități și regiuni din România, Grecia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Austria și Italia cărora li se alătură un număr de 10 institute de cercetare și asociații profesionale de înalt prestigiu.

Proiectul își propune să îmbogățească inventarul de instrumente pentru dezvoltare, regenerare urbană și management de care dispun orașele din sfera de interes a programului SEE, plecând de la constatarea că acestea se confruntă, la început de secol XXI,  cu provocarea de a fi competitive și a menține în același timp un anumit nivel de bunăstare, multe dintre ele având un deficit de dezvoltare urbană semnificativ.

STATUS are în vedere reducerea diferențelor de dezvoltare dintre orașele din Europa de Sud Est și cele din vestul continentului, încercând să sprijine municipalitățile în elaborarea de politici și strategii menite să asigure o dezvoltare teritorială echilibrată și un nivel corespunzător de competitivitate globală.

STATUS asigură cadrul de colaborare internațională și aportul de know-how necesar în vederea elaborării de Agende Teritoriale Strategice ca instrumente pentru dezvoltare integrată și sustenabilă, în concordanță cu standardele europene de secol XXI.

Rezultatele proiectului, exemplele de bune practici vor fi promovate prin intermediul unei platforme web, urmând să constituie o importantă bază de date privind planuri și politici implementate, precum și o sursă de soluții inteligente și inovatoare accesibile orașelor din Europa de Sud Est.

Nu în ultimul rând, strategiile elaborate vor permite orașelor partenere să acceadă la și să utilizeze mai eficient fondurile structurale sau de coeziune, evitând dispersia finanțărilor sau investițiile cu impact nesemnificativ.

Preocupările noastre privind implementarea proiectului vizează elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Satu Mare 2014-2020 prin promovarea unei cooperări benefice între organisme publice și private, stimularea schimbului de idei, crearea unui cadru capabil să contribuie la organizarea energiilor locale, să recunoască și să pună în valoare varietatea, să încurajeze participarea și să stimuleze creativitatea.

În acest sens, la sfârșitul lunii noiembrie s-a desfășurat primul atelier de lucru pe durata a două zile, în cadrul căruia actori publici și privați au participat, sub îndrumarea unor experți, la creionarea arborelui de probleme, ca primă etapă în cadrul elaborării strategiei ce urmează a fi definitivată și prezentată public în luna septembrie 2014.

Dorim să ne distanțăm de abordarea centralistă a soluționării problemelor urbane, să găsim căi de a depăși dificultățile generate de slaba coordonare a investițiilor la nivel regional sau de lipsa unor instrumente operaționale moderne de planificare urbană.

Pentru a fi competitivi, am încercat să aducem reprezentanții diferitelor dimensiuni ale vieții urbane împreună și să stimulăm cooperarea dintre aceștia în încercarea de a avea o abordare integrată asupra dezvoltării municipiului pe termen scurt și mediu. Ne dorim implicarea tuturor actorilor publici și privați relevanți în definirea unei viziuni coerente asupra viitorului acestui oraș, o viziune care să aibă astfel șanse sporite de a atrage finanțare națională sau europeană și care să se bucure de atât de necesarul sprijin al comunității.

Privim acest proiect ca pe o șansă de a împrumuta ceva din eficiența caracteristică culturii antreprenoriale și de a o integra în procesul de planificare strategică ce va da naștere Agendei Urbane – ca mijloc de eficientizare a administrării orașului, fără să pierdem din vedere principiile dezvoltării sustenabile care ne învață că progresul într-un domeniu oarecare nu este relevant dacă e obținut cu prețul afectării altuia.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente