duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareRegal de folclor la festivalul „Io-s fecior din Medișa”

Regal de folclor la festivalul „Io-s fecior din Medișa”

Duminică, 24 septembrie a avut loc în satul Medișa spectacolul folcloric, devenit deja tradiție,  „Io-s fecior din Medișa”. Spectacolul s-a bucurat de un număr însemnat de locuitori din sat și din împrejurimi care au venit să urmărească programul pregătit cu mare atenție.

Evenimentul a început cu discursurile oficiale susținute de primarul comunei Viile Satu Mare, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, precum și oficialități județene, care au vorbit despre păstrarea tradițiilor, promovarea locurilor natale și a oamenilor care nu își uită rădăcinile.

Spectacolul a debutat cu recitalul susținut de Vlad Crasnai, fiu al satului Medișa și principal promotor al evenimentului „Io-s fecior din Medișa”. Vlad a debutat în cariera muzicală la Palatul Copiilor Satu Mare sub coordonarea profesorului Nicu Miclăuș. În anii de activitate a urcat pe scenă alături de diferite ansambluri precum Ansamblul Ceatăra, Ansamblul Codrișorul din Satu Mare, Ansamblul Dorulețul și Ansamblul Mugurașii din Baia Mare.

Au urcat pe scenă Ansamblul județul Satu Mare „ Doruri Sătmărene!”, Diana Tătăran, Raul Nistor, Denisa Botiș,  Malvina Madar Iederan și Dăntăușii din Cuța și Soconzel.

Managerul Centrului de Creație, Robert Laszlo l-a felicitat pe Vlad Crasnai pentru inițiativa pe care a avut-o în urmă cu mai mulți ani, de a organiza acest eveniment declarând că așa este normal ca tinerii să își promoveze satele de unde vin, iar locuitorii să își promoveze valorile locale.

Programul artistic a fost încheiat de Sorin Buc. Sorin Buc s-a născut în municipiul Satu Mare, într-o zi de sâmbătă, 20 decembrie  1975, în preajma sărbătorii Nașterii Domnului, de fapt părinții săi tocmai erau în drum spre satul lor natal, pentru a petrece Crăciunul în mijlocul familiei. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o cu bunicii săi, în localitatea Andrid, o localitate foarte frumoasă situată pe Valea Ierului în sudul județului Satu Mare, la limita cu județul Sălaj. Fiind cel mai mic nepot al bunicilor, Sorin a beneficiat de multă dragoste și răsfăț din partea acestora. Despre bunicul său, spune: „De bunicu’ îmi aduc aminte că avea o voce deosebită, l-am auzit de foarte multe ori, seara, cântând doine, de fapt el a fost primul care m-a inițiat și mi-a înfiripat în suflet dragostea pentru cântecul popular”. Părinții l-au îndemnat întotdeauna să-și concentreze toată atenția spre învățătură, dar, observând talentul său, precum și interesul pentru muzică , la vârsta de 11 ani l-au înscris la Școala Populară de Artă din municipiul Satu Mare, fiind absolvent al acesteia, secția chitară clasică și canto, în anul 1990

Evenimentul a fost organizat de Județul Satu Mare, Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Viile Satu Mare.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente