sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSute de hectare de teren au ars în județul Satu Mare

Sute de hectare de teren au ars în județul Satu Mare

foc (4)

Temperaturile de peste 35 de grade ce au lovit în săptâmâna ce a trecut județul Satu Mare au provocat diverse pagube, cauzând incendii ce au mistuit sute de hectare de pășune în mai multe zone din județ.

Cel mai mare eveniment s-a petrecut la Sătmărel, un incendiu de a mistutit peste 200 de hectare de baloți de paie în apropierea cartierului Balta Blondă.

La fața locului, s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, care au intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, acționând pentru lichidarea incendiului în cooperare cu SVSU Satu Mare.

Având în vedere situația de amploare, la fața locului s-a deplasat d-ul Col. Moraru Bogdan, care a preluat comanda intervenției.

În ciuda temperaturilor ridicate (aproximativ 400 C), așa cum le cunoaștem devotamentul și sacrificiul, pompierii au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea acestuia, atât pe întreaga suprafață a miriștii, cât și la pădurea învecinată.

Au ars circa 3100 de baloți de paie, pe o suprafață desfășurată pe aproximativ 200 hectare, din fericire, nu au existat persoane rănite.

Deasemenea și în alte zone a fost poblemă din cauza temperaturilor foarte ridicate.

Un echipaj de pompieri al Gărzii de Intervenție Tășnad din cadrul I.S.U. ,,SOMEȘ” Satu Mare a alimentat cu apă, cu o autospecială cu capacitate de nouă tone de apă, o fermă de ovine din localitatea Rațiu. Proprietarul a solicitat sprijinul ISU din cauza problemelor cauzate de secetă, în urma cărora animalele nu au mai putut fi adăpate, pe motivul lipsei unei surse de apă.

În Drăgușeni a fost anunțat un incendiu la un lan de grâu, având ca împrejurare probabilă determinantă o scânteie sărită de la un utilaj mecanic de balotare a paielor, fiind afectate de incendiu aproximativ 0,60 hectare de grâu și 150 baloți de paie.

Pentru lichidarea incendiului, au fost dislocate forțe din cadrul Gărzii de Intervenție Turț și S.V.S.U. Turulung. În localitatea Dacia, a fost anunțat un incendiu de miriște, la care au intervenit de urgență două echipaje de pompieri militari, acționând în colaborare cu SVSU a localității Doba. În acest caz, au fost afectate de pârjolul focului, circa un hectar de lan de ovăz și aproximativ zece hectare miriște de păioase.

Deasemenea, focul a facut pagube în localitatea Sânmiclăuș, unde pompierii din cadrul Secției de Pompieri Carei și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar Pentru Situații de Urgență din localitatea Moftin au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, desfășurat pe o suprafață aproximativă de 25 hectare.

Ca urmare a acestor evenimente nefericite, s-au produs, desigur, pierderi materiale, însă datorită intervenției prompte și profesioniste a pompierilor, s-a reușit salvarea unor însemnate cantități de bunuri materiale.

Menționăm, de asemenea, că din fericire, nu au existat, în niciuna dintre situații,  persoane rănite.

Măsuri de prevenire a incendiilor pe perioada caniculei

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor de vegetație uscată. În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării și anexele acestora,înregistrându-se pagube mari.

 Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale are consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, producerea de pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

măsuri specifice:

– Izolarea zonei de ardere față de drumuri, construcții, instalații, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâșii arate;

– Executarea arderii numai pe timp de zi și doar în condiții meteorologice fără vânt;

– Parcelarea miriștilor în suprafețe de maxim 10 hectare prin fâșii arate;

– Supravegherea arderii până la finalizarea ei.

Primari !!!

  1. Asigurați protecția la foc a localității prin supravegherea permanentă a respectării de către cetățeni a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
  2. Realizați următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate și cele de igienizare la curățenia de sărbători sau evenimente importante:

–  Stabiliți și marcați locurile speciale pentru adunarea gunoaielor;

– Întocmiți și afișați în locuri vizibile programul, pe zile și ore, în care cetățenii pot efectua arderi și măsurile de prevenire pe care aceștia trebuie să le respecte;

– Asigurați prezența serviciului voluntar pentru situații de urgență și prevedeți mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere ;

– Aplicați legea prin sancționarea tuturor acelor cetățeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de miriști și gunoaie.

Reamintim deținătorilor de terenuri agricole că se interzice arderea miriștilor cu excepția cazului când această ardere are loc pentru distrugerea unor dăunători conform certificatului fitosanitar obținut de proprietarul terenului.

De asemenea este nevoie de acceptul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, care este valabil numai după obținerea Permisului de lucru cu foc eliberat de autoritatea publică locală pe raza căreia se găsește parcela pe care se va arde miriștea, conform Normelor  generale de apărare împotriva incendiilor, art. 97 alin (3), (4) și art. 99 alin. (3) aprobate cu Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 163 din 2007.

Persoanele care au obținut permisul de lucru cu focul se vor îngriji ca înainte de pornirea acțiunii de ardere a miriștilor, să anunțe, prin intermediul primăriei Dispecerul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență  “Someș” al județului Satu Mare, la numerele de telefon 0261 711 212 sau 0261 712 305.

foc (3) foc (2) foc (1)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente