sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareTeodor Meleșcanu a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe

Teodor Meleșcanu a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe

Teodor Meleșcanu a anunțat că își depune, marți, în ședința de Guvern, mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toți românii din diaspora au putut vota și că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o țară în care nimeni nu-și asumă responsabilitatea”. Meleșcanu a declarat că își cere scuze românilor care au stat la coadă ore în șir pentru a-și exercita dreptul de vot.

Declarațiile lui Teodor Meleșcanu:

 

Fac această scurtă prezentare în legătură cu desfășurarea procesului de vot în străinătate. Am preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condițiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de așteptările cetățenilor.

 

La nivelul conducerii MAE ne-am deplasat în ziua votului în toate secțiile cu dificultăți în turul I. Nu am putut suplimenta secțiile de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existența unei soluții în acest sens.

 

 

Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului și am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.

 

Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat și excepții, la Londra, Paris, Muchen, Torino și altele.

 

Regret aceste disfuncționalități și îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în șir pentru a-și exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparține cetățenilor, ci rigidității cadrului juridic existent.

 

Nu toți românii din străinătate și-au exercitat dreptul de vot și acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea și îmi voi depune mandatul.

Teodor Meleșcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlățean și-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora. Corlățean afirma că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Și la turul doi al alegerilor prezidențiale au fost foarte mulți români care nu au reușit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

 

remierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleșcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privința votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

„Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituție fundamentală a stalului român care are ca atribuții reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleșcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal și omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene și practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, față de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislație pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfășura în mod normal”, a spus Ponta.

 

inistrul Teodor Meleșcanu și-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică și a declarat că trebuie identificate soluții legislative pentru a asigura condițiile ca românii să-și exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

„Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot și care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, și-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot”, a precizat, luni, într-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Șeful diplomației a ținut să își exprime regretul și să adreseze scuze față de acei cetățeni români care, „datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să își exercite dreptul de vot”. „Nemulțumirile și insatisfacția lor nu au trecut neobservate”, a subliniat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora.

 

„Evoluția societății românești și dinamica prezenței românilor în afara granițelor a depășit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituțiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncționalități în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluții legislative care să corespundă situației actuale și de perspectivă a electoratului românesc și asigure, fără sincope, condițiile pentru ca românii să își poată exercita dreptul de vot în condiții de normalitate oriunde s-ar afla pe glob”, a afirmat Meleșcanu.

Totodată, el a susținut că Ministerul Afacerilor Externe, în limita competențelor și atribuțiilor, „a depus toate eforturile și a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condițiile în vederea desfășurării votului în secțiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate și neutralitate”.

În pofida numărului record de votanți în diaspora – 378.811 – la mai multe secții de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroși români nu au putut să voteze.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente