miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocaleNationaleVictor Ponta trimis în judecată

Victor Ponta trimis în judecată

victor_ponta_12_47539100

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Șova și directorul Complexului Rovinari.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor.

Dan-Coman Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Șova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

În același dosar au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Laurențiu-Dan Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, și Laurențiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care a fost avocat.

Pe 13 iulie, procurorii l-au anunțat că a fost pusă în mișcare acțiunea penală în cazul său și că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul „Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură și cea a lui Dan Șova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Șova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, spun procurorii anticorupție.

Procurorii DNA susțin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. Firma lui Dan Șova i-ar fi cumpărat premierului și un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

În 19 august, DNA anunța că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni – Rovinari”.

DNA a precizat atunci că prejudiciul stabilit în dosarul „Turceni – Rovinari” constă în obligațiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA „Șova și Asociații” și-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au și fost plătite taxe și impozite de către Cabinet Avocat „Ponta Victor” în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat la rândul lor că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul „Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observație a expertului parte al lui Dan Șova.

Anchetatorii susțin că plățile făcute de SCA „Șova și Asociații” către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” și, în consecință, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferență ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente