miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareA început „Ziua Armatei Române”

A început „Ziua Armatei Române”

Spectacol artistic dedicat “Zilei Armatei române”

La Teatrul de Nord Satu Mare, a avut loc un spectacol artistic precedat de un mic simpozion dedicat “Zilei Armatei Române”. La prestigiosul eveniment a participat și prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

În deschiderea spectacolului Ansamblul Folcloric “Doruri Sătmărene” a încântat auditoriul cu frumoasele jocuri de codrul. Pe scena teatrului alături de vedetele populare ale MAPN-ului au urcat și sătmărenii Petrică Mureșan, Maria Tripon și Viorel Pop.

Evenimentul s-a bucurat de un număr mare de spectatori, sala teatrului fiind ocupată în totalitate.

Ziua Armatei

Sărbătoarea este legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere.

Ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, singurul român în viață care are rangul de mareșal și care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei.

În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

„La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desă­vârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul“, scria generalul român în ordinul de zi.

Data de 25 octombrie era serbată în România încă din anul 1921, de când venise pe lume Principele Mihai, însă, în 1944, gestul generalului Gheorghe Avramescu avea o semnificație mai profundă, care marca opoziția deopotrivă față de naziști și față de comuniști.

În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române, astfel că, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.

Generalul Avramescu a plătit cu viața opoziția sa față de sovietici. El a fost asasinat de NKVD în 3 martie 1945, sub pretextul că ar fi plănuit să dezerteze la germani, după ce și ginerele său, Ilie Vlad Sturza, dezertase.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente