miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareAutoturismele parcate aiurea vor putea fi ridicate

Autoturismele parcate aiurea vor putea fi ridicate

Mașinile parcate aiurea vor putea fi ridicate de autorități. În data de 15 Decembrie 2016 a fost adoptatată Hotărârea Guvernului cu numărul 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006. Una dintre cele mai importante modificări care au fost aduse Codului Rutier o reprezinta ridicarea autovehiculelor. Astfel, pentru o clipa de neatenție, dacă conducătorii auto vor parca în zone în care este interzisă staționarea sau oprirea, vor rămâne fără autovehicule.

În Romania anului 2017 cauzele producerii celor mai grave evenimente rutiere sunt reprezentate de neacordarea de prioritate, viteza excesivă și consumul de alcool la volan. Astfel, deși au fost aduse noi modificări legislației rutiere, nici una din acestea nu se referă la principalele cauze generatoare de accidente pe drumurile publice. Se pare că scopul noului act normativ nu este de a scădea numărul victimelor pe drumurile naționale și europene, ci mai degrabă să aducă mai mulți bani la bugetul local.

Ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în următoarele situații:

a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a stationării;

c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;

d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

e) în pante și în rampe;

f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioada decât cea permisa, sau indicatorul cu semnificația „Zona de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează, pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală.

Nu dispune ridicarea vehiculului aparținând următoarelor instituții, atunci când desfășoară o acțiune de intervenție sau misiune cu caracter de urgență: autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminaliști din Ministerul Public, precum și cele aparținând Departamentului National Anticorupție.

Poate unul dintre cele mai controversate articole din acest HG îl reprezinta Art.2031 alin(3) potrivit căruia : Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente