Un nou pas spre înăsprirea legilor împotriva fumatului a fost făcut de Parlamentul European. Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului European a adoptat raportul referitor la interzicerea comercializării de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun până la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive și stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate conține. Membrii Comisiei ENVI au mai susținut propunerea de a interzice țigaretele slim.
Cu toate acestea Guvernul României consideră că nu ar trebui să aplice normele menționate în Directivă, în condițiile în care în țările din Uniunea Europeană continuă să producă țigări slim. Declarația îi aparține șefului Executivului – Victor Ponta. Acesta a dat inclusiv un exemplu: cel al Poloniei.
Directiva urmează să se discute din septembrie în plenul Parlamentului European
Parlamentul European vrea prin măsurile menționate mai sus să înăsprească accesul la țigări a tinerilor cu vârste de peste 15 ani din țările membre.
Toate aceste măsuri se regăsesc inclusiv în directiva Comisiei Europene cu privire la interzicerea țigărilor lungi, subțiri, a celor mentolate sau cu aromă pe teritoriul țărilor membre, dar și interdicția comercializării produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de țigări, decizie nesusținută însă și de Guvernul României.
Membrii Comisiei ENVI spun că adoptarea normelor mai sus menționate au ca scop îngreunarea accesului populației tinere din Europa la produsele din tutun.
Propunerea de Directivă a fost aprobată cu 50 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 8 abțineri.
„Consider că adoptarea raportul referitor la Propunerea de Directivă privind producerea, ambalarea și comercializarea produselor din tutun reprezintă un pas important în direcția combaterii consumului de produse din tutun, noile standarde având potențialul de a salva mii de vieți. Mă bucur că membrii Comisiei au susținut aceste măsuri și sper ca votul favorabil de ieri să determine Guvernul României să își revizuiască poziția oficială referitoare la această Directivă, poziție întemeiată doar pe argumentele furnizate de industria tutunului. Sănătatea cetățenilor trebuie să fie pusă pe primul loc”, a declarat Oana Antonescu, europarlamentar PDL, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.
Aceasta mai spune că „măsurile cuprinse în Propunerea de Directivă oferă soluții adecvate de prevenire a fumatului în rândul tinerilor și de a-i descuraja pe cei care fumează deja. „Consumul de tutun reprezintă una dintre problemele majore de sănătate publică cu care țara noastră se confruntă, având un cost social și economic considerabil care trebuie avut în vedere. Guvernul ignoră cu bună știință realitățile sistemului de sănătate și cuantumul costurilor asociate fumatului. Este important să se ia măsuri pentru limitarea acestui fenomen” a declarat europarlamentarul democrat-liberal.
Decizia luată de Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară nu obligă nicio țară membră să ia vreo măsură din cele menționate anterior. Directiva urmează să se discute din septembrie în plenul Parlamentului European, iar mai apoi, după o altă serie de dezbateri, se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește măsurile pe care vor trebui să le ia țările membre.