luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareComisia Europeană pregătește teste pentru alimentele din magazine

Comisia Europeană pregătește teste pentru alimentele din magazine

Comisia Europeană (CE) pregătește o metodă comună pentru a analiza dacă calitatea alimentelor este mai redusă în unele state membre, așa cum se arată în mai multe studii și cum susțin unii lideri ai țărilor din blocul comunitar.

„Lucrăm la o metodă pentru îmbunătățirea testării produselor alimentare astfel încât statele membre pot discuta această problemă pe baze științifice care sunt aceleași pentru toate”, a declarat, pentru EUobserver, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

CE va începe marți, 25 iulie, un dialog cu producătorii și retailerii pentru a discuta concret cum să lucreze asupra acestei probleme, a adăugat Wigand.

Mai mulți lideri din statele din Europa Centrală și de Est susțin că există un dublu standard al alimentelor, fiind vândute produse de o calitate inferioară consumatorilor din țările mai sărace din blocul comunitar.

„După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice”, precizează MADR.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor (InfoCons) a organizat un studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România și aceleași produse comercializate în alte țări, în urma căruia au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv băutura Fanta Portocale și Milka Ciocolată cu lapte.

În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe. În România, conținutul este de minim 5% suc de portocale, din concentrat. În Marea Britanie, Fanta conține 3,7% suc de portocale și 1,7% suc de citrice, din concentrat (5.4%), iar în Spania, băutura are 8% suc de portocale, din concentrat.

O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și în Spania 10 aditivi.

În ceea ce privește produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două țări, principala diferență vizează numărul de aditivi alimentari. „Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, „unt de cacao” ”. se arată în comunicatul transmis de InfoCons.

„Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530kCal/100g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g. Făcând diferența, reiese un conținut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, față de produsul echivalent din Spania (12g/100g)”, potrivit studiului.

Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în România), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în România), precizează InfoCons.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente