Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare,prin Biroul Siguranța Școlară, continuă activitățilepreventive în cadrul campaniei locale ,,Fărăbullying pe net”, parte a “Campaniei naționalepentru prevenirea cyberbullyingului, conștientizareariscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceeace privește infracțiunea de „violarea vieții private”.
Analizând societatea actuală, utilizarea internetului si tehnologiei a devenit o necesitate, astfel noi trebuie să fim conștienți de existența riscurilor din mediul virtual, cunoscându-ne drepturile, cât și obligațiile, luând măsuri atunci când ne confruntăm cu diverse probleme ce pot fi generate de utilizarea mediului digital.
Cyberbullyingul reprezintă forma de hărțuire electronică care a luat amploare în ultimii ani, pe măsura utilizării la scară tot mai mare a mediului virtual de către copii și tineri. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați, prin exemple numărând-se transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje, distribuirea unor poze sau clipuri video cu scopul de a jigni, răspândirea de zvonuri prin SMS sau aplicații de chat, copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva, și nu numai.
Campania ,,Fără bullying pe net” are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor si consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private care se manifesta în rândul elevilor.
Astfel, în perioada 08-09 august a.c., polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități informativ preventive, cu caracter nonformal și interactiv, în cadrul Bibliotecii Județene Satu Mare și Centrului Multifuncțional Alter Ego din municipiul Satu Mare, ocazie cu care tinerii au conștientizat că oprirea cyberbullying-ului nu se rezumă doar la demascarea hărțuitorilor ci presupune și recunoașterea faptului că toți merităm respect, atât în mediul online cât și în viața reală.
Polițiștii recomandă tinerilor să ceară ajutorul unei persoane în care au încredere, precum părinți, un membru apropiat al familiei sau un alt adult de încredere. Pentru a pune capăt cyberbullying-ului, agresiunea trebuie identificată, iar raportarea situațiilor este esențială. Dacă sunt tineri într-o situație de pericol iminent, polițiștii recomandă să fie contactați de urgență. Cu ajutorul întregii comunități, școală-părinți-autorități, aceste comportamente învățate, bullying și cyberbullying, pot fi prevenite și stopate.