vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEducatie&CulturaDe vorbă cu preotul Gabriel Gorgan, despre construcția bisericii „Sfinții Împărați Constantin...

De vorbă cu preotul Gabriel Gorgan, despre construcția bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”

Biserica cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la capul podului Golescu, actualmente aflată în construcție, este una din cele mai impozante lăcașe de cult care vor înfrumuseța orașul nostru. Din 2004, sfintele slujbe sunt săvârșite de preoții parohi Ioan Socolan, Tiberiu Vălean și Gabriel Gorgan în demisolul construcției, urmând ca în decurs de câțiva ani să fie inaugurată și biserica. Preotul Gabriel Gorgan a acceptat să ne povestească despre începuturile acestui plan și speranțele sale pentru ca paroh al acestei biserici.

poza spiritualitate

Reporter: Când a început construcția bisericii, cine a început-o și care au fost primii preoți slujitori?

Preot Gabriel Gorgan: Ideea a pornit în anul 1990 după Revoluție, deoarece partea aceasta a orașului (cartierele Micro 15 și 16) nu avea biserică. A pornit la început ca și o idee, apoi s-a mers pe cale legală, s-a cerut binecuvântarea episcopului de la Oradea pentru că atunci județul Satu Mare și județul Bihor erau împreună o episcopie. S-a sfințit locul pentru biserică și crucea din partea laterală a bisericii a fost atunci așezată aici și s-a pus piatra de temelie a bisericii. Apoi s-au urmat pașii legali pentru a putea fi demarată construcția. S-a făcut apoi proiectul, de către arhitectul Florescu. S-au obținut toate avizele și aprobările. În anul 1992 s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie în biserica provizorie în care s-a slujit până nu demult, până în anul 2004. Primii preoți au fost Pop Gheorghe care a trecut la Domnul în anul 2007. El a început primele demersuri legate de autorizația de construcție pe care a și obținut-o împreună cu părintele Ioan Socolan și  încet-încet au început să se ocupe de ridicarea bisericii.

R: Care este importanța acestei biserici pe plan local?

Pr. G.G.: Orice biserică este importantă pe plan local, pentru județ și pentru comunitate. Biserica este un factor decisiv în formarea spirituală a unei comunități. Are o importanță egală ca și celelalte biserici, fiecare biserică (mă refer la biserici ortodoxe) are un rol deosebit în viața comunității.

R: Care este structura construcției, ce stil respectă, cum va arăta în interior și câți credincioși va adăposti în final?

Pr. G.G.: Fiecare biserică are ceva deosebit, important este că în fiecare biserică se săvârșesc Sfintele Taine. Biserica noastră păstrează erminia bizantină, anumite reguli ale construcției unei biserici, pe care le-am respectat. Are formă de cruce greacă. Ca dimensiuni, are lungimea de 54 de metri iar lățimea de 36 de metri și poate adăposti până la 3.000 de credincioși.

R: Care sunt costurile totale la care se ridică lucrările?

Pr. G.G.: Nu putem ști, s-a investit foarte mult până acum, mai este încă de construit. Nici nu putem anticipa pentru că prețurile se schimbă și s-au schimbat până acum foarte mult și nu cred că aș putea spune nici măcar o sumă aproximativă.

R: Cine sprijină financiar buna desfășurare a lucrărilor?

Pr. G.G.: Cel mai important sprijin îl avem de la credincioșii noștri. Biserica noastră s-a ridicat și se ridică din banul văduvei. De multe ori rămânem și noi surprinși că cei mai săraci credincioși sunt cei mai darnici: cei care au probleme financiare și o duc greu ajută mult biserica. Cei care ar putea să ajute mai mult, o fac mai puțin. Rămânem surprinși când vedem aceste lucruri, dar ne rugăm lui Dumnezeu să reușim să ducem la bun sfârșit lucrările.

R: De ce au fost aleși Sfinții Împărați Constantin și Elena ca protectori spirituali?

Pr. G.G.: Au fost aleși pentru ceea ce reprezintă ei pentru credința creștină, pentru ortodoxie în mod special. Sunt protectorii ortodoxiei. Împăratul Constantin cel Mare este cel care a dat edictul de libertate pentru creștinism, iar împărăteasa Elena a fost cea care a  descoperit lemnul Sfintei Cruci. Sunt niște lucruri deosebite care au marcat viața bisericii în primele secole și împăratul Constantin și-a adus aportul deosebit pentru aceste lucruri. De aceea, nefiind în oraș nicio biserică care să aibă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” s-a găsit de bun augur să fie ei așezați la cel mai de cinste loc pentru biserica noastră.

R: Ce momente mai importante au fost până acum în viața bisericii?

Pr. G.G.: Fiecare moment este important în viața bisericii. Bineînțeles că momentul târnosirii bisericii de la demisol, unde ne aflăm acum. Practic vor fi două altare: primul care s-a sfințit deja pe data de 21 mai 2004 atunci când Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Iustinian și episcopul Iustin au săvârșit slujba de târnosire adică de sfințire a bisericii. A fost un moment deosebit. Apoi, în fiecare an de hramul bisericii unul dintre episcopii noștri este prezent. De la început până acum s-a păstrat o tradiție care face ca la fiecare hram al bisericii să fie prezent unul dintre episcopi și credincioșii știu acest lucru și cinstesc cu mare drag sărbătoarea Sfinților Împărați.

R: Când credeți că va fi gata noua biserică?

Pr. G.G.: Nu putem anticipa acest lucru. Am dat deja comandă la crucea de pe turla bisericii și va fi o cruce deosebită, o cruce unicat în oraș, va fi suflată cu aur, va fi luminată în timpul nopții și va avea și o lampă de balizaj pentru clădirile care depășesc 50 de metri. Va fi un reper, spunem noi, pentru celelalte lucrări pe care le vom aborda anul acesta. Vrem să încercăm și chiar să terminăm acoperirea turlei principale și parțial a acoperișului care va acoperi nava centrală a bisericii.

R: Anul 2013 este anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena. Ce semnificație are aceasta pentru parohie?

Pr. G.G.: Și anul acesta la hram va fi prezent Prea Sfințitul Iustin Sigheteanul, marți, pe 21 mai 2013. Va fi o sărbătoare deosebită cu foarte mulți preoți și foarte mulți credincioși. Este anul omagial și într-adevăr lucrul acesta ne face să ne bucurăm, pentru că Sfinții Împărați, așa cum am zis, reprezintă un factor decisiv al bisericii ortodoxe. Au fost personaje marcante în istoria bisericii universale, iar acum Biserica Ortodoxă Română îi cinstește și îi apreciază și încearcă să transmită mai departe dragostea pe care aceștia au avut-o față de biserică, față de creștinism.

A consemnat Elena KOKA

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente