luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareFundația grof Karolyi Sandor vrea spațiu gratuit în Castelul Karolyi

Fundația grof Karolyi Sandor vrea spațiu gratuit în Castelul Karolyi

kovacs-primar-1-sedinta

La ședinta  extraordinară a Consiliului Local Carei nu au lipsit momentele pline de umor… negru . Primul a fost  cel în care  la intrarea în sala de ședințe, consilierilor li s-au  înmânat  2 proiecte de hotărâre dintre care unul era cel pentru contractarea unui împrumut în valoare de 1.144.824.lei ca valoare a cofinanțării UAT Carei pentru proiectul finanțat din fonduri externe nerambursabile    “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare.

Al doilea proiect înmânat  consilierilor la intrarea în sala de ședințe a fost  cel prin  care Fundația grof Karolyi Sandor  solicită atribuirea în folosință gratuită a unui spațiu din incinta castelului, în vederea desfășurării activității fundației. Deși ședința era una extraordinară, au fost introduse pe ordinea de zi și probleme obișnuite de urbanism precum și solicitarea pentru un spațiu in Castel.

Solicitarea Fundației este datată din 24 septembrie 2015 și cuprinde mențiunea clară  pentru …”atribuirea unui spațiu  pentru destinație birou”…., cererea fiind semnată  de președintele fundației, Durckheim Francesca Giorgiana, născută Karolyi.

Pe parcursul dezbaterilor la acest punct  introdus ad-hoc , primarul Kovacs a dat  dovadă de mult umor, chiar dacă de tip negru.  Servirea unei istorii  a  familiei Karolyi,  subiective  după cum a  și recunoscut, a  fost mai mult decât penibilă în condițiile în care careienii cunosc  realitatea.

…“sunt subiectiv când vorbesc de familia Karolyi pentru ca îi cunosc…cer pe 5 ani un spațiu , nu cred că e o exagerare, nu mă puneți în situația ingrată să nu pot da….ei au fost scoși din România și nu au primit nimic înapoi…au avut destul si nu au primit nimic….vă rog să aprobați că mi-ar fi jenant să nu aprobăm…”

Până și pe pagina oficială a municipiului Carei apare faptul că după moartea lui István Károlyi, din anul 1907, membrii familiei nu mai locuiesc la Carei.  Aceasta se datorează faptului că în 1907 a avut loc donarea Castelului către  armata maghiară. Apoi, prin Tratatul de la Trianon, bunurile foste austro-ungare aflate dincoace de granița româno-ungară au revenit statului român, care, în calitate de stat successor  al fostei Austro – Ungarii, a plătit cota parte din datoriile de război ale acesteia.

Revenind la sala solicitată pentru birou, consilierul Dan Bontea a întrebat unde  este localizat acest spațiu.

…“jos, la parter,  sunt trei săli în care sunt depozitate tablourile sechestrate de Poliție. La care dintre ele v-ați gândit să o dați fundației?”

A urmat un alt moment umoristic.

…”și dacă cer 2 n-o să dăm ?…sau 3?”   a adaugat  primarul Kovacs.

Consilierul Ciută a atras atenția asupra faptului că nici măcar nu s-a  primit  un material în care să fie menționată  care anume sală se dorește a fi oferită acestei fundații.

..“nu ați pus în mapă nici un desen, am  dat fiecărui solicitant,  la început , săli pentru activități. Nimeni nu spune să nu îi dați o sală dar la început ați cerut una iar acum veniți cu 3 …am ajuns să votăm ceva ce nici nu știm unde este…”

Solicitarea  a fost votată de toți consilierii , chiar dacă nici la sfârșitul ședinței, după  aducerea  planului de situație de la Castel,  nu s-a reușit identificarea sălii oferite, primarul solicitând ajutorul   lui Bogdan Georgescu.

…”să vină Bogdan , că nu știu unde vine sala aceasta…o sală de la etaj, cu grup sanitar…”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente