vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusGheza Vida-101 ani de la naștere

Gheza Vida-101 ani de la naștere

Vineri,28 februarie,s-au împlinit 101 ani de la nașterea sculptorului Gheza Vida.Momentul a fost marcat la Liceul Teoretic din Carei în prezența directorului Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, a  directorului  adjunct al Bibliotecii Județene,Rpbert Laszlo,a bibliotecarei Nicoleta Latiș de la Biblioteca Municipala Carei  si a profesorului pensionar,pictorul Aurel Donca.

O introducere în atmosfera vremurilor in care s-a născut și s-a format marele sculptor român Gheza Vida a fost făcută de directorul adjunct al Liceului Teoretic,prof.Rodica Pop,urmând apoi un scurt moment muzical moroșenesc susținut de către taraful condus de prof.Vlad Pașca.

A urmat o trecere în revistă a întregii opere a lui Gheza Vida,de  Nicoleta Latiș,materialul fiind susținut cu imagini ale celor mai reprezentative sculpturi. A fost rememorat deasemenea momentul aniversării Centenarului Gheza Vida de la Carei,manifestare onorată cu prezența de înalte personalități din mediul academic și universitar dar și politic  cât și de oficialități județene de cel mai înalt rang.

Zoe Vida Porumb,fiica artistului care a  dat Careiului unul din cele mai reprezentative monumente din țară,a primit în numele tatălui său titlul de „Pro Urbe” post mortem.

În albumul realizat de acad.Marius Porumb,ginerele artistului ,editat cu ocazia aniversării Centenarului Gheza Vida,monumentului de la Carei îi sunt consacrate nu mai puțin de 20 de pagini.Lansarea acestuia a avut loc în 27 iunie la Academia Română din București.

Despre destinul și viața zbuciumată a celui ce a lăsat în urma sa o  vastă operă,a vorbit Felician Pop.

“Gheza Vida a avut forța de a învia copacul tăiat,de a-l transforma în stări afective și emoționale.Chiar el afirma la un moment dat că…deabia acum încep să înțeleg copacii.Unii au talent la scris,alții cântă frumos,alții pictează dar  Gheza Vida sculptează.Un monmument de talia celui de la Carei  poate fi chiar opera unei întregi vieți dar el,artistul Vida  are o bogată listă de opere.Materialul preferat a fost lemnul dar a lucrat și cu piatra.Când pui din ceea ce ești în lucrurile exterioare,atunci acel lucru începe să trăiască și asta a făcut artistul Vida.El ne-a dat o adevărată lecție de viață!

A crezut in comunismul de la începuturi  ca fiind  o posibilitate de a veni în sprijinul săracilor și oropsiților .A luptat chiar și in Spania pentru idealurile sale.Nimic nu e însă mai tragic decât să ajungi la sfârșitul vieții și  să constați că ai crezut intr-o iluzie.Nu a mai apucat să vadă agonia regimului comunist,el trecând la cele veșnice in 1980.

Tot de la Felician Pop am aflat că artistul Gheza Vida a fost sustinut in continuarea studiilor de Teofil Dragos,un distins avocat la care lucra mama sa,rămasă văduvă de tânără.

Profesorul Aurel Donca,un distins pictor careiean ale cărui lucrari le-am putut admira în cadrul câtorva expoziții locale de pictură,a adus noi date despre  prezența  sculptorului Gheza Vida pe meleagurile careiene.

“L-am cunoscut pentru prima dată pe Gheza Vida în anul 1962,in cadrul unei expoziții din Carei,unde am participat cu școala,eu fiind elev  în acea vreme în clasa a X-a.Venise cu pictorul Erdos și m-a impresionat încă de atunci’ a rememorat  prof.Aurel Donca.

După o succintă evocare  a sculptorilor români  din diverse perioade,elevii au putut afla date  concrete despre  construcția Monumentului Ostașului Român și despre simbolistica acestuia.

Daniela Ciută

felician-pop-teoretic teoretic-1aniversare-vida-gheza

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente