luni, mai 6, 2024
AcasăInterviuriInterviu cu ministrul Apărării, Gabriel Leș: ”România a trecut la un alt...

Interviu cu ministrul Apărării, Gabriel Leș: ”România a trecut la un alt nivel, de investiții majore în securitatea sa”

  1.  Pentru început vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră:

Sunt 100% sătmărean, licențiat în economie la Universitatea de Vest Timișoara. Provin dintr-o familie care mi-a insuflat valori și principii după care aș dori să-i ghidez și pe copii mei. De-a lungul timpului, am căutat să îmi perfecționez studiile, participând la o serie de cursuri și urmând un master. Am ocupat o serie de funcții în administrația publică locală sătmăreană, parcurgând etapă cu etapă evoluția mea profesională. Consider că doar așa, poți evolua și face performanță în orice domeniu.

Am fost atras de activitatea politică ca urmare a unui raționament foarte simplu: este un gen de ativitate care îți permite să faci bine și să ajuți comunitatea în care trăiești. Am o familie frumoasă, 3 copii care sunt la început de drum. Încerc să petrec cât mai mult timp cu ei, în ciuda atribuțiilor pe care le am de îndeplinit și a agendei destul de riguroase date de poziția în care mă aflu în prezent.

  1. Fostul ministrul al Apărării, anunța în urmă cu câteva luni, noi achiziții pentru armată: transportoare blindate, corvete și încă o escadrilă de avioane F16. România se pregătește pentru un eventual conflict cu Rusia?

Anul 2016 a fost unul important pentru Armata Română. Fie că vorbim despre recepția avioanelor F 16, fie că vorbim despre demararea achizițiilor pentru programele majore de înzestrare pentru categoriile de forțe. România a trecut la un alt nivel, de investiții majore în securitatea sa. România a dovedit că este nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și totodată un Aliat credibil.

În ultimii ani, România a reușit, alături de NATO, să se adapteze corespunzător în postura de descurajare și de apărare. Și aici mă refer la intensificarea programului de pregătire și instruire care a cunoscut o reală dezvoltare, alături de partenerii noștri, dar și măsurile proprii de reconfigurare și adaptare a capacităților defensive la realitățile generate de degradarea accelerată a mediului de securitate din regiune.

Nu pot  defini aceste demersuri ca răspuns la Federația Rusă. Sunt măsuri care arată atât solidaritatea NATO față de aliații săi cât și reconfirmarea arhitecturii de securitate pe care Alianța o afirmă, o confirmă și o reconfirmă de la Summit-ul de la Lisabona până în prezent.

Nu pot să vă ascund faptul că suntem preocupați de evoluțiile îngrijorătoare din punct de vedere militar de la Marea Neagră, de exercițiile militare și de tematica pe care ele o exersează pe care le vedem derulate de partea rusă. Nu vom respinge dialogul și cooperarea cu Federația Rusă, nici noi , nici NATO. Acest lucru va fi posibil doar când acele cerințe minimale pe care le-au formulat organizațiile majore din care facem parte, reintrarea în legalitatea internațională, vor fi întrunite.

  1. NATO trimite 3000 de militari, 80 de tancuri și armament greu în Polonia. E o amenintare la adresa Rusiei? Cum ne poate afecta pe noi un eventual conflict, avand în vedere că suntem și noi membrii Nato?

Elementele la care faceți referire fac parte dintr-un exercițiu multinațional. Aceste exerciții sunt planificate de un an de zile, sunt implicate structurile NATO de pe teritoriul României (NFIU, MNDSE, Brigada Mulținațională) dar și partenerii aliați.

Pe de altă parte, acestea sunt măsuri pentru întărirea flancului estic, prin măsurile de asigurare, în noul context de securitate destul de dificil .

  1. Se pune problema ca stagiul militar obligatoriu să fie reintrodus?

Nu cred că, la ora actuală, se pune această problemă în România. Este încurajator să constatăm că tot mai mulți tineri sunt interesați să facă parte din Armata României. Avem o lege în vigoare, Legea Rezervistului Voluntar, care este un răspuns la un anumit necesar de personal cu pregătire militară adecvată, apărut după suspendarea serviciului militar obligatoriu .

Suntem în lucru cu normele de aplicare pe care le vom comunica curând .

  1. Ce ne puteți spune despre litigiul pentru marca Steaua?

După cum știti, MApN a comunicat constant și transparent pe acest subiect. Așteptările sunt mari, conștientizez acest lucru. Nu avem interese ascunse, am fost și suntem dispuși la dialog, dar să nu uităm că trebuie să găsim soluții confom prevederilor legale. Nu vom încălca legea.

Depunem în continuare toate diligențele legale pentru finalizarea cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, precum și pentru asigurarea punerii în executare a hotărârilor judecătorești pronunțate în toate aceste cauze pentru protejarea mărcii „Steaua București” . În acest moment, după cum știti, Corpul de Control efectuează verificări la CSA Steaua, aștept raportul final, pentru a putea veni cu soluții clare și concrete.

  1. Cum ați luat decizia de a comunica în mediul on-line prin rețelele de socializare și de ce?

Sunt  prezent în mediul online doar de câteva luni, timp în care am înțeles importanța comunicării în acest mediu. Nu sunt un comunicator înnăscut, așa că învăț câteceva nou în fiecare zi. Acest tip de comunicare ne aduce mai aproape de oameni, le putem afla problemele mult mai rapid și putem să îi și ajutăm când este posibil. Pentru mine, este foarte important să ai interacțiune la ceea ce expui și susții iar mediul online îți oferă acest lucru, fiind, dacă vreți, ca un instrument de măsurare a deciziilor pe care le iei sau a declarațiilor pe care le expui, ca demnitar al statului român.

  1. Urmați un model instituțional din România sau din afara țării în ceea ce privește comunicarea on-line?

Nu cred că este vorba de a urma un model. Oamenii au nevoie de comunicare, de dialog. Funcția de demnitate publică pe care o ocup aduce cu sine și o serie de angajamente și responsabilități multiple. Cu siguranță, voi folosi și pe viitor aceste platforme de socializare, ca mesajul nostru să ajungă la militari și la toți cei ce iubesc Armata. Atât eu, cât și conducerea ministerului, ne dorim ca oamenii să înțeleagă deciziile pe care le vom lua și să găsească mai ușor informațiile de care au nevoie.

  1. Vă mulțumesc pentru timpul acordat, la final aș dori să vă întreb, unde vă vedeți peste 4 ani? Viitorul primar al municipului Satu Mare?

Cred că este prematur să  răspund la această întrebare. Însă, vă asigur că nu am uitat de unde am plecat  și nici de oamenii care au crezut în mine. În definitiv, biletul meu de încredere a plecat de la sătmăreni și nu pot să-i dezamăgesc.

A consemnat  Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente