miercuri, mai 15, 2024
AcasăsusIoan Bartok, un primar de cursă lungă pentru Beltiug

Ioan Bartok, un primar de cursă lungă pentru Beltiug

Ioan Bartok este unul dintre cei mai longevivi primari din județul Satu Mare și tocmai se pregătește să candideze pentru cel de-al șaptelea mandat la conducerea Primăriei Beltiug, ceea ce spune multe despre încrederea de care se bucură în comunitate. În cei 24 de ani în care a condus administrația locală (cu o pauză de două mandate, când a fost director economic la Primăria Ardud), Ioan Bartok a schimbat fața comunei, aducând-o la un nivel de dezvoltare specific unei comunități locale dintr-o țară a Uniunii Europene.

Tocmai de această apartenență europeană a profitat la maxim în toți acești ani, atrăgând sume record din fonduri UE pentru proiecte de cea mai mare amploare din istoria celor șase localități aparținătoare de comuna Beltiug, iar efectele se simt inclusiv în creșterea populației, ceea ce determină construirea de școli și grădinițe noi, pe lângă reabilitarea și modernizarea celor existente.

Rep. – Domnule primar, cum a trecut acest sfert de secol de când păstoriți destinele comunității din Beltiug și ce ați mai făcut în ultimii 4 ani?

I.B. – Primele mandate, când am fost ales din partea Forumului Democrat German, reprezentând comunitatea etnică din care și eu fac parte și care constituie și acum populația majoritară a comunei, au fost marcate de dificultățile prin care trecea atunci toată țara după comunism. Uniunea Europeană era doar un vis și niciunul dintre primarii din România nu beneficia de oportunitățile pe care le avem acum la dispoziție. Chiar și așa, m-am străduit să-mi îndeplinesc sarcinile pe care mi le-am asumat în fața locuitorilor comunei, iar ei mi-au acordat încrederea timp de trei mandate consecutive.

Apoi am acceptat o nouă provocare profesională și am condus biroul economic al Primăriei Ardud tocmai în perioada în care comuna vecină devenea oraș. În 2012 am revenit acasă, de data aceasta ca primar sub culori liberale, deoarece aceasta este familia politică în care m-am regăsit și am simțit că în acest fel pot să reprezint mai bine întreaga comunitate locală din Beltiug.

Atunci încă nu era asfaltat niciun metru pătrat de stradă din nici o localitate aparținătoare comunei. Între timp, am așternut primul strat de asfalt pe toate străzile din toate localitățile și urmează să punem și stratul de uzură, după ce terminăm de îngropat în pământ, până în această toamnă, rețeaua de canalizare pe o lungime totală de 60 de km, realizat printr-un proiect PNDL 2 în valoare de peste 5 milioane de euro, care cuprinde și construirea stației de epurare aferente. După ce finalizăm aceste lucrări, vom putea să amenajăm și trotuarele pe lângă toate străzile asfaltate.

Acesta este doar unul dintre marile proiecte, în valoare totală de 12,5 milioane de euro, pe care le-am derulat, în mare parte, în acest ultim mandat.

Un alt mare proiect care va îmbunătăți substanțial calitatea vieții locuitorilor din regiunea noastră este realizarea rețelei de gaz, care va trece prin comunele învecinate Beltiug, Acâș și Supur și pentru care tocmai am fost anunțați că s-a aprobat finanțarea prin Programul ”Anghel Saligny”. Acesta este rezultatul demersurilor pe care le-am făcut în ultimii ani împreună cu colegii din comunele vecine, cu care am constituit împreună o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară și de mare ajutor ne-a fost, în hățișul birocratic specific unor asemenea proiecte atât de complexe și de valoare mare, domnul deputat Adrian Cozma, care a bătut la toate ușile ministerelor și altor instituții responsabile la București.

Dacă vorbim de proiecte realizate deja, probabil cel mai mândru sunt de investițiile substanțiale în unitățile de învățământ din comună. De exemplu, cu un milion de euro am reabilitat și am extins clădirea Școlii Gimnaziale ”Viorel Sălăgean” din Beltiug și cu aceeași sumă am reabilitat școala din Rătești. Mai mult, din 2,2 milioane euro am construit o sală de sport nou-nouță, una dintre cele mai mari din județul Satu Mare, cu o capacitate de 190 locuri în tribune.

De asemenea, am reabilitat grădinița cu program prelungit din Beltiug, în cadrul căreia am înființat și o grupă de creșă pentru 15 copii.

În același timp, am obținut deja finanțare pentru dotări moderne la grădinița din Beltiug și la școala primară din Ghirișa, iar la școala din Beltiug tocmai amenajăm cel mai modern laborator de științe din structura școlară a județului Satu Mare.

O altă finanțare importantă am obținut prin Programul Regional Nord-Vest, prin care vom construi două grădințe cu câte două grupe de copii la Rătești și Ghirișa.

Toți copiii care frecventează aceste școli și grădințe primesc în fiecare zi câte-o masă caldă prin programul guvernamental încă de pe vremea când acesta era program-pilot, în urmă cu patru ani

Un alt proiect pentru care tocmai am obținut finanțare ne va permite să facem economie de 400.000 de lei pe an, după ce vom monta panouri fotovoltaice care vor asigura alimentarea cu energie a tuturor clădirilor instituțiilor publice din toată comuna.

Să nu uităm nici de proiectul cel mai drag sufletului meu, pe care l-am început încă din 2012, când am revenit la conducerea primăriei: centrul de îngrijire pentru vârstnici, finanțat exclusiv de la bugetul local, unul dintre foarte puținele de acest fel din tot județul Satu Mare, prin care trei asistenți medicali asigură zilnic îngrijire la domiciliu, tratamente și rezolvarea oricăror probleme cotidiene pentru 60 de beneficiari, majoritatea bătrâni care nu au familii sau pe cineva care să aibă grijă de ei. De menționat că aceste servicii sunt asigurate gratuit pentru beneficiarii cu pensii minime.

Rep. – Toate acestea sunt aspecte emoționante, dar știu că mai există un proiect foarte important pentru Beltiug, care a rămas oarecum ”în aer” în ultimele trei decenii: mult discutatul parc balnear, despre care se vorbește încă de pe vremea lui Ceaușescu, dar încă nimeni nu s-a putut bucura de beneficiile apei termale din subteran. În ce stadiu se află acum acest proiect?

I.B. – Pot să anunț în premieră că am obținut toate avizele pe baza studiului de fezabilitate pe care l-am refăcut încă din 2018 și tocmai am fost informați că proiectul a fost inclus pentru finanțare, prin ordin de ministru, în bugetul Companiei Naționale de Investiții cu o valoare de 76 milioane de lei, la care trebuie să contribuim și noi cu 3,2 milioane lei din bugetul local. În acest an deja demarăm toate procedurile necesare pentru realizarea efectivă a investiției. Și în întocmirea documentației laborioase pentru acest proiect am beneficiat de sprijin de la deputatul Adrian Cozma, căruia i se va datora, în mare măsură, construirea la Beltiug a unui parc balnear ce va rivaliza cu toate aquaparcurile din zonă, chiar și cu cele de peste graniță.

Rep. – Toate bune și frumoase, dar oamenii, mai ales tineretul, au nevoie și de alte bucurii. Cum e viața culturală și sportivă la Beltiug?

I.B. – Ambele înfloresc, odată cu creșterea populației și a calității vieții acesteia. Echipa noastră de fotbal este binecunoscută în județ și concurează în fiecare an la promovarea în Liga a III-a. Festivalul Viei și Vinului, prin care promovăm și valorificăm această comoară a podgoriilor noastre, este, probabil, al doilea eveniment de amploare de acest fel din județ, după Zilele Orașului Satu Mare. Ediția din acest an se va ține, ca de obicei, în August și așteptăm oaspeți din tot județul, dar și din localitățile înfrățite din Germania, Ungaria, Polonia și, mai nou, Slovacia, cu care facem mereu schimburi culturale interesante.

Fanfara noastră tradițională șvăbească a fost prima reînființată după Revoluție în județul Satu Mare, iar faima ei a depășit demult hotarele județului. Printre cei 30 de membri ai fanfarei se găsesc mulți tineri, dar chiar și copii, pregătiți să ducă mai departe ștafeta acestei tradiții frumoase.

La fel de faimoase sunt și formațiile noastre de dans șvăbesc, maghiar și codrenesc, cu instructori care fac repetiții în fiecare săptămână cu tinerii din aceste formații, iar mai nou face furori o formație de street-dance, care participă cu rezultate frumoase la toate concursurile de profil, chiar la nivel național.

Avem un centru de creație cu ateliere de pictură și alte arte pentru copii, iar în noua sală de sport se antrenează zilnic, la fotbal, patru echipe de copii, pe diferite categorii de vârstă.

În toate mandatele mele nu am uitat nici de cultele religioase, pe care le-am sprijinit mereu în mod egal, de la bugetul comunei, atunci când bisericile lor aveau nevoie de reparații, refacerea picturilor sau alte cheltuieli de acest fel.

Rep. – În aceste condiții, se pare că alegerile din 9 Iunie pentru un nou mandat vor fi doar o formalitate pentru dumneavoastră…

I.B. – Am convingerea că voi beneficia din nou de încrederea locuitorilor comunei, cel puțin la nivelul de care am avut parte până acum. Candidez pentru un nou mandat pentru a finaliza toate proiectele importante despre care am vorbit și care vor aduce un adevărat boom economic nu doar comunei noastre, ci întregii regiuni. Am pregătirea necesară, fiind economist de profesie, și experiență de 32 de ani în administrația publică. Am încredere în cetățenii comunei și-i asigur că voi lucra în continuare în interesul lor, așa cum am făcut și până acum!

A consemnat: Florin Răchitan

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente