luni, iunie 17, 2024
AcasăsusMedic cardiolog, vorbește despre regulile de aur care ajută la prevenirea bolilor...

Medic cardiolog, vorbește despre regulile de aur care ajută la prevenirea bolilor de inimă

Reguli care ajută la prevenirea bolilor de inimă, pe înțelesul tuturor. Experții susțin că, în 80% din cazuri, bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, chiar dacă avem o anumită predispoziție genetică de a dezvolta acest tip de afecțiuni.

În cea mai recentă ediție a podcastului „Supliment de bine” – „Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor“, medicul cardiolog Ștefan Busnatu, doctor în științe medicale și prodecan al Facultății de Medicină „UMF Carol Davila” din București, a vorbit despre cât de importantă este prevenția în apariției bolilor de inimă și care sunt regulile de bază care ar trebui respectate.

Regula 1: Fiți conștienți de factorii de risc

Dacă aveți între 40 și 75 de ani, mergeți la cardiolog pentru un control de rutină. Anumiți factori vă pot crește riscul de boli de inimă, cum ar fi fumatul, bolile de rinichi sau antecedentele familiale de boli cardiace precoce. Mulți factori de risc pot fi îmbunătățiți prin schimbări în stilul de viață.

„Noi, medicii, căutăm permanent strategii personalizate pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Cel mai bun exemplu e cel al comparației între un individ care locuiește în România și are o vârstă de 40 de ani, spre exemplu, de sex feminin, fumează și are hipertensiune, în comparație cu aceeași persoană care locuiește în Germania. Suntem în situația în care riscul cardiovascular al persoanei care locuiește în România e de trei ori mai mare de a suferi evenimente cardiovasculare în următorii 10 ani, de tipul infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Și lucrurile astea, din păcate, se pare că sunt datorate componentei reprezentate de factori de risc clasici, dar și factorilor de risc pe care îi avem noi în mediul în care trăim”, a declarat dr. Ștefan Busnatu, în cadrul podcastului.

Regula 2: Adoptați o dietă sănătoasă

Centrați-vă planul alimentar în jurul legumelor, fructelor, cerealelor integrale, leguminoaselor, nucilor, proteinelor pe bază de plante, proteinelor animale slabe și peștelui. Faceți alegeri inteligente, cum ar fi limitarea carbohidraților rafinați, a cărnii procesate și a băuturilor îndulcite. Citiți cu atenție eticheta cu informații nutriționale de pe alimentele ambalate pentru a reduce consumul de sodiu, zaharuri adăugate și grăsimi saturate și pentru a evita grăsimile trans.

„Recomandările generale din ghidurile de cardiologie preventivă ale Societății Europene de Cardiologie sunt de a avea o rație de grăsimi de aproximativ 30% din ce consumăm. Dintre acestea doar o parte să fie de origine animală și două părți grăsimi nesaturate sau polinesaturate, acele grăsimi din pește sau de origine vegetală și asociat. E bine să avem o componentă de undeva la 45%-50% de glucide, zaharuri în sine, dar zaharuri care să fie cât mai puțin rafinate și 25%-30% din dietă să fie construită și din proteine care sunt extrem de importante pentru recuperarea și regenerarea organismului în sine.“Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Doctor în științe medicale.

Regula 3: Fiți activi fizic

Mișcarea zilnică este una dintre cele mai bune modalități de a rămâne sănătos, de a preveni bolile de inimă și de a îmbătrâni frumos. Adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate în aer liber de intensitate moderată sau 300 de minute de activitate viguroasă în fiecare săptămână, asta se traduce în 20 de minute în fiecare zi sau optim 40 de minute pe zi. Dacă sunteți deja activ, puteți crește intensitatea pentru și mai multe beneficii.

„În principiu, pentru o persoană care are o viață normală și nu-și propune să facă sport la nivel competițional, chiar dacă nu e de performanță, dar să participe la maratoane, triatloane și toate evenimentele astea pe care le vedem mediatizate, numărul de 300 de minute pe săptămână reprezintă durata optimă pentru cei care își doresc o viață de calitate.“Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog.

Regula 4: Monitorizați-vă atent greutatea

„Obezitatea la noi e foarte crescută în rândul copiilor și în rândul populației adulte, din păcate. Și în tot cumulul ăsta de factori de risc, când vorbim de sănătatea cardiovasculară la copii, din păcate, mai avem o problemă”, atrage atenția medicul cardiolog.

Un număr corect de kilograme nu doar vă fac să vă simțiți în formă, dar ajută și să preveniți apariția bolilor de inimă. Încercați să slăbiți dacă sunteți supraponderal sau obez. Începeți prin a consuma mai puține calorii și mișcați-vă mai mult. Puteți verifica din când în când indicele de masă corporală (IMC). Dacă aveți nevoie de ajutor, discutați cu un specialist despre un plan de slăbire.

Regula 5: Renunțați la fumat

„Expunerea la fumat este extrem de problematică când vine vorba de o boală cardiovasculară”, atrage atenția medicul cardiolog și de aceea recomandă renunțarea completă la acest viciu ce poate pune inima în pericol. „După vârsta de 40-45 de ani, când fumatul își spune cuvântul, când lipsa de activitate și colesterolul necontrolat încep și ele să-și pună cuvântul, apare acuza de durere toracică – un simptom central, și apoi oboseala. Și oboseala poate evidenția o patologie cardiovasculară sau poate fi o patologie pulmonară sau ambele.”

Regula 6: Gestionați stresul și dormiți suficient

Dr. Ștefan Busnatu susține că ar trebui să devenim conștienți de faptul că stresul prelungit poate genera o inflamație aproape continuă în organism. Soluția? Odihna suficientă face minuni pentru reducerea nivelului de stres, dar și pentru prevenirea bolilor de inimă. „Doar când îl lăsăm să se odihnească, organismul are tendința să intre efectiv în procesele reparatorii în sine și să se stabilizeze. Cu cât dormim mai puțin, cu cât tragem mai mult de el, în principiu, și îl expunem la factori stresori, generăm inflamație în organism, generăm practic reacții în organism care nu fac decât să crească riscul ca organismul să se destabilizeze.”

Regula 7: Ajutați organismul cu suplimente alimentare

Dacă aveți un program încărcat și nu aveți timp să mâncați în fiecare zi corect, la recomandarea medicului puteți apela la anumite suplimente alimentare care contribuie la prevenirea bolilor de inimă. Medicul cardiolog Ștefan Busnatu ne-a mărturisit că „acizii grași polinesaturați tip Omega 3 și Omega 6 sunt extrem de importanți când vine vorba de stabilizarea profilului lipidic în situațiile incipiente. Pe componenta de fluidifiere a sângelui, pe componenta antiinflamatorie și cea antiaritmică, se pare că acizii grași care sunt polinesaturați au niște efecte foarte bune”.

Pentru sănătatea inimii este, de asemenea, importantă suplimentarea cu magneziu și potasiu, dacă nivelurile lor sunt scăzute. Și nu în ultimul rând, „la pacienții care sunt cu boală cardiovasculară constituită și mai ales la cei care au angină pectorală, dar și la cei care sunt tineri și fac și sport, coenzima Q10 este, practic, ca o vitamină”, precizează medicul cardiolog. Coenzima Q10, pe lângă eficientizarea metabolismului celular și funcționarea eficientă a celulelor, ajută și în reducerea proceselor inflamatorii și susține sănătatea inimii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente