luni, mai 20, 2024
AcasăsusMierea contrafăcută devine tot mai răspândită prin piețele locale

Mierea contrafăcută devine tot mai răspândită prin piețele locale

Există miere contrafăcută pe piață, prin mai multe metode: diluarea mierii pure cu siropuri de zahăr sau alți îndulcitori, amestecarea mierii cu alte substanțe sau chiar falsificarea etichetelor pentru a induce ideea că mierea este pură și naturală. 

Unele teste simple, cum ar fi cel de cristalizare sau testul de diluare, pot oferi indicii cu privire la autenticitatea mierii.

Medicul buzoian Dragoș Gavrilă practică apicultura de peste 40 de ani, și are peste 240 de familii de albine. Acesta avertizează că piața locală este invadată de miere contrafăcută, venită din import. De când nu mai este la mare căutare mierea românească, cea naturală, apicultorii înregistrează pierderi. 

Cercetătorii confirmă temerile producătorilor români de miere de albine. Există pe piață produse de laborator, care au gustul, mirosul, culoarea și vâscozitatea specifice mierii, însă nu păstrează nimic din calitățile nutritive ale îndulcitorului produs pe cale naturală de albine.

„Putem fi ușor păcăliți. Practic, culoarea, vâscozitatea, aceste caracteristici pot fi aranjate cu ușurință. Însă, practic, beneficiile sunt diferite. Nu este produsă de albină. Practic, în laboratoare se poate produce ați văzut până și carne sintetică. Deja industria aceasta a procesării alimentelor a ajuns departe”, transmite Costel Vânătoru, cercetător în horticultură.

Există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a testa autenticitatea mierii de albine. Unul dintre ele este testul de cristalizare. Mierea autentică are tendința de a cristaliza în timp, formând cristale fine sau granule. Dacă mierea pe care o ai în casă nu cristalizează niciodată sau cristalizează foarte lent, ar putea fi un semn că nu este naturală.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente