miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePDL solicită demisia miniștrilor Andrei Gerea, Constantin Niță și Maria Grapini

PDL solicită demisia miniștrilor Andrei Gerea, Constantin Niță și Maria Grapini

Gerea, Niță și Grapini să își dea demisia – aparatul birocratic al Ministerului Economiei cheltuie mai mult decât alocă pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor și stimularea competitivitătii

PDL solicită demisia miniștrilor Andrei Gerea, Constantin Niță și Maria Grapini, având în vedere că, în bugetul pentru 2014, suma alocată pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor și stimularea competitivității este mai mică decât costurile funcționării aparatului birocratic al Ministerului Economiei, a declarat, marți, prim-vicepreședintele PDL Andreea Paul, coordonatorul portofoliului Economiei în Guvernul Alternativă al PDL.

Andreea Paul a criticat faptul că  la acest minister, în proiectul de buget, cheltuielile pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor și stimularea competitivitătii se ridică la 83,7 milioane de lei, iar cele cu personalul ministerial la 86,6 milioane de lei, la care se mai adaugă cheltuielile cu bunurile și serviciile în valoare de 38 milioane de lei. Ea a subliniat că bugetul USL pe anul 2014 este construit pe principiul tăierii finanțărilor tocmai de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investițiile, care dau o șansă tinerilor antreprenori și conduc la formarea unei clase de mijloc solide. Astfel, vor fi afectate următoarele programe:

· Suportul statului pentru promovarea exporturilor scade cu peste 26% în anul 2014, la 28 milioane de lei. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că, deși au cerut Guvernului în mod repetat finanțarea cu 50% a costurilor de promovare a exporturilor, nu au fost acordate nici măcar 100 milioane lei în acest scop.

· Finanțarea pentru Programul Mihail Kogălniceanu prin care se garantează accesul la finanțare pentru IMM-uri scade cu aproape 40%. USL alocă numai 10 milioane de lei în anul 2014 pentru finanțarea întreprinderilor, față de 16 milioane de lei în 2013.

·Finanțarea pentru Programul de creștere a competitivității produselor industriale se diminueaza cu aproape 40%. USL consideră că este posibilă creșterea competitivității industriei românești dacă îi alocă numai 5 milioane de lei.

· Pentru Programul START dedicat tinerilor și facilitării accesului lor la finanțare, fondurile alocate scad cu o treime, la  13 milioane de lei în anul 2014.

· Pentru Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor aparținând întreprinzătorilor tineri, finanțarea este redusă cu 16%, la 21 milioane de lei în anul 2014.

· Fondurile alocate Programului național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri scad cu peste 7%, la 6 milioane de lei în 2014.

·  Pentru dezvoltarea produselor turistice, finanțarea scade cu peste 22 %, la suma de 0,7 milioane de lei în 2014.

“Cheltuielile de capital, adică investițiile, se reduc drastic, cu 87%. Mediul de afaceri s-a săturat de lipsa constantă de investiții în economia românească. Ce face Ministerul Economiei? Majorează cheltuielile cu bunurile și serviciile cu 5,1 milioane de lei în anul 2014, adică cu peste 15%. Nu degeaba USL a luat anul acesta decizia creșterii pragului pentru achizițiile publice fără licitație”, a declarat Andreea Paul.

Ea acuzat faptul că Ministerul Economiei a majorat cheltuielile cu deplasările în străinătate cu 39%, iar cele pentru indemnizațiile de delegare cu peste o treime. Mai mult, valoarea altor sporuri alocate discreționar în Minister cresc de 94 de ori – la 765 mii de lei în anul 2014.

“România nu are o strategie pentru energie, dar Departamentul pentru Energie are cheltuieli de 3 ori mai mari cu personalul și cu bunurile și serviciile  anul viitor. Cheltuielile cu materiale pentru curățenie și cele pentru deplasări, detașări și transferuri sunt de 4 ori mai mari, iar cele cu carburanți și lubrifianți, pentru reparații curente și pentru încălzit, iluminat și forță motrică sunt de 3 ori peste nivelul din 2013. Cheltuielile de protocol sunt de peste două ori mai mari în anul 2014 față de anul 2013. Cheltuielile pentru pregătire profesională se majorează de peste 22 ori”, a mai arătat prim-vicepreședintele PDL.

Ea a adăugat că situația este similară la Departamentul pentru IMM, mediul de afaceri și turism, unde cheltuielile de personal cresc cu aproape 12%, iar cele cu bunuri și servicii cu 29%, în timp ce subvențiile scad cu 38%, iar cheltuielile de capital se diminuează cu 68%. “Atât de interesat este USL de mediul de afaceri, încât investește masiv în obiective care nu aduc niciun spor de valoare economiei. De pildă, pe lista  cheltuielilor cu bunurile și serviciile, cel mai mult se majorează cheltuielile cu materiale pentru curățenie  – 85%, cele de protocol – 64% și cele pentru reparații curente – 59%, cu carburanți și lubrifianți – 54%, pentru deplasări, detașări și transferuri  – 38%  și cele cu chiriile – 31%”, a susținut Andreea Paul.

“Toate aceste cifre demonstrează că bugetul este electoral, fiind axat pe satisfacerea clientelei de partid și nu pe nevoile economiei, deși în România sunt de două ori mai puține firme la mia de locuitori decât în Uniunea Europeană”, a conchis ea.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente