Pofta de dulce este o problemă cu care se confruntă mulți dintre noi, însă cele mai afectate sunt persoanele care se luptă, în permanență, cu kilogramele în plus. Există și o altă fațetă a acestei probleme, și anume pofta imperioasă de dulce poate să semnaleze anumite disfuncții ale activității pancreatice sau un posibil prediabet.
Cauze comune ale poftelor alimentare
Printre cauzele poftelor alimentare, în special pofta de dulce, se numără:
- Stresul psihologic sau emoțional
- Anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă, dar și fără prescripție medicală
- Dezechilibre hormonale (precum sarcina și ciclul menstrual)
- Anumite afecțiuni, precum diabetul , depresia și tulburările de alimentație
Cercetările au arătat că poftele alimentare pot fi, de asemenea, determinate de amintiri, mai degrabă decât de indicii corporale. De exemplu, dacă iei o gustare dulce de la automatul de la serviciu la aceeași oră în fiecare după-amiază, dorința ta pentru dulce poate fi mai mult din obișnuință și nu pentru a-ți stăpâni foamea.
Cercetările au arătat, de asemenea, că unele alimente tind să creeze o„dependență” mai mare decât altele, inclusiv alimentele foarte procesate cu o încărcătură glicemică ridicată.
Cercetătorii au izolat anumiți alcaloizi din ciocolată care pot crește nivelul de serotonină din creier. Aceste studii au speculat că în spatele poftei de ciocolată se află deficitul de serotonină. Dar specialiștii spun că se poate întâmpla să îți fie poftă de ciocolată pentru că nu consumi suficient magneziu. Deși ciocolata (în special ciocolata neagră) conține magneziu, nucile și leguminoasele sunt bogate în acest mineral, iar, în plus, nu au atât de mult zahăr. Ciocolata conține, de asemenea, anandamide, cofeină și feniletilamină, care pot exercita o influență puternică asupra stării de spirit.
Cum îți poți controla pofta de dulce ?!
În cazul în care nu este o problemă de sănătate la mijloc, există mai multe modalități prin care vă puteți controla pofta de dulce, în așa fel încât să vă bucurați, în continuare, de un desert delicios, fără a vă pune în pericol silueta. Îți ilustrăm câteva metode de a potoli pe moment pofta de dulce, dar și de-a lungul zilei pentru a amâna momentul consumului de zahăr.
Luați L-glutamină, 1000-2000 mg, la fiecare două ore, după cum este necesar. De multe ori ameliorează pofta de zahăr, deoarece creierul îl folosește pentru combustibil.
– Faceți o „pauză de respirație”. Găsiți un loc liniștit, relaxați-vă și stați câteva minute și concentrați-vă asupra respirației. După câteva minute, pofta ar trebui să treacă.
– Distrageți-vă atenția. Mergeți la plimbare, dacă este posibil, în natură. Pofta de dulce durează de obicei maximum 10-20 de minute. Dacă te poți distrage cu altceva, de multe ori trece. Cu cât faci mai mult acest lucru, cu atât devine mai ușor și poftele devin mai ușor de tratat.
– Bea multă apă. Uneori, apa plată sau minerală, carbogazoasă pot ajuta la diminuarea poftei de zahăr. De asemenea, uneori ceea ce percepem ca o poftă de mâncare este de fapt sete.
– Mâncați un fruct. Dacă renunțați la prăjiturile sau biscuiții preferați, un fruct ar trebui să satisfacă pofta de dulce. În plus, această variantă este mult mai sănătoasă.
Dacă urmați aceste sfaturi, probabil că veți putea avea ocazional să vă mai bucurați de câte o „delicatesă”. Fiți realiști și amintiți-vă că un consum ocazional de dulce nu este un eșec.
Dacă vrei și mai multă siguranță, consumă în prima parte a zilei prăjitură după care tânjești. Este recomandat ca, după desert, să faci o încălzire ușoară sau un mini program de sport, care va duce la o echilibrare a nivelului de insulină. Totodată, va stimula și arderea caloriilor pe parcursul zilei.
1 Studiul „FGF21 Is a Sugar-Induced Hormone Associated with Sweet Intake and Preference in Humans”, 2017, Cell Metabolism, Susanna Søberg,
Camilla H. Sandholt, Naja Z. Jespersen, Torben Hansen, Matthew P. Gillum
Niels Grarup