vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocalePrimarii din județ, în ședință comună la Prefectură

Primarii din județ, în ședință comună la Prefectură

Conducerea Instituției Prefectului Județului Satu Mare a organizat o întâlnire cu primarii, miercuri, 14 decembrie 2022. Pe ordinea de zi au fost patru puncte plus ”diverse”.

Pentru început, inspectorul șef al Jandarmeriei Satu Mare, col.Ovidiu Popa, a vorbit despre legea în baza căreia se pot organiza manifestările cultural-artistice în spațiul public.

„Urmează perioada Sărbătorilor de iarnă și la nivelul unităților administrativ teritoriale pe care dumneavoastră le conduceți sunt planificate și urmează să se desfăsoare căteva activități, manifestări cultural-artistice. În primul rând, baza legală privind organizarea acestof manifestări este legea 60 din 1991 unde se prevede toate obligațiile referitoare la organizarea tuturor adunărilor publice, indiferent că vorbim aici de manifestări publice, meetinguri, acțiuni cultural-artistice, sportice, religioase sau comemorative. În principiu, toate aceste manifestări publice trebuie declarate la unitatea de jandarmi înainte cu 48 de ore de desfășurarea lor. Profit de faptul că sunteți aici și v-aș ruga ca prin decizia Consiliului Local, conform legii să stabiliți locurile unde se desfășoară aceste manifestări artistice”, a precizat Inspector Șef, col.Pop Ovidiu.

Cel de al doilea punct de pe ordinea de zi s-a referit la obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu. Potrivit unui raport prezentat de către inspectorul șef al ISU Satu Mare, maior Buzduga Sergiu, în prezent la nivelul județului Satu Mare funcționează 119 unități de învățământ (clădiri) fără autorizație de securitate la incendiu

„Clădirile monofuncționale sau spațiile amenajate în clădiri cu funcțiuni mixte, având destinația de învățămând secundar, terțial, nonuniversitar, universitar sau pentru formarea profesională a adulților cu arie de desfășurare mai mare de 600 metri pătrați, inclusiv spațiile de cazare aferente, necesită aviz, respectiv autorizație de securitate la incendiu. Educație timpurie și învățământ primar cu arie desfășurată mai mare sau egală cu 175 de metrii pătrați, prevăsute independent sau împreună cu alte forme de învățământ, se supun avvizării sau autorizării din punct de vedere a securității la incendiu. Din nefericire, județul Satu Mare stă pe un loc mai sensibil la acest capitol. În acest moment, la nivelul județului funcționează 119 clădiri fără autorizație de securitate la incendiu”, a informat Inspectorul Șef, maior Buzduga Sergiu.

Primărița din Negrești Oaș a intervenit și spunea că unele clădiri care încă nu au primit autorizație de securitate la incendiu se află în fază de proiect/modernizare și procesul de obținere a autorizației e pe rol.

Primarul din Craidorolț a avut câteva observații la acest punct și și-a exprimat nemulțumirea față de procesul interinstituțional greoi și a dat exemplul documentațiilor incomplete care sunt trimise înapoi primăriilor, în loc ca UTA-urile să aibă posibilitatea de a adăuga la dosar documentul lipsă.

„Se pierde foarte mult timp în care plimbăm dosarele de la stânga la dreapta. Mi le trimite prin poștă, nu vine poșta.Suntem ieșiți din termen. Deci nu se poate să îmi trimiți înapoi un dosar de sute de pagini pentru că a lipsit o hârtie”, a spus Daniel Balog, primarul din Craidorolț.

În continuare, secretarul general al Prefecturii, Cosmin Dorle, le-a prezentat primarilor din județ date privind stadiul aplicării legilor fondului funciar, principalele greutăți privind punerea în aplicare a sentințelor judecătorești și a fost analizată activitatea comisiilor locale de fond funciar.

„Ca urmare a exercitării controlului de legalitate, dar și a deplasărilor pe teren, atât pe controlul tematic, cât și în colabprare cu dumneavoastră, am constatat anumite probleme tehnice pe care din punctul nostru de vedere prin colaborare și comunicare, ar trebui remediate atât la nivelul administrației locale cât și în colaborarea cu noi”, a spus Secretarul General, Cosmin Dorle.

Urmare a problemelor ridicate de primari și dezbătute la întâlnirea de miercuri, prefectul Radu Roca a solicitat transmiterea către autoritatea centrală de cadastru a unei propuneri de modificare a formatului extrasului de carte funciară care să conțină informații complete care să permită identificarea mai ușoară a imobilelor.

Menționăm că în sală a fost prezentă și echipa coordonată de Monica Prodan de la OCPI, iar din partea Instituției Prefectului au mai fost prezenți Ramona Tarța – șeful Serviciului Juridic și Ramona Antonescu – șef Servicii Monitorizare.

La penultimul punct, de pe ordinea de zi, a avut loc prezentarea susținută de inspectorul șef al Gărzii Forestiere Oradea, Dan Maxim privind oportunitatea finanțării prin PNRR a investițiilor în noi suprafețe ocupate de păduri care pot fi realizate atât de autorități publice locale cât și de agenți economici sau persoane fizice.

Apelul de proiecte este deschis până în 2026 iar tipurile de plantații forestiere pe terenuri agricole vizate de schema de ajutor de stat pot fi trupuri de pădure cu o suprafață minimă de 0,5 ha sau perdele forestiere de protecție cu suprafață minimă de 0,1 ha.

Ultimul punct a fost alocat diverselor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente