vineri, aprilie 26, 2024
AcasăReligieSpiritualitate - Rabdarea ( II )

Spiritualitate – Rabdarea ( II )

Răbdarea este arma oamenilor puternici, a celor care au experiență de viață, a celor care pot să se oprească din ritmul haotic și alert al evenimentelor, a celor care știu să ia o pauză de analiză și meditare și care, cu extremă calmitate, trecând uneori prin lacrimi și suferință, știu să aștepte opțiunea perfectă pentru ei, o cale de ieșire optimă cu perspectivă. Nimeni nu va știi de fapt, de alegerea lor și de drumul pe care l-au acceptat în realizarea scopului major, deoarece ei dau dovadă de stabilitate și inteligență emoțională. Puterea de a aștepta, de a avea răbdare este cel mai important secret al fericirii. Nu aplica brusc prima opțiune disponibilă, nu rosti primul lucru ce ți-a venit în minte pe fundalul emoțiilor și despre care vei regreta mai târziu, ci spune cu precizie și delicat, acționează atunci când te simți emoțional echilibrat, stabil și când nu ai planuri să te răzbuni sau să-ți demonstrezi intenționat aptitudinile fizice și lingvistice. Răbdarea este cărămida cu care se construiește înțelepciunea, la fel cum impulsivitatea este opusul răbdării. Impulsivitatea poate duce la involuție deoarece blochează toate căile prin care ai acces la toate datele bine chibzuite pe care le poți obține prin răbdare. Sunt multe citate celebre prin care se corelează răbdarea cu înțelepciunea. Și oare ce este mai ușor, să devii înțelept sau să-ți cultivi răbdarea și astfel să ajungi la înțelepciune? Evident că abilitatea de a avea răbdare poate fi învățată ca orice altceva.

Există însă provocările lumii moderne, când este greu să stăpânești această abilitate, răbdarea. Mai mult decât atât, răbdarea a ajuns adesea confundată cu pasivitatea, lenea, inactivitatea și alte conotații mai puțin înălțătoare. Totuși, ieșind de sub umbrela vremurilor vom putea reflecta asupra adevăratei lecții din spatele răbdării și vom găsi resurse pentru a ne cultiva această virtute, în calea către înțelepciune. Poți obține rezultate remarcabile și vizibile atunci când îți aloci suficientă răbdare către un scop cunoscut. Pe drumul către acel scop, vei avea nenumărate ocazii când nu vei vedea nici un progres și vei considera că tot ceea ce faci este degeaba. Și aici majoritatea renunță, cataloghează totul ca eșec și încep alte multe lucruri pe care nu le vor duce la bun sfârșit. Astfel, de foarte multe ori în viață abandonăm drumuri care ne duceau bine și poate chiar înainte de ultimul kilometru, sau ultima ușă deschisă, noi ne-am oprit sau am făcut cale întoarsă. Este ușor să renunți, dar ca să reușești ai nevoie de răbdare. În acele momente poți deveni cu adevărat lucid, calm și poți vedea toate acele mici detalii pe care în mod normal nu le vezi, din cauza vitezei. Marile strategii, cercetările cu rezultate revoluționare au loc după multe teste ale răbdării. Desigur există și descoperiri provenite din așa zisele accidente, care apar brusc la o primă vedere. Însă nici una dintre acele incidente nu ar avea o durată lungă fără o implementare a lor, fără o înțelegere a ce și de ce, procese care necesită răbdare. În viața de zi cu zi avem nevoie de răbdare. Știm că noi putem fi fericiți din lucruri mărunte în fiecare zi.

Dar pentru a putea aprecia aceste lucruri și a ne bucura de ele trebuie să avem răbdare, altfel nici nu le vedem Cu toții trebuie să ne însușim abilitatea de a avea răbdare și de a învață să avem încredere în intuiția noastră. Răbdarea și intuiția sunt la fel de importante dacă vrei să ai succes. Dacă știi cum să-ți asculți intuiția, vei recunoaște oportunitățile atunci când îți ies în cale și vei obține rezultatele pe care le dorești. Trebuie să înveți să recunoști care este momentul potrivit să riști, astfel încât să te apropii de destinația ta. Închipuie-ți că iubirea vieții tale stă în fața ta, dar îți este frică să acționezi. Poate în trecut ai avut parte de eșecuri și multă suferință, iar acum eziți să-ți asculți intuiția. Însă, dacă nu-ți iei inima în dinți, vei regreta ulterior. Frica este principalul motiv pentru care nu reușim să fim fericiți. Răbdarea ne ajută să învingem treptat acest impediment. După ce am așteptat mult timp, merită să ne asumăm un risc pentru a ne împlini visurile. Răbdarea te ajută să obții ceea ce meriți cu adevărat în viață O sarcină durează nouă luni de zile. O relație care evoluează în dragoste adevărată are nevoie de timp pentru a se consolida. O prăjitură nu poate fi preparată dacă nu avem la dispoziție cantitățile necesare de ingrediente și suficient timp pentru ca aceasta să se coacă. Totul în viață are nevoie de timp. Grija, interesul și răbdarea sunt elemente indispensabile pentru a avea succes. Nerăbdarea însă este un aliat nedemn de încredere.

Evenimentele care se desfășooară prea repede, rareori se termină așa cum ne-am dori. Dar cum poți să fii răbdător când viața ți-a adus mai multă dezamăgire decât bucurie? Mulți dintre noi facem greșeala de a fi lipsiți de încredere și de speranță. Cu o asemenea atitudine, vom avea impresia că nimic bun nu ni se poate întâmpla. Din păcate, aceste gânduri ne vor modela realitatea. Iată câteva cuvinte magice! „Răbdarea începe abia atunci când ți s-a terminat răbdarea! Experiența este cel mai dur profesor, pentru că mai întâi îți dă testul și apoi îți spune care era lecția de viață” Un discipol și-a întrebat într-o zi maestrul: „Ce trebuie să știu pentru a ajunge într-o zi acolo unde îmi doresc?” „Să știi să iei decizii bune, decizii bune, decizii bune”, răspunse maestrul. „Și cum învăț asta?” „Experiență, experiență, experiență”. „Și cum câștig experiență ?” „Decizii proaste, decizii proaste, decizii proaste,” încheie maestrul. Așadar Petre Țuțea avea dreptate când afirma că experiența nu este revelație, ci o acumulare de date. Se dobândește prin străduință și determinare. Este greu să înțelegi deplin sau să înveți din cărți ceea ce nu ai trăit pe pielea ta sau nu ai văzut cu ochii tăi. Experiența este cel mai dur profesor, pentru că mai întâi îți dă testul și apoi îți spune care era lecția de viață. Răbdarea începe abia atunci când ți s-a terminat răbdarea. Cea mai prețioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înșine. Călătorie ce o facem în singurătate.

Atunci când lucrurile nu se derulează atât de repede pe cât ne dorim, ne simțim descurajați și încercăm ceva mai ușor. A avea răbdare înseamnă să depui eforturi și să astepți rezultatele, înseamnă să-ți asumi răspunderea de a duce un lucru până la capăt, oricât de dificil ar fi. Indiferent de rezultat, înveți să fii mai prezent și mai profund. Practicarea răbdării te ajută să te dezvolți ca persoană. Persoanele răbdătoare au o capacitate mai bună de a lua decizii, reușesc să relaționeze mai bine, au mai mare încredere de sine și în general se simt mai puțin stresate. În cadrul unui studiu, cei care s-au dovedit mai răbdători au fost și mai sănătoși decât persoanele din același grup, dar care au dat dovadă de mai puțină răbdare. Dezvoltarea acestei calități ar putea să-ți aducă beneficii în mai multe feluri decât te-ai aștepta. A fi răbdător înseamnă să ai încredere în viitor, chiar și atunci când viața este plină de neprevăzut. Este important să ai o mentalitate pozitivă, pentru a simți bucurie chiar și atunci când drumul este mai sinuos, să fii plin de încredere că te va duce către o destinație uimitoare. Este ceva ce ar trebui să practicăm mai des fiecare dintre noi. Această mică povestioară se aplică în toate situațiile vieții. Se spune că trăia în urmă cu ceva vreme un om foarte bogat și înstărit, ce își câștigase o mare faimă în orașul său.

Totuși, pe cât era omul nostru de vestit și mai ales de vrednic de laudă, pe atât de rău avea un servitor, cu o fire nesuferită. Nu putea primi nici o poruncă fără să se mânie, se purta grosolan la masă, nu-și făcea treaba cum se cuvine, se împiedica de oaspeți și-și lăsa de multe ori stăpânul să rabde de sete.
Nici că-i păsa de mustrări sau de dojeni, care nu făceau, oricum, decât să înrăutățească lucrurile.
În timpul nopții, casa răsuna de tusea lui tabagică și de sudalmele-i repetate.
Nu de puține ori era prins când arunca în fântână mâncarea pe care stăpânul îl punea să o dea săracilor și, mai rău, punea pe foc hainele stăpânului, în loc să le spele.

Ce mai, era sluga noastră mai mult o pacoste, decât un ajutor. La un moment dat, niște prieteni ai stăpânului l-au sfătuit pe acesta să se descotorosească de sluga cea nesuferită și nevrednică și să caute alta. – Dar, de ce? a răspuns stăpânul, zâmbind blând. Îi datorez servitorului meu cea mai adâncă recunoștință de pe lume și în nici un chip nu îl voi alunga. – Cum așa? întrebară mirați prietenii. – Pentru că el este îndreptarul meu în viață. M-a învățat ce însemnătate are în viață RĂBDAREA și continuă să mă învețe în fiecare zi.

Toate acestea de folos sunt pentru sufletul meu încercat de viermele bogăției. Sluga mea își dă toată silința să trec mai ușor peste necazurile vieții mele.
După răbdare, când vrei binele persoanelor “nesuferite”, ca să fie mai bune pentru că merită, pentru că pot, pentru că au ce șlefui în interior, pentru că pot să nu rănească, descoperi iubirea pentru ele, ca să le iubești așa cum sunt, ca să te iubești așa cum ești. Apoi, înțelegi de ce doar iubirea este îndelung răbdătoare și “toate le trece, toate le rabdă…” Tu te consideri o persoană care are răbdare? Cum dai dovadă de răbdare în viața ta de zi cu zi?

Mirela H.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente