duminică, mai 5, 2024
AcasăReligieRespectul și iubirea de sine (I)

Respectul și iubirea de sine (I)

Expresia „Dacă nu te respecți pe tine nu poți să-i respecți pe ceilalți sau dacă nu te poți iubi pe tine însuți, nu poți iubi pe nimeni” este folosită frecvent. Totuși, pentru mulți oameni, a se respecta și iubi pe sine rămâne o vagă noțiune care, deseori este folosită în sensul material, cum ar fi cumpărături excepționale sau vacanțe extravagante. Există în viață realități pe care nu avem cum să le evităm. Cele mai importante dintre aceste realități sunt: respectul de sine, încrederea în sine și valoarea de sine. Respectul este una din trăsăturile fundamentale ale unei personalități. A ajunge la un respect de sine ridicat este o călătorie personală. O parte importantă a călătoriei este și faptul de a fi fericit cu noi înșine și de a simți că reușim să facem lucruri importante pentru noi.
Respectul de sine este o nevoie fundamentală. Impactul său nu presupune nici înțelegerea noastră, nici consimțământul nostru. Funcționează undeva în interiorul nostru, cu sau fără știrea noastră, suntem liberi să încercăm să vedem dinamica respectului de sine sau să o ignorăm în continuare, dar în acest din urmă caz vom rămâne un mister pentru noi înșine și vom suporta consecințele. Respectul de sine este primordial și reprezintă un dar divin primit la naștere. Respectul de sine, atunci când există la un nivel foarte înalt, este o experiență pe care suntem dispuși să o trăim. Esența respectului de sine o constituie încrederea în capacitatea noastră de a gândi, încrederea în capacitățile noastre de face față provocărilor fundamentale ale vieții. Exercitarea capacităților de gândire și conștientizarea adecvată a activităților noastre face ca viața să fie mai bună. Respectul de sine ne ajută să fim noi înșine, să facem față adversităților și să credem că vom reuși, în ciuda tuturor obstacolelor. Este o forță interioară care ne susține și ne dă curajul de care avem nevoie pentru a fi persoana care vrem să fim. Cu un respect de sine mare există șanse mari să facem față dificultăților. Cu un respect de sine scăzut există șanse mari să ne dăm bătuți sau să încercăm să mai facem ceva. Respectul de sine scăzut poate duce la probleme mentale și poate fi asociat cu emoțiile negative, anxietate, tristețe, ostilitate, rușine, singurătate, sentiment de inadecvare și lipsă a spontaneității.
Nivelul respectului de sine are implicații profunde asupra fiecărui aspect al vieții noastre: cum ne desfășurăm activitatea la locul de muncă, cum ne purtăm cu ceilalți, cât de sus putem ajunge pe plan profesional, cum interacționăm cu familia și prietenii, dar și ce nivel de fericire personală atingem. Cu cât este mai puternic respectul de sine, cu atât suntem mai bine echipați să facem față necazurilor care pot apărea în viața noastră personală sau în cariera noastră. Cu cât suntem mai dispuși să ne revenim mai repede după eșec, cu atât mai multă energie avem să începem ceva nou. Cu cât este mai scăzut respectul de sine, cu atât mai mici sunt aspirațiile pe care le avem și cu atât mai puține vom realiza. Cu cât este mai mare respectul de sine, cu atât comunicăm mai deschis, mai onest și mai adecvat, deoarece credem că modul nostru de a gândi este valoros și mai degrabă adoptăm claritatea decât să o respingem. Cu cât respectul de sine este mai scăzut, cu atât comunicăm mai greoi, mai evaziv și mai inacdecvat din cauza nesiguranței legate de propriile gânduri și sentimente, dar și a anxietății referitoare la răspunsul ascultătorului. Cu cât este mai sănătos respectul de sine cu atât suntem mai dispuși să-i tratăm pe ceilalți cu respect, bunăvoință și corectitudine deoarece nu avem tendința să îi percepem ca pe o amenințare și respectul de sine este fundamentul respectării celorlalți.
Puterea respectului de sine derivă din faptul că este o nevoie profundă, un element necesar pentru funcționarea noastră eficientă. Respectul de sine fiind o nevoie fundamentală, dacă lipsește într-o măsură mare, capacitatea noastră de funcționare este afectată. Respectul de sine are o contribuție importantă la procesul vieții și este indispensabil pentru o dezvoltare normală și sănătoasă. Uneori respectul de sine este confundat cu lauda exagerată sau cu aroganța, dar asemenea trăsături nu reflectă prea mult respect de sine, ci dimpotrivă prea puțin.
Respectul are două mari aspecte: respectul de sine care vine din interior și respectul social, care vine din partea celorlalți. Niciodată respectul celorlalți nu vine înaintea respectului de sine. Felul în care noi ne respectăm pe noi înșine determină nu doar respectul celor din jur, ci și toate rezultatele noastre din viața de zi cu zi, care sunt strâns legate de respectul pe care noi ni-l acordăm nouă. Înainte să le putem cere celorlalți să ne respecte trebuie să ne respectăm pe noi înșine. Să ne purtăm cu noi așa cum am vrea să se poarte și ceilalți. Primul semn al respectului pe care îl avem pentru noi se citește pe corpul nostru și nu putem cere altora să ne trateze mai bine decât ne tratăm noi pe noi înșine. Un alt exemplu sunt relațiile pe care le avem. Dacă nu ne respectăm pe noi înșine ca persoană, oricât de bună este la suflet persoana cu care avem sau vrem să avem o relație, nici acea persoană nu ne va putea respecta. Vom vedea că cealaltă persoană începe să întârzie la întâlniri, nu își ține promisiunile față de noi, nu ascultă părerile noastre, ne ridiculizează, ne înșeală și ne trădează. Fiind vorba de relații, mulți bărbați nu știu ce înseamnă să respecte o femeie și multe femei nu știu ce înseamnă să fie respectate. O femeie care se respectă pe sine este o femeie puternică, ea știe să-și respecte alegerea și rămâne pe poziții chiar și atunci când situațiile îi sunt incomode. O femeie care se respectă pe sine are bun simț și își respectă interlocutorii, are diplomație, eleganță și stil. Nu îi agasează cu lipsa de bun gust și cu neglijența față de propria persoană. Nu frecventează locuri obscure, nu acceptă să fie captivă în relații ascunse, nu acceptă să fie umilită, batjocorită și folosită pentru sex, nu-și vinde trupul pentru bani. Pentru că, dacă femeia se respectă pe sine și știe să impună respectul în fața unui bărbat și acesta o va respecta. Un bărbat care se respectă pe sine este un bărbat puternic, cu stimă de sine și inteligent, care știe să se comporte cu o femeie, nu se joacă cu emoțiile și sentimentele ei. Un bărbat trebuie să se respecte la fel cum respectă o femeie. Un bărbat care nu se respectă pe sine, nu va respecta femeia de lângă el.
Noi permitem unor astfel de persoane să intre în viața noastră pentru că nerespectându-ne pe noi ne-am bucurat la primul semn de atenție ce l-am primit. Pentru că nu ne respectăm pe noi înșine știm că lumea din jur nu ne oferă iubire, validare și atenție și ne mulțumim cu orice primim la fel ca un câine flămând care se bucură pentru orice os aruncat din milă. Pentru că nu ne respectăm, atragem oameni care simt asta și care vor să profite de pe urma noastră și să ne folosească până când nu mai au nevoie de noi. Până când nu te respecți pe tine, oamenii care se respectă vor sta departe de tine pentru că știu că aduci doar probleme. În primul rând, neavând respect pentru tine te vei umili și înjosi în fața oamenilor pe care îi percepi mai buni ca tine, în al doilea rând, când nu vei primi ceea ce crezi tu că meriți, adică iubire, atenție și alte beneficii, îi vei acuza pe toți cei din jur că sunt la fel, răi, egoiști și trădători. De aceea, oamenii cu respect de sine nu stau alături de oameni lipsiți de respect de sine.
Un alt exemplu ar putea fi pe plan financiar. Oamenii care nu se respectă pe sine câștigă puțini bani dintr-un motiv evident și simplu Nu cer ceea ce merită. De aceea și întregul sistemul educațional de stat este construit astfel încât să răpească cât mai mult din respectul de sine al tânărului pentru că astfel el acceptă să lucreze pe bani de nimic, multe ore pe zi. Majoritatea oamenilor cu respect de sine caută permanent soluții pentru a-și dezvolta abilitățile, pentru a oferi mai multă valoare și pentru a fi de folos celor din jur, astfel încât să poată cere ceea ce li se cuvine în termeni financiari. În orice aspect al vieții, respectul de sine este vital. Nefericirea noastră are ca și fundație o profundă lipsă a respectului de sine. Iată ce spunea Whitney Griswold despre respectul de sine: “Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relațiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de liniște, în locurile ferite de agitație, când ne dăm seama că, știind diferența dintre bine și rău, am făcut binele, că recunoscând frumusețea, i-am oferit admirația noastră; cunoscând adevărul, l-am rostit”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente